ACTUALITATE 1 iulie 2014

Pescuitul – un hobby (încă) la modă

de Székely Emőke | 1792 vizualizări

Lacurile particulare sunt mai atractive pentru pescarii din judeţ

În județul Covasna s-au înmulțit locurile de pescuit, motiv pentru care administratorii sau proprietarii de lacuri și bălți au fost nevoiți să populeze apele pentru că altfel pescarul merge cu o localitate mai încolo, unde dă un ban, dar știe că va prinde pește. Pescuitul sportiv câștigă teren în județ, sunt mulți pescari care aleg să prindă peștele cel mare pentru o poză, și nu pentru a avea ce pune pe grătar.

La Pădureni e liniște și pace

După ani de zile când între pescari și amatorii de distracție și scăldat era conflict la lacul de la Pădureni, se pare că apele s-au liniștit, iar balta este a pescarilor. Reprezentantul Asociației „Natura Sălbatică”, cea care administrează lacul, Șelariu Gyula, spune că au apelat la o firmă de pază și ordine care îi ține pe petrecăreți departe de pescari. „Am încheiat un contract cu o firmă de pază și ordine, iar în acest sezon neplăcerile cauzate de cei care vin la malul lacului pentru picnic au fost minimale. În ceea ce privește pescarii, aceștia pot veni să pescuiască la noi contra sumei de 30 de lei, acesta este costul unui bilet pe o zi, de dimineața până seara, iar în acest preț intră 5 kg de pește care poate fi luat acasă” – ne-a declarat Șelariu Gyula. Acesta a mai spus că „Natura Sălbatică” populează constant lacul, în luna februarie au fost aduse 5 tone de pește, iar recent alte 600 de kg de pește au fost aduse în lac. „Trebuie să populăm constant, și asta și facem, cum avem bani, aducem pește, pentru că numai așa poate fi pescuitul rentabil. La această din urmă tranșă de populare am adus pești de 1,5-2,8 kg” – spune Șelariu. Asociația „Natura Sălbatică” administrează și lacul de la Surcea, unde însă pescarii nu prea vin în această perioadă din cauza vegetației care a crescut mult. Șelariu afirmă că se vor ocupa și de acest aspect pentru că pești sunt și la acest lac. E bine de știut și faptul că la Pădureni pescuitul este permis și în perioada de prohibiție.

Oltul și Râul Negru sunt poluate

Pescarii se plâng de faptul că în râurile din județ se pescuiește doar mizerie. Apele sunt poluate, iar peștele lipsește cu desăvârșire. Aceste ape sunt administrate de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), iar pescuitul aici se poate face numai pe bază de autorizație de pescuit, document eliberat de aceeași instituție, iar în județul Covasna sunt peste 1.000 de persoane care dețin un asemenea card. Documentul este „buletinul pescarului”, așa cum îl numesc mulți, și le dă dreptul de a pescui în apele curgătoare. „Acum câțiva ani prindeai pește și în Olt, și în Râul Negru, dar acum nu merită să mergi acolo la pescuit pentru că nu mai este decât mizerie. Din păcate în aceste ape se aruncă tot felul de gunoaie, așadar se găsesc de toate, numai pește nu” – spune un pescar. Acesta a adăugat că în trecut în pâraiele din județ se prindea păstrăv, dar acum acest pește poate fi pescuit doar în anumite zone ale județului, unde apele sunt curate, sau la crescătorii. Această specie a fost însă afectată de seceta de anul trecut.

pescuit Belin iunie 2011 - 01

Bălți private pentru pescuit sportiv

În toate colțurile județului găsim bălți private, unde pescarii pot pescui contra cost cât e ziua de lungă, și au șanse mari de a și prinde pești mari. Un exemplu în acest sens este la Șugaș Băi, unde aleg să meargă din ce în ce mai mulți adepți ai pescuitului sportiv. Spre Șugaș Băi sunt două bălți, iar la una din ele se practică exclusiv pescuitul sportiv, pentru 20 de lei pe zi peștii pot fi scoși din apă doar pentru o poză, nu și pentru cină. Pentru cei care doresc însă să ia și acasă niște pește, există un alt lac, tot aici, unde contra sumei de 25 de lei pescarul poate pleca cu un kg de pește din anumite specii stabilite de administrator. Cei care vor cu orice preț să ia acasă și crap, trebuie să plătească 50 de lei, în acest tarif intră două kg din această specie de pește și un kg de caras, un fel de bonus.

Tot Delta rămâne raiul pescuitului

A merge la pescuit în Delta Dunării este pentru mulți concediul ideal. Este și cazul lui Gheorghe Dobre, un bărbat de 60 de ani din județ. Acesta ne-a spus că de mai bine de 10 ani nu ratează un astfel de sejur, și că pescuitul în Deltă este atât de plăcut încât se gândește la vacanță tot anul. „Pentru mine și prietenii cu care merg este deja obișnuință să petrecem 7-10 zile în Delta Dunării. De obicei mergem cu mașinile proprii și alegem locuri recomandate de localnici. Lipovenii din Deltă știu toate secretele de acolo și sunt oameni deschiși, pentru câteva kilograme de cartofi sau o sticlă de ceva îți spun tot ce trebuie să știi să te întorci acasă cu pește. Pescuitul în Deltă este de fiecare dată o aventură, și le recomand tuturor să meargă măcar o dată acolo. Și dacă s-au dus, cu siguranță își vor dori să se și întoarcă în acel paradis al pescarilor” – ne-a mărturisit bărbatul.

Vânzări în scădere

Reprezentantul unei firme de comercializare a uneltelor și accesoriilor de pescuit, Finta Tihamér, spune că vânzările din acest an au scăzut față de 2013. „Vânzările sunt în scădere la unelte și accesorii de pescuit. Cauza probabilă este pe de o parte faptul că deocamdată nu am avut vară adevărată, iar pe de altă parte nivelul salariilor din Sfântu Gheorghe. Oamenii nu au bani, nu își permit să meargă la pescuit în locurile cu bani, și nici nu prea cumpără așa cum cumpărau acum câțiva ani. Nici momeli, nici alte produse. Din păcate asta e situația, noi sperăm să avem în sfârșit vreme caldă și frumoasă, dacă e cald, pescarii mai ies la baltă și atunci vindem și noi produse” – ne-a declarat Finta Tihamér. Acesta a mai spus că în general clientela este veche, fețe noi nu prea văd la magazin. „Adevărul e că județul Covasna nu e un mediu prea prietenos în ceea ce privește pescuitul. Avem clienți pe care nu i-am văzut de ani de zile, dar s-au întors fie pentru că au revenit acasă din străinătate, fie pentru că s-au pensionat și acum au timp de pescuit, însă pescari noi nouți, ca să îi spun așa, nu prea vedem. E și o problemă de mentalitate, oamenii trebuie să renunțe la ideea de cât pot să fure. Se văd semne ale schimbării la Belin sau Șugaș Băi, de exemplu. În general însă pescarul de rând merge acolo unde nu trebuie să plătească” – este de părere Finta Tihamér.

Ion Dumitrescu, un pensionar din Sfântu Gheorghe spune că merge săptămânal la pescuit. Merge la baltă pentru a se simți util, dar și pentru a prinde câțiva pești. „Gustul peștelui proaspăt nici nu se compară cu cel al peștelui congelat. Merg de obicei la lacurile din apropiere, unde petrec câte o zi de dimineața până seara. E liniște, îmi place că nu sunt deranjat de nimeni, și mai și pică ceva în traistă” – spune bărbatul. Acesta a adăugat că de obicei nu cumpără momeli, ci sapă el singur după viermi și merge la pescuit cu mămăliga pregătită de acasă. „Pescuitul este un hobby bun. E adevărat că pescarii inventează povești, dar ce să faci când ești singur pa malul unui lac? Te gândești și inventezi” – spune pensionarul zâmbind.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.