Porcii din ogradă, interzişi la vânzare liberă!
Gospodarul poate sacrifica un porc doar pentru consumul propriu și al familiei, însă comercializarea animalelor sau a cărnii se pedepsește cu amendă.
Cu toate că regulile cu privire la comercializarea porcilor și a cărnii de porc sunt stricte, internetul este plin de oferte pe cât de atractive, pe atât de ilegale. Legea spune clar că gospodarul persoană fizică nu poate sacrifica porci pentru vânzare. Practica însă contravine literei legii, iar țăranii își vând marfa pe internet deși riscă amenzi usturătoare.
Porcul din ogradă este doar pentru consum propriu
În ultimii ani mișcarea porcinelor a fost restricționată din cauza pestei care a afectat aceste animale. La sfârșitul săptămânii trecute însă a apărut în Monitorul Oficial un ordin care reglementează mișcarea acestor animale în urma încetării embargoului forțat datorat pestei. Cu toate că sunt unele modificări legislative, un lucru e sigur: gospodarul poate sacrifica un porc doar pentru consumul propriu și al familiei. Desigur, poate ține pomana porcului pentru un cerc restrâns de rude sau prieteni, însă comercializarea animalelor sau a cărnii se pedepsește cu amendă. Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Sikó-Barabási Sándor, spune că răspunsul țăranilor prinși cu vânzarea ilegală este acela că nu știau de această lege. „Dacă cineva se apucă să facă ceva, mai întâi să se intereseze ce e legal și ce nu” – îi îndeamnă Dr. Sikó-Barabási pe oameni.
Oferte speciale... ilegale
Țăranii sunt însă de cu totul altă părere. Ei spun că marfa lor este mult mai bună decât ceea ce se găsește pe rafturile magazinelor. Pe internet se găsesc porci vii, cu oferta specială de a fi sacrificați în curtea vânzătorului, dar și carcase de la 10 lei kilogramul. Pentru cei care doresc un porc întreg, kilogramul de porc viu începe de la 8 lei, dar se găsesc și animale de 90 de kg la 650-700 de lei. Întrebați dacă știu că pot fi amendați pentru comerțul ilegal pe care îl desfășoară, vânzătorii spun că fac asta de mulți ani și nu înțeleg de ce tocmai acum se apucă autoritățile să îi urecheze. „Porcii mei sunt crescuți de mine, le-am dat numai mâncare bio, porumb cultivat tot de mine, și niciodată nu le-am pus în mâncare seruri sau prafuri artificiale. Am clienți fideli care cumpără de la mine de ani de zile și nimeni nu a reclamat niciodată nimic. Să vină cine vrea și să mă amendeze, eu tot voi crește animale pentru că nu am altă sursă de venit” – spune un țăran care își vinde porcii pe internet.
Mișcarea porcinelor
Legea împarte crescătorii de porci în trei categorii: micii fermieri, fermele înregistrate și fermele autorizate. Mișcarea animalelor este diferită pentru fiecare categorie în parte. Micul fermier, gospodarul care are un porc în ogradă, îl poate duce la alt mic fermier, în piețe autorizate sau la abator. Porcii din fermele înregistrate pot fi duși în alte ferme de același fel, la micii fermieri, în piețe autorizate sau la abator. În ceea ce privește animalele din fermele mari, autorizate, acestea pot fi duse la micii fermieri, la alte ferme autorizate, în piețe sau la abator.
Hârtii, hârtii și iar hârtii
Mișcarea porcilor se face prin respectarea unor reguli stricte. „Înainte de a fi scoase din exploatație animalele trebuie verificate și consultate de către medicul veterinar. În cazul în care animalele sunt transportate la o distanță mai mare de 50 de km, este necesară folosirea unui autovehicul special, autorizat de către DSVSA. În cazul în care animalele ajung în piețe sau la abator, este nevoie de o hârtie specială, o adeverință care se va elibera de către medicul veterinar de circumscripție contra cost” – a declarat șeful DSVSA. El a mai spus că toate aceste formulare vor fi disponibile săptămâna viitoare, acum fiind în plin proces achiziționarea lor.
O regulă de aur din anii trecuți rămâne valabilă: se pot comercializa numai animale crotaliate. Dacă porcii nu sunt crotaliați, prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic, vor fi confiscați și incinerați, iar persoanele prinse că transportă sau comercializează astfel de porci pot fi amendate cu sume de până la 1.500 de lei (persoanele fizice) și 12.000 de lei (persoanele juridice). În legătură cu toată această procedură ce implică multe hârtii, șeful DSVSA spune că este o chestiune de mentalitate pentru că în occident lucrurile se desfășoară în felul acesta de mulți ani, oamenii s-au obișnuit și știu că așa este normal, iar fermierii români vor trebui de asemenea să se conformeze.
Avem o singură piață autorizată
În județul Covasna singura piață de animale autorizată funcționează la Târgu Secuiesc. În cazul în care fermierii duc porcii la vânzare aici, trebuie să respecte anumite reguli. „Dacă cineva merge cu 10 porci în piață și vinde numai 5, pentru ceilalţi 5 pe care îi va duce acasă are nevoie de autorizație. Dacă în piață există un loc special amenajat, își poate lăsa animalele acolo până la următoarea dată la care se prevăd activități în piață. Dacă nu există un astfel de loc special amenajat și fermierul este nevoit să își ducă animalele acasă, le poate duce din nou în piață doar după 30 de zile” – explică Sikó-Barabási Sándor. El ne-a spus că această măsură este luată pentru a evita eventuale epidemii (pestă sau alte boli).
Sacrificare tradițională
În județul Covasna se sacrifică în jur de 30.000 de porci până la Crăciun. Cu toate că normele europene spun clar că animalul trebuie asomat înainte de sacrificare, această practică nu este nici iubită, nici respectată pe la noi. Directorul DSVSA Covasna, Sikó Barabási Sándor, spune că instituția dispune de 5 pistoale tranchilizante, însă cererea pentru acestea este foarte mică. „Într-o localitate se sacrifică și 30 de porci într-o zi așadar medicului veterinar îi este practic imposibil să ajungă la fiecare gospodar în parte, mai ales că aceștia nici nu sunt dispuși să aștepte” – spune Dr. Sikó-Barabási Sándor. În opinia directorului adjunct al instituției, Nemes Imre, o posibilă soluție ar fi ca aceste pistoale să fie folosite de măcelarii care sacrifică animalele, însă pentru acest lucru este nevoie de aprobări speciale, asemănătoare cu permisele de port armă.
Controlați carnea!
Sikó-Barabási Sándor atrage atenția asupra pericolului la care sunt expuși cei care nu duc carnea la veterinar în vederea efectuării analizei de trichineloză. „Această regulă este valabilă atât pentru porcii domestici, cât și pentru mistreți. De asemenea trebuie predate și crotaliile animalelor pentru ca acestea să fie scoase din sistem. Le reamintim acest lucru gospodarilor deoarece de multe ori de întâmplă ca aceștia să își aducă aminte de crotalii abia când porcul este pe jumătate pârjolit” – spune medicul veterinar.