ACTUALITATE 20 octombrie 2011

Porcii și oile la control

de Monica Vrânceanu | 83 vizualizări

DSVSA Covasna atrage atenția că există un Plan național legat de sacrificarea și consumul cărnii de porc și oaie, astfel că primăriile sunt rugate să popularizeze obligația proprietarilor de a realiza diverse analize asupra acestor animale – odată ce au fost sacrificate pentru consum sau au murit. Concomitent cu probele recoltate pentru examenul trichineloscopic, proprietarii de porci trebuie să recolteze și să prezinte medicului-veterinar inclusiv osul și cartilajele sternale ale animalului.

”În același context, de la toți mistreții găsiți morți, precum și de la toți cei vânați, gestionarii fondurilor de vânătoare și organizatorii partidelor de vânătoare au obligația de a recolta primele trei sternebre sau sternul întreg, splina, tonsilele, limfonodulii și fragmente de 2-3 cm cubi de inimă, ficat, rinichi, eventual vezica urinară. Probele se vor trimite Ia Laboratorul sanitar veterinar județean”, a arătat directorul DSVSA Covasna, Sikó Barabási Sándor.

În ceea ce privește prevenirea bolilor la oi, DSVSA atrage atenția asupra faptului că pentru supravegherea efectivelor de ovine și a scrapiei (boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă și fatală a ovinelor și caprinelor), gestionarii turmelor – în speță ciobanii, precum și proprietarii acestora, au obligația ca la fiecare ovină  (de peste 18 luni) moartă sau sacrificată din necesitate, să recolteze capul în întregime, pentru analize de laborator.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.