ACTUALITATE 10 mai 2012

Paşi spre o lume normală a bicicliștilor

de Székely Emőke | 434 vizualizări

Asociația Sepsi Bike lucrează la un sistem de identificare a bicicletelor și montează suporturi pentru acestea în judeţ.

Dorința de a face mișcare și prețul din ce în ce mai mare al carburanților au făcut ca tot mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe și din județ să folosească bicicleta ca mijloc de transport. Sunt însă unele aspecte la care suntem mult în urma lumii civilizate: suporturi pentru biciclete sau piste pentru bicicliști. Dacă pistele necesită investiții serioase, măcar suporturi să avem, unde omul își poate lăsa bicicleta în voie şi cu siguranţa că o va găsi când se întoarce.

Opt noi suporturi montate

Asociația Comunitară Covasna a montat luna trecută opt suporturi pentru biciclete, dintre care șapte în Sfântu Gheorghe și unul în orașul Covasna. Măsura era necesară, având în vedere faptul că mulți merg la cumpărături cu bicicleta, dar nu au unde să le lase. Cele opt suporturi sunt în fața magazinelor Bertis și Merkur din cele două oraşe.

Campanie a Asociației Sepsi Bike

Dacă anul trecut campania de conștientizare a faptului că este mare nevoie de suporturi pentru biciclete, inițiată de Asociația Alpin Sport, nu a adus rezultatul așteptat, anul acesta se pare că lucrurile merg mai bine. Pe atunci vorbeam doar de programul Sepsi Bike, dar membrii acestuia s-au coagulat într-o nouă asociație, care de câteva luni este „cu acte în regulă”. Președintele acesteia, Vrabie-Kovács Zsolt, ne-a declarat că au găsit o nouă firmă care produce suporturi pentru biciclete, la un preț mai avantajos decât cel de anul trecut. Asociația și-a propus să înștiințeze instituțiile și firmele din Sfântu Gheorghe asupra faptului că cine dorește își poate achiziționa un suport sau mai multe, asociația le va monta, iar pe suport va fi lipit un autocolant cu logu-ul și denumirea cumpărătorului. Vrabie-Kovács Zsolt spune că deși nu a trecut mult timp de când au inițiat acest nou program, deja sunt magazine doritoare să își achiziționeze suporturi.

Bicicletele furate

Se pare că nici chiar în suport bicicletele nu sunt în deplină siguranță. Se întâmplă deseori ca acestea să fie furate. Purtătorul de cuvânt din cadrul IPJ Covasna, Buzsi Andrea, ne-a declarat că furtul de biciclete este un fenomen destul de des întâlnit în județ. În acest caz reclamantul trebuie să meargă la poliție, unde va descrie în amănunt bicicleta furată, iar dacă o regăsește în „garajul” poliției, unde sunt depozitate obiectele furate, o poate lua acasă. „Se întâmplă însă deseori ca cei ale căror biciclete au fost furate să nu reclame acest lucru la poliție, așadar avem situații în care numărul bicicletelor găsite este mai mare decât numărul furturilor reclamate. Asta nu înseamnă însă că Poliția găsește toate bicicletele furate” – ne-a declarat Buzsi Andrea.

Sistem de identificare a bicicletelor

Tot cei de la Asociația Sepsi Bike doresc să inițieze un proiect care va ajuta atât păgubiții, cât și Poliția. „Ne-am gândit la un sistem de identificare a bicicletelor. Asta înseamnă că oricine dorește poate veni la noi și îi vom emite un carnețel care va conține toate datele de identificare a bicicletei de la culoare la seria acesteia. Astfel, în cazul în care bicicleta respectivă va fi furată, păgubitul se poate prezenta la Poliție cu acel carnețel, iar astfel va fi ușurată munca tuturor. Vă spun asta pentru că deseori se întâmplă ca proprietarii să nu știe ce fel de bicicletă au avut. Oamenii dau răspunsuri de genul: una roșie. Așadar nu se știe concret ce trebuie căutat” – afirmă Vrabie-Kovács Zsolt.

Dacă e gratis, e ciudat

Președintele Sepsi Bike spune că i-a vizitat pe șefii Poliției pentru a le povesti despre această inițiativă. „Nu mică mi-a fost mirarea când am fost întrebat cine ce câștigă din această treabă. Din acest lucru nu se va îmbogăți nimeni. Este pur și simplu o inițiativă care vine în sprijinul bicicliștilor. Prețul acelui carnețel va acoperi doar costul hârtiei, și va fi unul modic. Nu cred că cineva se va uita la câțiva lei când vine vorba de o oarecare siguranță a bicicletei lui” – ne-a spus Vrabie-Kovács Zsolt. Purtătorul de cuvânt al Poliției, Buzsi Andrea, spune că s-au purtat discuții cu cei de la Sepsi Bike, dar mai sunt multe aspecte care trebuie lămurite. „Este o inițiativă bună, care ne-ar ajuta și pe noi. Sunt însă multe aspecte care trebuie lămurite, cum ar fi de exemplu cine va deține baza de date și ce date persoanele se pot folosi astfel încât să nu se încalce legea” – este de părere Buzsi Andrea.

În orice caz, iubitorii ciclismului, dar și cei care folosesc bicicleta pentru a se deplasa la locul de muncă sau la cumpărături, spun că aceste măsuri sunt necesare pentru un oraș care dorește să se alinieze la standardele UE. Cât despre pistele de biciclete… mai trebuie să așteptăm. Planuri sunt, rămâne să vedem când ne putem deplasa pe piste special create pentru bicicliști.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.