ACTUALITATE 8 septembrie 2016

Patru ateliere creative la „pulzArt”

de Iulia Drăghici - Taraș | 661 vizualizări

Organizatorii Festivalului de arte contemporane „pulzArt” au pregătit patru ateliere creative dedicate iubitorilor de artă şi frumos: atelierul de caligrafie, susţinut de Sorin Trăistaru, atelierul de animaţie, coordonat de dr. Balázs Zoltán, atelierul de pictură cu lumini, susţinut de artistul Váncsa Domokos, şi atelierul de creaţie Brâncuşi, pregătit de Dan Acostioaei.

Două stiluri de caligrafie prezentate la „pulzArt”

În perioda 15–18 septembrie, de joi până duminică, între orele 11 şi 17, Sorin Trăistaru va coordona la Liceului de Artă „Plugor Sándor” atelierul de caligrafie destinat persoanelor peste 16 ani.

„Pe parcursul celor patru zile de workshop-uri intensive, va oferi o perspectivă asupra a două stiluri de caligrafie. Scrisul gotic (textura quadrata) ne poate fi cunoscut încă din manuscrisele din anii 1400, dar dacă nu de acolo, atunci cu siguranță l-am văzut pe eticheta unui bitter de renume sau unor beri. Stilul denumit „brush lettering” este unul modern, fiind utilizat mai ales în logouri și afișe. Cele două împreună, însă, sunt sursa unor efecte impresionante, creative și emoționante”, arată organizatorii.

Preţul acestui workshop de caligrafie este de 160 lei, înscrierile realizându-se pe adresa de email kultura@sepsi.ro. Hârtiile, cerneala, pensula şi stilourile sunt furnizate de organizatori.

Animarea de pietre şi obiecte neînsufleţite

Atelierul de animaţie, adresat copiilor şi tinerilor, este organizat de vineri până duminică de dr. Balázs Zoltán, profesorul Universităţii Creştine Partium din Oradea, Departamentul de Arte Plastice, de origine din municipiul Sfântu Gheorghe.

„În fiecare zi, între orele 10 şi 13, copiii în vârstă de 6-10 ani sunt aşteptaţi la Casa de Cultură „Kónya Ádám”, unde sub denumirea de „Kőmorzsolók” (mărunţitori de piatră), cu ajutorul tehnicii de animaţie stop motion, vor avea posibilitatea să anime pietre şi obiecte neînsufleţite. După-amiezile, între orele 15 şi 18, tinerii în vârstă de 14-18 ani – la atelier va lua parte un grup – vor putea să descopere viaţa animaţiei stop motion. Aceştia vor avea posibilitatea să urmărească întregul proces al producerii unei animaţii, de la sinopsis, creare a story board-ului, până la montaj”, arată un comunicat de presă.

Atelier de „pictat” cu lanterna

Spaţiul de Artă Contemporană Magma va găzdui în 17 septembrie, între orele 14–16, atelierul de pictură cu lumini, destinat adulţilor şi copiilor însoţiţi de părinţi. Acesta este coordonat de Váncsa Domokos, artist originar din Sfântu Gheorghe, care trăieşte în Irlanda.

Potrivit unui comunicat de presă: „Anul acesta, cu ocazia Anului Imaginii, acest artist îşi aşteaptă publicul la un atelier de pictură cu lumini. Setul de instrumente tehnice, din ce în ce mai ieftine şi din ce în ce mai bogate, oferă nenumărate oportunităţi de înregistrare a timpului prelungit. Jocul de pictură cu lumini nu necesită decât un aparat de fotografiat şi o lanternă, fiindcă, dacă aparatul de fotografiat se setează să aibă un timp de expunere mai mare, în acest timp se pot „picta” diverse figuri cu ajutorul lanternei. După o scurtă prezentare a acestui proces de fotografiere, participanţii la acest workshop au posibilitatea să încerce structurile create de liderul de atelier. La plecare, fiecare participant va primi fotografia printată a imaginii create de sine”.

Arta picturii de icoane şi Brâncuşi

Dan Acostioaei coordonează vineri, 16 septembrie, între orele 10 şi 16, atelierul de creaţie Brâncuşi, denumit şi „Arta picturii de icoane”. „Atelierul problematizează „canonizarea” lui Brâncuși atât în sfera elitelor culturale românești, cât și în cea a culturii populare: atelierul de pictură susținut de Dan Acostioaei pornește de la portretul sculptorului și se dezvoltă înspre canonul iconografic ortodox”, arată aceeaşi sursă.

Festivalul de arte contemporane „pulzArt” este organizat de Centrul Cultural „Kónya Ádám” şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Bod Péter” şi Asociația Audio-Vizuală „Tone Troopers”. Acesta este evenimentul central al programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”, punctul de întâlnire al celor patru ani tematici. Anul acesta este Anul Imaginii, astfel evenimentele pulzArt se axează pe vizualitate, imagine. Evenimentele şi atelierele „vor explora felul în care vizualitatea completează muzica, literatura, și ce anume aduce în plus acestora, cât și, cum este vizualitatea teatrului, cum influențează artiștii o puternică prezență vizuală, precum și care este efectul dumpingului vizual copleșitor asupra receptorului”, explică organizatorii.

 

Teme articol: creatie ateliere pulzArt
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.