Povestea din spatele titlului de vicecampioni naționali
Echipa locală de futsal FC Sepsi a reuşit cel mai bun sezon din istoria clubului.
Deși a fost umilită practic de City Us Târgu Mureș în finala Ligii I, scor general 17-3 după două partide, echipa de futsal FC Sepsi s-a întors de la Mureș cu capul sus și medaliile de argint la gât. Băieții conduși de Tót Csaba au scris o nouă filă în cartea de istorie sportivă a orașului Sfântu Gheorghe prin reușita lor de a urca pe treapta secundă a celei mai importante competiții de futsal din țară. După partidă băieții au fost dezamăgiți, dat fiind faptul că au pierdut la scor, dar bucuroși în acelaşi timp pentru reușita istorică.
„N-am îndrăznit să sperăm prea mult”
Campionatul care s-a terminat săptămâna trecută începuse în luna august 2011. FC Sepsi venea pe atunci după un sezon în care a ratat podiumul, iar obiectivul pentru sezonul 2011-2012 era o clasare în primele patru echipe din țară. Unul dintre apropiaţţ clubului și cel care știe tot ce mișcă la FC Sepsi, Tittesz Zoltán, spune că la începutul sezonului nu au vrut să arunce vorbe în vânt și să facă promisiuni pe care după aceea să nu le poată îndeplini. „N-am îndrăznit să sperăm prea mult, în prima jumătate a campionatului obiectivul a fost clasarea în primele patru echipe. Apoi, când am văzut că băieții fac meciuri din ce în ce mai bune, că trec peste aproape toți adversarii, am spus că obiectivul pentru acest sezon este o medalie” – spune Tittesz.
Performanță cu bani puțini
FC Sepsi este susținută financiar de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna. Are și câțiva sponsori, dar în mare parte clubul trăiește din bani publici. Bugetul clubului însă nu este nici pe departe cât este cel al campioanei City Us. Dacă FC Sepsi a avut în acest sezon 320.000 lei buget total, cei din Mureș au avut de zece ori mai mult. Așadar proporția golurilor din returul finalei, 17-3, este o oglindă și a diferenței de bani dintre cele două cluburi. „Cei de la Târgu Mureș au de zece ori bugetul nostru, aceasta poate fi una dintre cauzele pentru care mureșenii sunt mai buni” – ne-a declarat Tittesz. Cu toate acestea, echipa covăsneană nu s-a plâns niciodată, s-a gospodărit din ce a avut și rezultatele au apărut datorită devotamentului jucătorilor și nu pentru că în echipă ar evolua vedete de talie internațională. Conducerea clubului a ținut să își onoreze jucătorii, să le plătească indemnizațiile la timp și să îi motiveze după posibilități.
Cheia succesului: băieții iubesc ceea ce fac
Dacă diferența bugetară dintre cele două grupări este atât de mare, l-am întrebat pe Tittesz Zoltán cu ce i-au motivat pe băieți pentru ca aceștia să ajungă să ia argintul. „Cred că unul dintre factorii cheie este faptul că echipa este închegată. Majoritatea jucătorilor joacă împreună de trei sezoane, se cunosc, iar acest lucru se vede. Pe de altă parte, nu sunt conflicte în vestiar, echipa este formată din români și maghiari, dar niciodată nu am avut conflicte etnice sau de altă natură, fiecare își face treaba și băieții iubesc ceea ce fac. Clubul nu le poate oferi salarii de sportivi profesioniști, așa cum se întâmplă la Târgu Mureș, acești băieți au pe lângă sport câte un loc de muncă. Poate și de aceea nivelul jocului din finală a fost mai scăzut, am avut multe partide de jucat și în campionat, și în cupă, iar echipa a obosit” – afirmă Tittesz.
Club acuzat că a destrămat baschetul
Mai ales la începutul campionatului interesul pentru meciurile de futsal a fost unul mediocru. Deși unii s-ar fi așteptat ca după destrămarea echipei de baschet Sepsi BC, galeria baschetbalistelor să susțină echipa de futsal, care mergea din ce în ce mai bine în prima ligă, nu a fost așa. Există voci în ex-galeria Sepsi BC care spun că de fapt cei de la futsal sunt cei care au dus la destrămarea Sepsi BC, prin faptul că au cerut de la CL și CJ sume care după ei erau ale baschetbalistelor. Tittesz Zoltán răspunde acestor acuzaţii spunând că echipa de futsal nu are nimic de-a face cu destrămarea Sepsi BC. „Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă că noi am încercat pe mai multe căi să apropiem cele două echipe pentru că până la urmă ambele formații sunt ale orașului. Ne-am fi dorit ca suporterii Sepsi BC să vină la partidele de futsal și să încurajeze echipa noastră a tuturor, dar aceștia nu au vrut. Nu am avut și nu avem nicio legătură cu rezultatele slabe înregistrate de echipa de baschet. Am pornit mai greu, dar mai ales către sfârșitul campionatului Sala sporturilor „Szabo Kati” s-a umplut la meciurile FC Sepsi, am reușit să creăm atmosferă de sărbătoare, iar dacă ar exista o competiție a suporterilor cu siguranță am lua medalia de aur. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut, au susținut echipa și pot spune că de multe ori publicul a fost cel care i-a împins de la spate pe băieți prin vacarmul creat în sală” - ne-a declarat Tittesz.
Spirit de fair-play
FC Sepsi a recunoscut și recunoaște supremația City Us. După terminarea finalei, covăsnenii au avut puterea să își felicite adversarii zâmbind. La fel s-a întâmplat și în partida din campionat, și la fel au făcut și mureșenii, care admit faptul că FC Sepsi a fost singura echipă din țară care le-a dat oarece bătăi de cap. Un gest frumos, sportiv, care este de multe ori uitat.
Sfântu Gheorghe are așadar o echipă de argint, vicecampioană naţională. Băieții vor mai avea câteva antrenamente, după care urmează o bine meritată vacanță. În sezonul următor așteptările spectatorilor vor fi mai mari, pentru că cine nu și-ar dori aurul? Cei de la club spun că obiectivul principal pentru această vară este păstrarea echipei în formatul actual, cât despre alte planuri le vom afla mai târziu. Poate că FC Sepsi va primi o finanțare mai mare și se va apropia mai mult de City Us, poate se vor înscrie în campionat alte echipe, iar disputa pentru titlu va fi mai acerbă.