ACTUALITATE 27 august 2014

Programul „Stop Fumat!” a intrat în... stop cardiac

de Székely Emőke | 738 vizualizări

Nu sunt bani pentru cei care doresc să scape de acest viciu

Unul dintre cele mai importante programe de prevenție ale Ministerului Sănătății, programul „Stop Fumat!”, este în pauză forțată din punct de vedere al tratamentului, și asta pentru că nu sunt bani. Totuși, sunt şanse ca programul să repornească în ultimele 3 luni ale anului, pentru că după rectificarea bugetară se pare că medicii pneumologi vor primi fonduri pentru Stop Fumat.

Scapă de țigări cu ajutorul specialiștilor

Programul Stop Fumat a pornit în 2007 și se adresează fumătorilor care doresc să scape de acest viciu, dar simt că voința nu este de ajuns. Astfel doritorii se pot prezenta la Policlinica din Sfântu Gheorghe pentru a cere ajutor. Coordonatoarea programului în județul Covasna, dr. Ráduly Enikő, spune că oamenii vin constant la consultații, însă în ultimele luni nu au mai primit tratament pentru că nu au fost bani. „Programul prevede ca fumătorul să vină la un control, acesta trebuie plătit și costă 100 de lei, după care va primi gratuit tratamentul medicamentos în valoare de aproximativ 600 de lei. Momentan nu sunt bani, dar am trimis solicitare pentru fonduri și sperăm ca la rectificarea bugetară Ministerul să aloce sume și pentru acest program” – spune dr. Ráduly Enikő. Aceasta a adăugat că procentul de renunțare la fumat este de doar 5%, însă poate crește la 30% în cazul în care ne adresăm specialiștilor.

40.000 de români mor anual din cauza fumatului

Când au văzut că nu mai au suficiente sume pentru buna desfășurare a programului Stop Fumat, medicii pneumologi din România au semnat o petiție pe care au înaintat-o Ministerului Sănătății. În această petiție medicii spuneau că în România mor anual 40.000 de persoane din cauza fumatului, iar numărul celor care au dezvoltat cancer din această cauză se cifrează la 78.000. Un studiu arată că 30% din populația României este fumătoare, copiii încearcă țigara la vârste fragede, 6-7 ani, iar în adolescență le consumă în mod constant și înainte de a împlini 20 de ani sunt deja dependenți.

stop fumat

Totul depinde de pacient

Coordonatoarea programului pe plan național, dr. Magdalena Ciobanu, spune că tratamentul medicamentos este un ajutor, nu și o garanție, pentru că a renunța sau nu la fumat ține în totalitate de pacient. „Tratamentul durează între 2 şi 3 luni. Pacientul vine din 2 în 2 săptămâni pentru a-i fi evaluată starea generală şi eventualele simptome de sevraj şi pentru a-şi primi tratamentul. Şansele de a recidiva după încheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul în care a reuşit să înveţe noile obiceiuri ale vieţii de nefumător. Cu cât pacientul a fost mai hotărât să renunţe la fumat, şi a urmat corect tratamentul prescris de medic, cu atât şansele de a rămâne nefumător sunt mai mari. Este la fel ca în cazul oricărei boli cronice: urmezi sfatul medicului, nu ţi se agravează boala, nu ţii cont de recomandări, atunci faci o exacerbare a bolii. În cazul nostru, exacerbarea este reluarea fumatului” – a declarat dr. Magdalena Ciobanu.

Țigara electronică – o cacealma?

Dr. Ráduly Enikő ne-a explicat că în primul rând trebuie identificate acele situații care duc la aprinderea unei țigări, apoi trebuie motivație pentru ca într-un final cineva să poată renunța la fumat. „Țigara electronică nu este un produs al Ministerului Sănătății, și nu este o soluție decât în cazul în care fumătorul reduce cantitatea de nicotină din aceasta. Dacă nu, nu face altceva decât să țină trează dependența de fumat până când fumătorul își cumpără un pachet de țigări” – spune medicul pneumolog. „Eu nu spun nimănui să nu fumeze. Eu doar îi întreb dacă știu cu ce au de-a face. Într-o țigară sunt 250 de substanțe toxice, plus nicotina, care creează dependență. Dacă un adolescent fumează până la vârsta mijlocie, își scurtează viața cu 14 ani” – explică specialistul.

Localuri fără fum

La Sfântu Gheorghe se fumează de regulă în baruri și cluburi, sunt însă și excepții. La ceainăria Tein, de exemplu, nu se mai poate fuma de la mijlocul lunii iunie decât într-un loc mic, amenajat în acest sens, dar unde nu sunt mese. Patronul localului a spus în mai multe rânduri că a luat această decizie pentru că a primit mai multe reclamații chiar și de la fumători, cum că fumul este deranjant. Proprietarul localului este optimist și spune că speră că afacerea nu va avea de suferit de pe urma acestei decizii. Desigur, asta se va vedea din toamnă, pentru că pe timpul verii fumătorii au stat pe terasa localului.

Motivația: banii și sănătatea

În cadrul programului Stop Fumat există și un număr de telefon de urgență la care persoanele pot cere ajutor – 0800878673 – apelabil gratuit doar din reţeaua Romtelecom, dar sunt și forumuri la care cei care au scăpat de acest viciu își împărtășesc experiențele. Aici oamenii vorbesc despre dificultățile pe care le întâmpină, despre cum au reușit sau nu să nu mai pună mâna pe țigări, despre zilele cu dureri de cap din cauza sevrajului, dar și despre probleme legate de copiii care, la vârste fragede se apucă de fumat. „Programul Stop Fumat mi-a fost într-adevăr de folos. Deoarece toate încercările mele anterioare eșuaseră, ajunsesem să cred că doar un tratament specializat, medicamentos m-ar mai putea ajuta. Și, de fapt, ceea ce a făcut acel tratament a fost să îmi insufle încrederea care îmi lipsea. Combinată cu voința mea de a renunța, cu puterea de a depăși starea de sevraj și, nu în ultimul rând, cu toate încurajările pe care le-am primit au transformat cazul meu într-o reușită” – spune o femeie care a învins tutunul prin acest program.

În ceea ce privește fumătorii, aceștia spun că ar renunța, dar nu pot. „Motivația ar fi banii și sănătatea, am încercat de mai multe ori să mă las de fumat, dar nu am rezistat decât foarte puțin timp. După o zi-două fumam din nou” – ne-a declarat Attila, fumător de 26 de ani.

El, dar și alții sunt așteptați la cabinetul dr. Ráduly Enikő de la policlinică pentru a vedea care sunt pașii spre a lăsa țigara și a fi mai sănătos. Desigur, lângă vorbe şi ambiţie e nevoie uneori și de medicamente, dar nu strică să fiți măcar pe lista de așteptare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.