ACTUALITATE 26 august 2021

Pericolul din cer și cum trebuie să ne protejăm în timpul furtunilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1717 vizualizări

În județul Covasna, puțin peste 3% dintre incendiile din 2021 au avut drept cauză probabilă trăsnetul 

Se anunță zile cu vreme nu tocmai prietenoasă și experiența de până acum ar trebui să vină cu cel puțin o dorință de a învăța cum să fim mai pregătiți pentru a nu deveni victime ale furtunilor. Chiar dacă par inevitabile, unele situații de urgență pot fi prevenite. Uneori chiar și incendiile provocate de trăsnet, care, potrivit datelor ISU, anul acesta au înregistrat o creștere ușoară față de anul trecut. 

La începutul lunii august, scriam în paginile ziarului nostru despre cum agoniseala de o viață a unei familii din Barcani s-a făcut scrum după ce casa le-a fost cuprinsă de flăcări. O situație similară a avut loc și în Valea Mare, cu o săptămână înainte. Cauza probabilă a producerii incendiilor: trăsnetul. Nefericitele evenimente au venit ulterior și cu exemple de solidaritate și omenie, însă rămân în urmă frica și traumele de a-ți vedea munca de o viață dărâmată de o putere a naturii. Pe lângă acestea, au fost în 2021 încă două incendii pornite tot de la trăsnet, în iulie: unul la Târgu Secuiesc și altul la Lisnău

De fapt, potrivit unui răspuns la o solicitare transmisă Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna, „de la începutul anului,  pe raza județului Covasna, s-au produs 4 incendii care au avut drept cauză probabilă de producere a incendiului trăsnetul, acest număr reprezentând 3,10% din totalul de incendii produse în anul 2021”. 

Cifrele arată creșteri față de anul trecut. „În cursul anului 2020, am intervenit la 3 incendii care au avut drept cauză probabilă de producere a incendiului trăsnetul, acestea producându-se în perioada ianuarie – august. Cele 3 incendii reprezintă 1,14% din totalul incendiilor produse în anul 2020”, ne mai informează pompierii. 

Statistica județeană relevă și că în ultimii cinci ani aici s-au produs 20 de incendii a căror cauză a fost trăsnetul. 

De regulă, ne mai spun pompierii, vara este anotimpul în care se produc, cel mai frecvent, astfel de evenimente. 

Prevenția în caz de trăsnet 

Potrivit pompierilor, prevenția în astfel de situații este complexă și prevăzută într-un normativ adoptat la nivel național.  

Modul de prevenție în cazul incendiilor, provocate de trăsnet/furtună se realizează prin proiectarea și executarea instalațiilor de protecție împotriva trăsnetului (ITP) - pentru construcții – potrivit Normativului pentru proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor, indicativ I 7 – 2011”, se arată în răspunsul ISU. 

Potrivit acestui document, la capitolul „Protecția structurilor împotriva trăsnetului”, se notează că „nu există dispozitive sau metode capabile să modifice fenomenele meteorologice naturale, în măsura în care acestea să prevină descărcările electrice sub formă de trăsnet. Trăsnetul pe/sau lângă structură (sau serviciile/utilitățile conectate la structură) sunt periculoase pentru persoane, pentru structură în sine, pentru conținutul său și instalațiile lor precum și pentru servicii/utilități. Din aceste motive aplicarea măsurilor de protecție împotriva trăsnetului sunt esențiale”. În actul normativ se mai arată și că măsurile de protecție se aplică după calcule complicate și reguli destul de clare, respectiv că trebuie lăsate pe mâna specialiștilor. 

Măsuri de prevenire în cazul producerii unei furtuni

Dar trăsnetele nu produc doar incendii, ci au posibilitatea să pună în pericol direct și oamenii. 

Așa că, iată recomandările ISU privind măsurile care ar trebui respectate, în cazul producerii unor furtuni: 

  • ÎNAINTE DE PRODUCEREA UNEI FURTUNI: 

- Nu uitați regula de salvare 30/30: adăpostiți-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce ați văzut un fulger nu reușiți să numărați până la 30 înainte de a auzi un tunet. Rămâneți în interiorul clădirii încă 30 minute după ce ați auzit ultimul tunet.

- Îndepărtați copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea și provoca victime ori pagube materiale;

  • RESPECTAȚI URMĂTOARELE REGULI ÎN CAZUL ÎN CARE ESTE IMINENTĂ O FURTUNĂ: 

- Întrerupeți orice activități în aer liber;

- Intrați în casă, într-o construcție, ori într-un autoturism;

- Deși s-ar putea să fiți rănit în cazul în care trăsnetul lovește mașina sunteți mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior;

- Închideți ferestrele și ușile;

- Evitați dușurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate;

- Utilizați telefoanele cu fir doar în situații de urgență. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare;

- Deconectați aparatele și alte echipamente electrice precum computerele și aparatele de aer condiționat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

  • ÎN TIMPUL UNEI FURTUNI: 

- Așezați-vă ghemuit la pământ. Puneți-vă mâinile pe urechi și cap, iar capul între genunchi;

- Reduceți contactul cu pământul încercând să deveniți o țintă cât mai mică; 

- Nu vă întindeți pe pământ;

- Evitați: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcațiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.;

- Dacă vă aflați în pădure, căutați adăpost într-o zonă cu copaci mai puțin înalți;

- Dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeți spre o zonă joasă precum o vale;

- Dacă sunteți pe un lac, ajungeți la mal de urgență și adăpostiți-vă imediat.

  • DUPĂ FURTUNĂ

După o furtună, în situația identificării unei victime lovite de trăsnet, verificați următoarele:

- Respirația: dacă nu mai respiră, începeți resuscitarea prin metoda gură la gură;

- Puls: dacă victima are puls și respiră, căutați alte vătămări posibile: arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte și pierderi de auz sau de vedere;

- Dacă este nevoie de asistență medicală sunați cât mai repede posibil la 112ǃ

Județul Covasna a fost miercuri și joi, 25 august, ora 12:00 – 26 august, ora 08:00, cuprins într-o avertizare cod portocaliu de furtuni, cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. 

Sursa foto: Horia Neagoe, unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.