Președintele CCI Covasna: „Sper ca legea salarizării să nu intre în vigoare”
Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, a declarat miercuri că Legea salarizării, în forma din prezent, afectează mediul de afaceri și, prin aceasta, și buna funcționare a statului.
„Sper că această lege în forma asta nu va intra niciodată în vigoare. Legea, în forma actuală, va sustrage banii de la investiții – efortul financiar este mai mare decât se vorbește în presă – ca să servească la plata bugetarilor. Ceea ce înseamnă că din punctul de vedere al economiei – sectorul bugetar fără sectorul privat nu trăiește. Statul are niște venituri din taxele de concesionare, dar mare parte a bugetului se formează din contribuțiile mediului privat. Nu există bugetari fără privați. Dacă nu investim în țara asta, în infrastructură, atunci în continuare nu vom fi competitivi (...)”, a spus Edler. „Sunt de acord să se majoreze salariile în domeniul învățământului și în cel sanitar, ca să funcționăm bine, avem nevoie de instituții de învățământ bune și de unități sanitare bune (...). Însă, cum se majorează salariile din sectorul bugetar, deja îmi spun întreprinzătorii că pleacă la stat, pentru că li s-au promis salarii mari. Din impozitele și taxele plătite de întreprinzători, ajungem ca statul să facă concurență domeniului privat“, a mai zis președintele CCI Covasna.
„La privat, salariile se dau după cât permite venitul pe o piață concurențială. În cazul statului, salariile se măresc printr-o decizie. Dar se justifică să avem 1200.000 de bugetari? Poate ar trebui să avem doar 600.000. Acolo nu sunt niște criterii foarte clare de criterii de performanță (....). Am putea ajunge să se desființeze mai multe firme. Dacă toți pleacă la stat, îl putem și închide, că nu mai e cine să-l finanțeze, murind sfera privată”, este de părere Edler.
„Mai nou a început să se discute despre reintroducerea impozitului progresiv. Pentru a susține mărirea salariilor este nevoie de bani. Dar prin impozitul progresiv penalizăm pe cei care vor să lucreze și să câștige mai mult. Ei se vor trezi că vor plăti mult mai mult impozit pentru că vor să lucreze. Cine stă acasă nu va fi afectat, dar cel care și-a luat două sau trei locuri de muncă se va trezi cu impozit de 40%“, a mai punctat președintele CCI.