Păsările judeţului, vedete pe internet
Două camere video transmit non-stop traiul unor berze şi vânturei
Asociaţia ornitologică Rara Avis va continua şi în acest an experimentul de anul trecut, când a montat camere video unui cuib de berze şi au transmis live, timp de mai multe săptămâni, tot ceea ce se întâmpla acolo. Practic, prin montarea camerelor şi transmiterea în timp real de la faţa locului pe internet, prima barză care a sosit acum două săptămâni în judeţul nostru poate fi urmărită zi şi noapte.
Berzele se înmulţesc mai mult
Reprezentanţii proiectului au declarat că iniţiativa a fost foarte bine primită încă de anul trecut, când cei pasionaţi de păsări au putut vedea viaţa de zi cu zi a berzelor. Astfel, au văzut ritualul de împerechere, depunerea oăulor şi clocitul, momentul în care puii au ieşit din acestea şi felul în care barza femelă şi cea mascul au avut grijă de pui. Printre detaliile interesante observate anul trecut prin supravegherea berzelor se află faptul că dacă în ultimii 30 de ani din ouăle berzelor obişnuiau să iasă şi să trăiască trei sau patru pui, acum numărul a crescut, ajungându-se la câte cinci-şase pui. În plus, specialiştii au apreciat că berzele supravegheate anul trecut şi botezate de către vizitatorii site-ului Otto şi Fanny, alături de cei cinci pui al lor, au consumat în lunile petrecute în judeţul nostru nu mai puţin de 1.600 de kilograme de insecte şi broaşte.
Bătălia pe cuib poate fi fatală
Potrivit lui Grubisics Levente, unul dintre cei implicaţi în proiect, supravegherea ajută la înţelegerea comportamentului păsărilor, astfel că doritorii pot vedea şi ceea ce se numeşte „războiul berzelor” – este vorba despre luptele care se dau între berzele mature, uneori chiar cu pui, şi berzele foarte tinere. Acestea din urmă nu au dorinţa şi experienţa construirii unui cuib, aşa că încearcă să alunge din propriile cuiburi berzele adulte, neţinând cont de faptul că în cuiburi există uneori şi pui, putând ajunge chiar şi până la a-i ucide. Un alt amănunt interesant este acela că berzele sunt „curăţători naturali” ai ogoarelor, căci agricultorii din zonele în care-şi fac cuib aceste păsări în judeţul nostru au început să are tocmai la finele lunii august, fiind ajutaţi în munca lor de către berze, care vin din urmă şi curăţă solul mai bine decât oricine.
În plus, alături de imagini vor apărea periodic şi relatări interesante despre berze şi activitatea lor, acestea urmând a fi semnate de preşedintele Asociaţiei Rara Avis, Kelemen László. De altfel, berzele o vor lua în curând de la capăt cu depusul ouălor, clocire, procurarea hranei, apărarea cuibului, venirea pe lume a puilor, hrănirea sau învăţatul lor de a zbura.
„Din experienţa noastră, sunt foarte mulţi copii care urmăresc berzele pe site-ul www.sepsiradio.ro şi apoi discută despre ceea ce văd; e o formă de educare binevenită, plus că fiind doar imagini nu există bariere lingvistice”, a spus Kelemen László.
Vântureii, studiaţi online
În aceeaşi linie se înscrie şi iniţiativa Asociaţiei Vadon din Sfântu Gheorghe, care pe site-ul www.vadon.ro oferă imagini video filmate de pe turnul Bisericii din Ilieni cu un cuib al unui cuplu de vânturei (un şoim mic, de aproximativ 35 cm, care se hrăneşte aproape exclusiv cu şoareci de câmp pe care îi vânează într-o manieră caracteristică speciei).
„Ne-am dorit să ne alăturăm acestei activităţi promovate de Asociaţia Rara Avis, iar în cele din urmă am ales acest cuplu de vânturel, o pasăre a cărei viaţă este oarecum mai ascunsă, mai misterioasă, în comparaţie cu a berzei”, a declarat preşedintele Asociaţiei Vadon, Demeter János.
Potrivit acestuia, se doreşte ca pe viitor să se transmită imagini şi de la un cuib de corb sau uliu, în vreme ce pentru 2015 Asociaţia şi-a propus ceva şi mai ambiţios: să monteze camere video în vizuina unei vulpi sau a unui bursuc.
În context, Demeter a menţionat că Asociaţia mai are un sistem video pe care l-ar putea monta în cazul în care populaţia ar semnala prezenţa unor păsări sau animale mai speciale în jurul gospodăriilor.
„Poate fi vorba despre vreun animal sau chiar pasăre – o cucuvea, de exemplu, care şi-a făcut cuib în podul casei; dacă proprietarul doreşte, montăm o cameră video care să surprindă viaţa păsării, în vreme ce acesta poate fi mândru că se transmite live din podul casei sale”, a mai spus Demeter.
Iniţiatorii acestor proiecte inedite spun că principalul scop este popularizarea în rândul oamenilor şi mai ales al tinerilor şi copiilor a acestor animale şi păsări care, deşi trăiesc „în comunitatea noastră”, sunt prea puţin cunoscute.