ACTUALITATE 19 august 2021

Până la 15.000 de lei cofinanțare de la CJ pentru amenajarea de spații destinate tinerilor

de David Leonard Bularca | 721 vizualizări

Care sunt condițiile și cine poate aplica la program

În urma consultării pe care a avut-o cu tinerii, Consiliul Județean Covasna a inițiat un demers prin care vrea să îi sprijine pe aceștia să obțină spații comunitare unde să își desfășoare activitățile. Astfel a luat ființă „Programul județean pentru dotarea spațiilor destinate activităților de tineret”, care a fost adoptat miercuri, în ședința ordinară a lunii august. Concret, prin intermediul programului, autoritățile locale sunt încurajate să creeze tinerilor spații special amenajate, unde aceștia să se poată întâlni. Vicepreședintele CJ Covasna, Jakab István-Barna, a spus în timpul ședinței că speră ca un număr mare de primării să depună proiecte în cadrul programului. Primăriile, respectiv consiliile locale, vor primi bani doar dacă sunt dispuse ca și ele, la rândul lor, să contribuie.

Obiectivul programului este acela de a încuraja tinerii să se implice activ în viața comunității.

„În comunele județului, precum și în satele aparținătoare ale municipiilor și orașelor din județul Covasna există multe organizații de tineret formale și informale care nu dispun de spații comunitare destinate activităților organizate de tinerii din mediul rural. Județul Covasna intenționează să sprijine, în asociere cu unitățile administrativ-teritoriale din județul Covasna dotarea spațiilor destinate activităților de tineret existente în mediul rural prin achiziționarea de mobilier și echipamente tehnice în vederea asigurării unui cadru optim pentru desfășurarea activităților de tineret”, se arată în documentul adoptat miercuri de CJ Covasna. 

La program pot aplica comunele din județul Covasna, inclusiv satele aparținătoare ale municipiilor și orașelor.

 „Așa cum știți, am avut consultarea tinerilor la nivel județean și în timpul consultării am zis că dacă aflăm problemele la nivel județean, atunci trebuie să venim cu răspunsuri. Am observat, după ce ne-am consultat cu foarte mulți tineri, ne-am întâlnit cu peste 300 de tineri personal, că tinerii nu se întâlnesc sau nu țin legătura între ei pentru că nu au un spațiu unde să se întâlnească. Cu această hotărâre a Consiliului Județean am vrea să motivăm consiliile locale, primăriile, să dea spațiu pentru tineri. În al doilea rând, venim și cu sprijin financiar, adică cu maxim 15.000 de lei o să sprijinim cheltuielile pentru dotarea spațiilor. Despre asta e vorba. Am identificat o problemă și revenim cu răspuns la nivelul județului. Sperăm să se depună cât mai multe proiecte”, a spus Jakab István-Barna miercuri. 

În referatul de aprobare al hotărârii se mai arată: „Contribuția maximă a consiliului județean pentru un proiect nu va depăși 15.000 lei, contribuția autorității locale solicitante fiind cel puțin egală cu această sumă.”

Propuneri de modificare a proiectului din partea consilierilor județeni

Chiar dacă programul a fost aprobat cu votul tuturor consilierilor județeni prezenți la ședința de miercuri, au fost și intervenții pe marginea acestui subiect.

Kelemen Szilárd-Péter, consilier județean și la rândul lui lider al unei asociații de tineret, a cerut ca locația viitorului spațiu destinat tinerilor, dar și programul acestuia, să fie clar specificate în documente. 

 „În primul și primul rând, ca președinte al comisiei de tineret și sport în cadrul Consiliului Județean Covasna apreciez foarte mult și felicitări la acest punct, la acest program. Totuși, am două propuneri care eu cred că o să ajute acest program. Prima propunere este ca în proiect să fie clar scris unde o să fie locația, unde o să se desfășoare în următorii trei ani această activitate de tineret. În al doilea rând, să fie pus în documentația proiectelor un orar clar. De la ce oră până la ce oră va fi programul, adică va fi deschis centrul”, a spus consilierul județean.

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a spus că este deja menționat faptul că spațiul destinat tinerilor trebuie să aibă o locație exactă, în „ghidul solicitantului”, document pe care autoritățile locale îl vor consulta înainte să depună proiectele la CJ.  

„Locația este fixă, deci nu este aleatorie, nu este neidentificabilă. Locația pentru care dăm sprijin trebuie să fie într-o clădire a Consiliului Local. Este și în ghidul solicitantului”, a precizat Tamás Sándor.

Totuși, un alt consilier județean, Grüman Róbert-Csongor, a insistat să se specifice clar și orarul de funcționare. Ulterior, Tamás Sándor a admis că va fi necesar ca și acest aspect să fie menționat cu exactitate. 

„Eu propun să lansăm acest program și să vedem cum funcționează concret”

Consilierul Județean Fazakas Péter a adus o altă propunere colegilor săi. Acesta a susținut că în localitățile unde sunt mai multe grupuri de tineret ar trebui să le fie asigurat tuturor accesul în interiorul centrului. 

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a spus că problemele punctuale care vor apărea vor putea fi rezolvate pe parcurs. 

„Eu propun să lansăm acest program și să vedem cum funcționează concret. Dacă într-adevăr sunt probleme, atunci pe parcurs să găsim soluții”, a spus, în final, președintele CJ Covasna. 

„Programul județean pentru dotarea spațiilor destinate activităților de tineret” se va derula până în anul 2024, iar autoritățile locale pot depune proiecte pentru a obține cofinanțare anul acesta până pe data de 15 noiembrie. 

Demersul Consiliului Județean Covasna, „Consultarea tinerilor”, a fost lansat spre finele lunii aprilie, iar în iunie avea și primele rezultate concrete. Peste 2.220 de tineri au răspuns la chestionarul lansat online de autorități. Pe lângă studiul realizat în online, vicepreședintele CJ, Jakab István Barna și alți doi colegi consilieri au fost în peste 20 de localități din județ, unde s-au întâlnit cu peste 300 de tineri.

Atunci, coordonatorii studiului au spus că au identificat sau vor identifica spații pentru tineri și cu ajutorul autorităților locale vor începe construirea de parcuri pentru aceștia, cu facilități pentru diverse sporturi. 

Pe de altă parte, s-a precizat și că se va pune accent și pe programele de învățare a limbii române pentru tinerii maghiari, dar și de învățare a limbii maghiare pentru tinerii români. Pentru că s-a observat că și această barieră de comunicare îi face pe tineri să se separe și să își caute alte comunități unde să se dezvolte. 

Printre alte soluții la problemele tinerilor, legat de piața muncii, autoritățile se gândesc să inițieze programe de stagiatură în instituțiile locale, un studiu de caz în privința locurilor de muncă, dar și programe de orientare în carieră, astfel încât tinerii să știe să se plieze pe oferta din piață cu studiile pe care le vor face și astfel să aibă șanse mai mari să găsească ușor loc de muncă acasă.

Sursa foto: captură de ecran – Facebook - Tamás Sándor și unsplsh.com

A contribuit și Iulia Drăghici - Taraș

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.