ACTUALITATE 29 aprilie 2013

Petre Străchinaru, laureat Pro Urbe la 70 de ani

de Monica Vrânceanu | 1359 vizualizări

Alături de fostul deputat de Covasna au mai fost distinşi cu acest premiu educatoarea Baka Piroska, medicul Zadurian Keresztes Irma și aeromodelistul Szabó Jozsef

Premiile Pro Urbe, acordate de Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe în fiecare an în cadrul Zilelor oraşului, au fost decernate duminică în Sala Albastră a Bibliotecii Județene, conform tradiției. La eveniment au participat invitați ai celor premiați, foști laureați ai premiilor, oameni politici, reprezentanți ai administrației locale și oameni simpli, care au vrut să fie alături de personalitățile care de-a lungul vremii au realizat lucruri importante pentru Sfântu Gheorghe.

În acest an au fost distinşi cu premiile Pro Urbe profesorul și fostul deputat de Covasna  Petre Străchinaru, educatoarea Baka Piroska, medicul Zadurian Keresztes Irma și aeromodelistul Szabó Jozsef.

În vreme ce educatoarea Baka Piroska s-a atătat prea emoționată pentru a putea ține un discurs, ceilalți laureaţi ai premiilor au vorbit cu emoţie despre activităţile lor trecute, arătându-se bucuroși de faptul că deşi acum poate nu mai sunt atât de vizibili precum în anii de mai înainte, nu au fost totuşi uitaţi de către comunitate.

Plină de semnificații a fost premierea profesorului Petre Străchinaru, care la începutul acestui an a împlinit 70 de ani. În discursul ținut după momentul în care a primit premiul, Petre Străchinaru a vorbit puțin și simplu, artâtând că tot ceea ce a făcut pentru Sfântu Gheorghe și județul Covasna a făcut din convingere, drept pentru care se așteaptă ca oamenii, comunitatea, să fie alături de el la primirea acestui premiu simbolic.

Petre Strachinaru Pro Urbe 2013 - 4

Născut în comuna Lespezi, județul Iași, pe 10 ianuarie 1943, Petre Străchinaru este căsătorit cu Lucia Străchinaru și are două fiice: Oana Mălina și Alina Otilia, care la rândul lor i-au dăruit șase nepoți. A urmat Facultatea de Filologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Petre Străchinaru a fost profesor, însă nu s-a limitat doar la activitatea didactică, implicându-se în tot ceea ce a însemnat cultură, promovarea tradițiilor și păstrarea identității românilor din Covasna și totodată în promovarea bunelor relații și a proiectelor comune între comunitățile română și maghiară. În 1975, Petre Străchinaru a devenit primul director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, în 1987 a fost numit vicepreședinte al Comitetului pentru Cultură Covasna, iar între 1989 și 2000 a fost consilier în Inspectoratul pentru Cultură Covasna și director al Centrului de Cultură Arcuș până în 2004. A obținut și un mandat de deputat din partea PDL pe perioada 2004-2008 și a primit Medalia Meritul cultural clasa l, categoria F – promovarea cutturii – în 2004.

Implicarea sa în cultură este impresionantă și a contribuit la înființarea secției române a Teatrului (actual Teatrul Andrei Mureșanu), a Muzeului Carpaților Răsăriteni, a Muzeului Spiritualității Românești, la realizarea statuii sfântului ierarh Andrei Șaguna, la înființarea Galei tinerilor laureați de la Arcuș, la restaurarea bisericilor ortodoxe din Belin și Bixad, a clădirii primei Școli românești din Sfântu Gheorghe și a icoanelor de patrimoniu din colecția Muzeului spiritualității Românești, la editarea micromonografiilor bisericilor-monumente istorice din județul Covasna, a mai multor albume de artă monumentală și a mai multor proiecte ale comunităților românești din județ. A avut o importantă contribuție la înființarea Ansamblului Folcloric Ciobănașul de la Întorsura Buzăului și a Ansamblului Folcloric de Stat Trei Scaune – Háromszék.

Titlul Pro Urbe a fost iniţiat în 1997 şi este considerat a fi una dintre cele mai înalte distincţii pe care municipalitatea din Sfântu Gheorghe le acordă anual cu ocazia Zilelor Oraşului.

Zadurian Keresztes Irma a fost ani în şir şefa Secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, un medic care şi-a făcut meseria cu profesionalism şi devotament şi care a sprijinit tinerii să-şi finalizeze studiile sau să trăiască decent.

Baka Piroska, fostă directoare a grădiniţiei Csipike din Sfântu Gheorghe, a fost desemnată cea mai bună educatoare din judeţ în anii 1976 şi 1983, a făcut parte timp de trei decenii din trupa de păpuşari din Sfântu Gheorghe, a fost voluntar activ al Crucii Roşii şi s-a implicat în acţiuni de alfabetizare a copiilor romi.

Szabó Jozsef s-a făcut remarcat datorită pasiunii sale pentru aeromodelism şi acţiunilor de promovare a acestei ramuri a tehnicii şi implicit a sporturilor aviatice. Printre performanţele sale se numără titlul de campion naţional individual şi pe echipe la categoria zbor liber şi zbor de circuit, dobândit înainte de 1989.

Distincţiile se acordă în semn de recunoaştere, sub formă de titlu onorific Pro Urbe, unor personalităşi marcante care au desfăşurat activităţi în folosul oraşului şi al locuitorilor săi, şi care au dobândit reputaţie şi recunoaştere generală. Acordarea acestui premiu onorific reprezintă totodată o recunoaştere morală şi civică a celor premiaţi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.