ACTUALITATE 16 noiembrie 2020

Peste 100 de paturi pentru pacienții COVID și la Spitalul de Cardiologie Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1283 vizualizări

Ministrul Sănătății: „De comun acord am stabilit ca și celelalte spitale să preia cazurile ușoare”

Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din orașul Covasna ar putea beneficia de dotări și renovare în anumite clădiri și compartimente, a spus vineri, după o scurtă vizită de lucru acolo, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Totuși, acestea se vor întâmpla în viitor, pentru că în prezent unitatea este clasificată drept suport COVID, pentru a veni în sprijinul Spitalului Județean de Urgență, preluând cazurile ușoare și medii. 

„A fost o evaluare locală, în context pandemic, a spitalului de Boli Cardiovasculare, tocmai în contextul în care patologia și adresabilitatea a scăzut în această perioadă și readaptarea la necesitățile județului Covasna. Avem pacienți infectați COVID cu simptomatologie ușoară-medie pentru a degreva tot ce înseamnă sistemul sanitar din județul Covasna pentru cazurile critice și grave, care vor trebui să rămână la Spitalul Județean. În același timp, am evaluat și un necesar de investiții pentru viitorul an la nivelul spitalului, precum și contextul în care bolile non-covid vor reveni după această pandemie”, a declarat, după vizita de la Covasna, ministrul Nelu Tătaru.

La Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna erau vineri internați peste 30 de pacienți cu simptome ușoare și medii. Unitatea are pregătite 100 de paturi pentru pacienții COVID, iar dacă este necesar se mai poate mări capacitatea, a spus managerul Monica Sporea. 

La prima oră erau 34 de pacienți internați, însă am văzut salvarea că a intrat de multe ori astăzi. Nu pot să precizez exact, dar numărul din păcate crește. Încep cazuri multe și în județul Covasna. Lumea trebuie să aibă grijă, să păstreze distanța, trebuie să conștientizeze că avem acasă părinți, avem acasă bunici care merită să le menținem starea de sănătate. Nu trebuie să ne jucăm cu aceste lucruri”, a declarat vineri Monica Sporea. 

Cât despre ceea ce a găsit la Spitalul de Cardiologie, ministrul a spus că ar fi nevoie de o serie de renovări și și-a manifestat disponibilitatea de a sprijini în astfel de demersuri conducerea unității spitalicești. 

„Este un spital din subordinea Ministerului Sănătății și am ținut neapărat să îl vizitez și să îl evaluez, să îi văd necesitatea. În această primă vizită, nu poate fi pusă la îndoială necesitatea unui spital. Trebuie să vedem dacă avem și capacitatea și toate dotările pentru a asigura un act medical de calitate. Și eu cred că în viitorul apropiat vom avea și acele dotări care să aducă la cel mai înalt standard serviciul medical care se oferă aici. Deocamdată este un efort pe care îl vedem al unui management, efort al unui corp medical, care de foarte mulți ani deservește o populație care vine din toată țara pentru tratament  la Covasna. Sper aceeași dedicare să rămână, dar noi trebuie să ne adaptăm cu timpurile și cu tot ceea ce înseamnă dotarea cu un astfel de complex. (...) Trebuie să aducem la zi tot ce înseamnă compartimentele pe care le avem, nu neapărat ca și dotare, ci ca tot ce înseamnă amplasament. Sunt clădiri mai vechi, clădiri care s-au renovat, sunt clădiri care trebuie renovate, sunt corpuri care trebuie reașezate. În acest moment, din punctul meu de vedere și al Ministerului Sănătății avem toată disponibilitatea. Managementul este cel care are o direcție bună. Noi sperăm ca după acest moment pandemic, să spunem, să putem reveni la o viață normală, iar viață normală inclusiv acest tip de spital”, a spus Nelu Tătaru. 

Vineri, la Sfântu Gheorghe, ministrul s-a întâlnit cu managerii spitalelor din județ și le-a transmis să se pregătească să preia cazurile mai ușoare, astfel încât să degreveze activitatea de la SJU Covasna. 

Astăzi am făcut o reevaluare împreună cu autoritățile locale și județene, cu reprezentanții de spitale, a situației pandemice în județul Covasna, reevaluarea investițiilor pe care le-am văzut la sfârșitul lunii august, acest triaj care funcționează și este esențial, reevaluarea unui management integrat. De comun acord am stabilit ca și celelalte spitale să preia cazurile ușoare, pentru ca Spitalul Județean să acorde asistență medicală pentru cazurile severe și grave, în special terapie intensivă, iar aici să se poată desfășura  în continuare și activitate non-COVID”, a spus, la Sfântu Gheorghe, Nelu Tătaru.

Dacă la Sfântu Gheorghe, ministrul s-a aflat deja în a treia vizită de lucru, prima la sfârșitul lunii aprilie, a doua la finele lui august și a treia vineri, la Covasna, la spitalul aflat în subordinea Ministerului pe care îl conduce, a fost pentru prima dată.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.