ACTUALITATE 12 martie 2013

„Plantăm fapte bune” şi în Covasna

de Székely Emőke | 534 vizualizări

În 13 aprilie va avea loc o acţiune de împădurire la Vâlcele

Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă „Alutus” este ong-ul organizator judeţean al iniţiativei „Plantăm fapte bune în România”, ea fiind cea care a făcut toate diligenţele pentru ca această campanie să ajungă în judeţul Covasna. Prima acţiune în judeţ va avea loc luna viitoare, când sute de voluntari vor împăduri un teren de 3 hectare în comuna Vâlcele.

Preşedintele „Alutus”, Cătălin Lazăr, ne-a declarat că are încredere că acţiunea va fi una de succes. „Avem sprijinul autorităţilor judeţene, iar Consiliul Local Vâlcele a intabulat deja terenul pe care urmează să plantăm puieţii ca fiind teren forestier. Nu e vorba numai de plantat, aceşti puieţi vor fi îngrijiţi timp de 7 ani, după care nu vor fi tăiaţi timp de 50 de ani. Am semnat un angajament cu Primăria Vâlcele în acest sens pentru că e important ca în acea zonă să nu se facă niciun fel de exploatare forestieră, în caz contrar am plantat degeaba” – a declarat Cătălin Lazăr.

Acesta a mai spus că „Plantăm fapte bune în România” a lansat şi o aplicaţie online gratuită menită să stopeze defrişările ilegale, care se numeşte Harta tăierilor de păduri. „Astfel, publicul larg poate să acţioneze pentru salvarea “aurului verde” al ţării noastre şi să determine decizia autorităţilor în cazurile care nu este respectat Codul Silvic. Anul trecut au fost înregistrate 1.284 de raportări în toate judeţele din România. În judeţul Argeş a fost realizată o acţiune în teren de verificare a raportărilor, cu echipaje formate din voluntari şi autorităţi. Autorităţile au comunicat existenţa a 30 de dosare penale deschise, din care 11 datate după acţiunea noastră din teren” – spune Cătălin Lazăr.

Plantăm fapte bune în România este o iniţiativă a societăţii civile tinere din România, bazată pe voluntariat, programată a se derula pe o perioadă de 5 – 7 ani la nivel naţional. Iniţiativa constă în acţiuni de conştientizare, semnalarea tăierilor de păduri ilegale, plantarea pe terenuri publice care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală. Din 2011, Plantăm fapte bune în România mobilizat 4850 de voluntari, cu ajutorul cărora au fost plantaţi peste 78.700 de arbori forestieri, pe 31 hectare de teren neproductiv (agricol degradat, cu risc de alunecare, care prezintă alunecări de suprafaţă sau de profunzime, care sunt afectate de fenomenul de deşertificare).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.