ACTUALITATE 11 septembrie 2024

Polițist din Turia, trimis în judecată pentru abuz și luare de mită

de Iulia Drăghici - Taraș | 1354 vizualizări

Un polițist din Turia este trimis în judecată și se află sub control judiciar, cu acuzații de abuz în serviciu, fals intelectual și luare de mită în formă continuată, informează procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna. 

Vizat în anchetă este încă un bărbat, tot sub control judiciar, dar pe cauțiune, pentru dare de mită în formă continuată. 

„În data de 11 septembrie 2024, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, sub control judiciar, pentru săvârșirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și luare de mită în formă continuată (3 acte materiale) și a altui inculpat, sub control judiciar pe cauţiune, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată (3 acte materiale)”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro. 

Faptele de care sunt acuzați aceștia au avut loc la începutul anului. Totul a pornit de la faptul că polițistul nu a înregistrat o cerere a unei victime a violenței domestice. 

„În fapt, s-a reținut că, în data de 18.01.2024 inculpatul, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de agent de poliţie cu aviz de poliţie judiciară în cadrul IPJ Covasna, Postul de Poliție Turia nu a consemnat şi nu a înregistrat plângerea prealabilă a unei victime a infracțiunii de violenţă în familie, nu a identificat probele apte să conducă la stabilirea existenței acestei fapte și nu a luat măsuri pentru limitarea urmărilor infracţiunii, cu consecinţa neasigurării protecţiei drepturilor fundamentale ale victimei cu privire la integritatea fizică de către organele de ordine ale statului.

În continuare, același inculpat, a atestat în fals, în cuprinsul unui raport, faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de organ de cercetare penală, respectiv nu a consemnat plângerea şi nu a desfăşurat activităţile specifice urmăririi penale cu privire la infracţiunea de violenţă în familie, deoarece nu înţelegea limba vorbită de victimă. Inculpatul a înaintat raportul organelor ierarhice superioare deși, în realitate, acesta a constatat cu propriile simţuri săvârşirea unei infracţiuni, inclusiv prin purtarea unui dialog cu victima, dar a refuzat fără temei să îşi exercite atribuţiile de serviciu”, scrie în comunicatul de presă trimis redacției. 

Ba mai mult, omul legii a primit, de trei ori, și bunuri materiale care nu i se cuveneau pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a autorului unei infracțiuni de lovire sau alte violențe. 

La 29.03.2024 şi anterior, în datele de 19.01.2024 şi 22.11.2023 inculpatul, funcţionar public-agent de poliţie în cadrul IPJ Covasna, Postului de Poliţie Turia, în timp ce efectua activităţile de cercetare penală în trei dosare penale, pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a autorului unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, a primit de la tatăl autorului de trei ori, foloase necuvenite în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea și urgentarea actelor ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, prevăzute de lege, în calitate de organ de cercetare penală. Ulterior, dosarul în care se efectua urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe a fost declinat parchetului superior, ca urmare a schimbării încadrării juridice în infracțiunea de tentativă de omor, fiind dispusă și trimiterea în judecată a autorului, în stare de arest preventiv”, informează Parchetul. 

Nici cel care a oferit mita nu a ieșit din vizorul anchetatorilor. 

În sarcina celui de-al doilea inculpat, s-a reținut că, în datele de 29.03.2024, 19.01.2024 şi 22.11.2023, pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a fiului său, cercetat pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe (ulterior încadrarea juridică s-a schimbat în infracțiunea de tentativă de omor), i-a dat organului de poliţie care efectua activităţile de cercetare penală, foloase ce nu i se cuvin pentru îndeplinirea, neîndeplinirea și urgentarea actelor ce intrau în îndatoririle sale de serviciu”, potrivit aceleiași surse. 

În același dosar, în mai, au avut loc trei percheziții domiciliare, în urma cărora polițistul a fost, în primă fază, reținut pentru 24 de ore. 

Ca de fiecare dată, autoritățile fac precizarea că „această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.