ACTUALITATE 26 ianuarie 2016

Pompierii voluntari din Ozun, o tradiție de aproape 130 de ani

de Sever Ioan Miu | 2307 vizualizări

Sunt lăcătuși, muncitori sau se ocupă cu creșterea animalelor. Dar când apare un incendiu sau altă urgență în comună, își pun casca și îmbracă uniforma de pompieri. Oamenii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Ozun au fost enumerați, de către reprezentanții Inspectoratului Județean de Situații de Urgență Covasna, printre voluntarii cei mai implicați din județ, așa că am mers să îi cunosc.

La sediul pompierilor voluntari îl întâlnesc pe șeful lor, Sipos János, un bărbat de 46 de ani, bine făcut, de înălțime medie și cu o mustață roșcată, care se bucură că cineva de la presă a venit să scrie despre oamenii lui. Alături de el sunt alți doi voluntari. Aflu că sunt 50 de oameni la SVSU Ozun, din care 24 din satul Lisnău și restul din Ozun. „Nu mai sunt servicii de voluntari din alte sate din comună. Au fost, dar s-au desființat. Tinerii, cu unele excepții, care sunt voluntari la noi, nu prea vor să se ocupe cu treburile pentru care sunt plătiți”, îmi spune Sipos cu regret, adăugând că cei mai mulți dintre oamenii SVSU sunt între două vârste.

Pompieri voluntari Ozun 2016 - 02

Sediul pompierilor e un mic muzeu

Sediul pompierilor e un mic muzeu, cu trofee, panouri de onoare și steaguri ce spun istoria ozunenilor care au luptat cu focul, rupându-și din timpul pentru muncă și familie. Dacă SVSU are actele din 2004, voluntarii din Ozun sunt înregistrați din 1889. „Aici dacă vedeți, nu am aruncat nimic, cupele alea vechi, alea sunt sus, sunt de la înaintașii noștri. Și din partea asta, uite, au primit și în 1962, și am strâns totul totul”, îmi prezintă Sipos câteva dintre trofeele pompierilor. Îi întreb pe voluntari dacă au rude care s-au luptat, în trecut, cu focul. „Da, unii voluntari au tați, bunici. Un vecin, Pall Vilmos, a fost comandant”, îmi spun oamenii lui Sipos, arătând spre un panou cu fotografii alb-negru.

SVSU Ozun stinge focul – în 2014 au fost 33 de incendii, iar în 2015, 14 – și ajută în alte situații de urgență, de la eventuale pisici prinse în copaci și până la inundațiile din satul Lisnău. Au două autospeciale, dintre care una de producție românească, fabricată în anii ’90 și una mult mai veche, de 50 de ani, dar care nu a fost folosită înainte de a fi primită de la satul înfrățit din Ungaria. „Hainele acestea le-am primit de la un cetățean german, a vrut inițial să le arunce la container. Vine întotdeauna să ajute săracii aici și a zis 'hai să duc la colegii de la Ozun'”, ne spune Sipos.

Pompieri voluntari Ozun 2016 - 05Primarul comunei, Ráduly István, sosit între timp, ne povestește că uniformele nemțești urmau să fie aruncate pentru că pompierii germani își schimbaseră insigna. Primarul e bucuros că Sipos insistă pe lângă el să ajute SVSU cu bani. Nu sunt mereu fonduri, dar când sunt, primăria își ajută pompierii.

„Erau haine speciale cu care poate intrau în foc. Peste 8.000 de lei o haină specială. Că trebuie. Și eu știu că trebuie. Am avut situația când trebuia să intre în casă, că era un incendiu mare și proprietarii au spus 'aveți grijă, avem două butelii'. Cum te duci în flacără înăuntru, dacă nu ai echipament corespunzător? Și au cumpărat două haine, dar asta a fost acum 4-5 ani și, ceea ce-mi place, e că facem pas cu pas. Fiecare an mai îmbrăcăm, mai cumpărăm ceva”, punctează primarul. „Cerem și cât se poate, dacă avem bani, se cumpără, niciodată primarul nu a zis nu”, zice și Sipos, dând ca exemplu cele 5 bărci cu care SVSU poate interveni în caz de inundații.

Ajutor şi de la autorităţi, şi de la localnici

„Și Consiliul Județean a ajutat cu 5.000 de lei anul trecut, din fonduri europene. Facem proiecte, dăm la CJ Covasna și acolo e o comisie care hotărăște”, mai spune Sipos. În plus, echipele de pompieri voluntari care participă la concursul județean anual primesc de la CJ Covasna 220 de lei, dacă nu câștigă, sau 550 de lei, 660 și, respectiv, 770 de lei pentru locurile III, II și I. Odată câștigat locul I, formația de pompieri care merge la competiția interjudețeană pe Regiunea Centru are majoritatea cheltuielilor de deplasare acoperite de CJ, după cum ne-a declarat un reprezentant al Consiliului Județean. În 2013, SVSU Ozun a câștigat competiția județeană a pompierilor voluntari și a ieșit pe locul III la competiția interjudețeană.

Pe lângă autorități, ajută și gospodarii comunei: „O firmă care lucrează cu motoarele ne-a ajutat cu 550 de lei. Brutăria de la Ozun a dat 1.000 de lei. Ne ajută, că și noi ajutăm”, spune Sipos. Uitându-mă la autospecială, văd că inscripția e în maghiară. „Am făcut, încă n-a venit. Vreau să pun în emblemă, să fie românește jos și ungurește sus. Nu vrem să facem diferență între unguri și români, că avem un sat în comună, Lunca Ozunului, majoritar românesc, și lucrăm împreună, că ei nu au pompieri", îmi răspunde șeful pompierilor.

Din SVSU Ozun, doar Sipos e plătit, dar ca șofer de autospecială, ca pompier lucrând voluntar, ca și ceilalți. A făcut armata la Giurgiu, unde a fost pompier în curtea unității și s-a reîntâlnit cu flăcările în 1987, dar ca fochist. A fost fochist și mecanic până în 1990. Apoi a fost „pe liber” o perioadă și a lucrat la o fabrică de răcoritoare, până să devină pompier la SVSU, în 2004. Alți voluntari sunt lăcătuși, sudori sau îngrijitori de animale. Au urmat însă cursuri speciale ca să fie pompieri voluntari și sunt pregătiți 24 de ore din 24 ca să intervină: „Sună un cetățean la 112, ei anunță pompierii și pompierii ne anunță pe noi. Eu pe sms și la telefon anunț colegii și apoi întreabă ISU dacă trebuie sau nu ajutor. Dacă e un foc pe vreo miriște, atunci nu are rost să vină de la Sfântu Gheorghe, că poate acolo e un incendiu mai mare”.

Pompieri voluntari Ozun 2016 - 04Concurenţă” cu ISU Covasna

„Suntem foarte bine cu ISU, lucrăm împreună, e ok, suntem ca frații. Și ei sună din timp și mergem dar e totuși o concurență între voluntari și ISU care ajungem mai repede la fața locului. Noi avem 15 minute de pregătire până vin voluntarii. Pompierii ISU au avantajul că sunt acolo și una-două s-au pregătit și au plecat. Noi de acasă trebuie să venim, până ne îmbrăcăm, destul de greu de echipat, mai ales iarna”, îmi explică Sipos.

„Nu se pune problema de concurență, ei, conform legii, trebuie să acționeze în primă fază la ei în localitate sau unde au raionul de intervenție și noi mergem în sprijin. Dar ne bucurăm dacă ei o văd ca pe o concurență, înseamnă că sunt receptivi”, îmi zice zâmbind purtătorul cu cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.

Potrivit ISU, în județ sunt 45 de Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență care au fost înființate, organizate și dotate prin hotărâri de Consiliu Local. „Fiecare primărie răspunde de aceste servicii în fiecare localitate, în județ avem 1.459 de voluntari și 34 sunt angajați, de obicei șoferi, din aceste 45, 25 au autospeciale, din care funcționale mai sunt 18”, mi-a descris Marius Tolvaj condițiile de lucru ale SVSU din județ. În 2015, serviciile de voluntari au intervenit în 53 de cazuri, dintre care 35 în cooperare cu ISU.

Pompieri voluntari Ozun 2016 - 03

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.