ACTUALITATE 20 octombrie 2010

PCM vrea sărbătoare oficială locală de 15 martie

de Monica Vrânceanu | 139 vizualizări
Partidul Civic Maghiar va înainta în consiliile locale din Ținutul Secuiesc un proiect de hotărâre ce vizează declararea zilei de 15 martie ca fiind “sărbătoare oficială locală”. Preşedintele organizaţiei judeţene a PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că proiectul a fost realizat pe baza documentelor adoptate la Adunarea Aleșilor Locali din Secuime și va fi înaintat tuturor consiliilor locale din judeţ până la

Partidul Civic Maghiar va înainta în consiliile locale din Ținutul Secuiesc un proiect de hotărâre ce vizează declararea zilei de 15 martie ca fiind “sărbătoare oficială locală”.

Preşedintele organizaţiei judeţene a PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că proiectul a fost realizat pe baza documentelor adoptate la Adunarea Aleșilor Locali din Secuime și va fi înaintat tuturor consiliilor locale din judeţ până la 1 noiembrie, cu rugămintea punerii pe ordinea de zi a ședințelor din respectiva lună.

Potrivit proiectului, ziua de 15 martie, precum şi ziua localităţii respective, se declară sărbători oficiale locale, urmând ca acest lucru să însemne că aceste zile devin nelucrătoare în instituţiile publice și societăţile comerciale aflate sub autoritatea administrațiilor locale.

“Ziua de 1 Decembrie, ziua naţională a românilor, este nelucrătoare în România şi consider că trebuie garantat şi dreptul minorităţilor - chiar dacă suntem mai puțini, ca sărbătorile lor naţionale să fie nelucrătoare pentru ele”, a explicat liderul PCM Covasna.

Limba maghiară oficială în Secuime

PCM are planuri și în ceea ce privește limba maghiară, pe care o dorește recunoscută drept limbă oficială în Ținutul Secuiesc. În acest demers, PCM va cere sprijinul parlamentarilor UDMR, care ar urma să depună în Parlament o iniţiativă legislativă în acest sens. În cazul în care cei din UDMR ar refuza, PCM intenționează să se adreseze Consiliului Europei (CE), caz în care va avea nevoie de un milion de semnături.

“Oricine se poate adresa cu o doleanță CE, dar este nevoie de strângerea unui milion de semnături. CE poate recomanda, pe baza acestei cereri, statului membru ca doleanţa respectivă să fie respectată”, a arătat liderul PCM.

În același context, Kulcsar a ținut să lanseze un apel către liderii administrației locale din Ținutul Secuiesc, cerându-le acestora să folosească limba maghiară în ședințele de consilii locale și pe acte, așa cum permite Legea 215 a Administrației publice locale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
ion, 25 octombrie 2010
Unii isi pierd vremea cu prostii. Tara arde si baba se piaptana.
Misi, 25 octombrie 2010
Ati vazut desteptilor ce au facut rezervistii cu salarii barosane iesiti la pensie inainte de vreme?Ce au facut in viata militara?Isi bateau joc de soldatul roman(pana era armata obligatorie)iar in citeste integral
fever, 25 octombrie 2010
bravo nemo!!!!!!
nemo, 24 octombrie 2010
sictir scamatorule!!!!! Chiar ca esti un scamator, esti de ras! De cand e politia armata de ocupatie! Cand esti corect, cinstit si bu ai nimic de ascuns te bucuri cand vezi politie la tot pasul. Sa citeste integral
ladoga, 21 octombrie 2010
Domnule "Primar_la_Hetea", Pamantul tot pamant este de miliaoane de ani. Veti da seama cand ajungeti la sfarsitul drumului. Nu va fi nici roman, nici maghiar. Doar pamant... Poti flutura, mata, citeste integral
scamatorul, 21 octombrie 2010
Cat despre 15 martie. De 20 de ani se sarbatoreste in fiecare an ca zi nationala, firmele (chiar daca multora nu l-e convine)trebuie sa dea zi libera pt. angajati.Asta este. De facto este ZIUA citeste integral
Cititor, 21 octombrie 2010
ciprian. "imba voastra spurcata." Interesant. Primar_la_Hetea:"pe pamant romanesc" Cand a primit in cadou Regatul Roman Transilvania?
scamatorul, 21 octombrie 2010
Limba maghiara a fost, este si va fi fi limba oficiala in secuime!Care e problema? De la cine trebui sa ceri oficializarea? E limba majoritati, cine nu intelege este auslander!
Misi, 21 octombrie 2010
Voi ce dracu faceti in Italia si Spania?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.