ACTUALITATE 26 septembrie 2016

Peste 2.000 de vizitatori la a X-a ediție „Aquarius”

de Iulia Drăghici - Taraș | 949 vizualizări

A X-a ediţie a Festivalului apelor minerale „Aquarius” a avut loc sâmbătă în oraşul Târgu Secuiesc. Potrivit organizatorilor, evenimentul, care a cuprins şi concursurile „Cea mai bună apă minerală” şi „Cea mai bună clătită cu apă minerală” a avut peste 2.000 de vizitatori.

„Centrul oraşului Târgu Secuiesc a fost animat de cei aproape două mii de vizitatori care au trecut pe la standurile celor 13 expozanţi care nu doar au oferit ape minerale spre degustare, ci au pregătit şi clătite cu ape minerale. Pe lângă diversele programe culturale, din programul festivalului nu au lipsit cele două competiţii: concursul pentru desemnarea celei mai bune ape minerale şi concursul de preparat clătite cu apă minerală. Evenimentul s-a înscris în programul Zilelor turismului în judeţul Covasna”, arată un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Covasna.Aquarius 2

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Jánó Szabolcs, organizator al evenimentului, a spus că apele minerale pot fi un bun motiv de a-i convinge pe turişti să viziteze judeţul nostru. „De multe ori am spus că regiunea este o mare putere în domeniul apelor minerale. Şi aşa şi este, pentru că din numeroase izvoare curg ape minerale cu componenţă deosebit de variată: găsim aici ape minerale sărate recomandate pentru tratarea afecţiunilor digestive, ape minerale de culoare brun-ruginiu, cu conţinut ridicat de fier, toate fiind speciale şi sănătoase. Dacă şi alţii ajung să le cunoască, le vom oferi oamenilor un motiv pentru care să vină la noi, unde găsesc locul ideal pentru relaxare şi recreere”, a precizat acesta.

În competiţia celei mai bune ape minerale s-au înscris echipele din Arcuş, Băile Balvanyos – Turia, Bodoc, Cernat, Vâlcele, Târgu Secuiesc – Băile Fortyogo, Covasna, Micfalău, Sfântu Gheorghe, Bixad, Peteni şi din Valea Zălanului, iar acestora li s-a alăturat şi echipa Asociaţiei Aquarius.Aquarius 5

Printre criteriile care au stabilit calitatea apei s-au numărat: compoziţia chimică, puritatea şi gustul acestora. Anul acesta, titlul „Zâna apelor minerale” a fost câştigat de localitatea Vâlcele, cu izvorul Remiza, pe locul al doilea situându-se comuna Micfalău, cu izvorul Bedo, iar pe locul trei s-a clasat izvorul din Băile Fortyogo.

În ceea ce priveşte concursul de clătite, câştigătoare a fost echipa din Cernat, locul II a fost obţinut de echipa din Valea Zălanului, locul III – echipa din Micfalău, iar menţiunea a fost acordată echipei Asociaţiei Aquarius, care a fost şi reprezentantul comunelor Belin, Vâlcele, Hătuica, Malnaş-Băi şi Olteni.

Aquarius 6Echipa din Micfalău, câştigătoarea locului III, a participat la fiecare ediţie a Festivalului Aquarius. Pentru concursul de preparat clătite cu apă minerală, echipa s-a pregătit în acest an cu ceva special, potrivit primarului Demeter Ferenc. „Pregătim clătitele după o reţetă veche din Micfalău care foloseşte apa sărată şi sulfuroasă a izvorului Sorbán, apă care asigură aluatului o salinitate şi consistenţă optime. Din acest motiv preferăm să folosim această apă. De data aceasta coptul clătitelor nu se va face în mod obişnuit, ci am adus o unealtă din fontă, în forma unei stele, care mai întâi trebuie îmbibată în ulei fierbinte, iar după ce s-a încins, în aluat, apoi iarăşi în ulei. După ce clătitele se coc, se adaugă umpluturi sărate sau dulci. De zece ani participăm la acest concurs şi ştiu că încă nu s-a preparat aşa ceva, aşa că acum prezentăm o curiozitate” , a declarat sâmbătă edilul.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.