ACTUALITATE 11 octombrie 2022

Ostașul român, onorat cu Ștafeta Veteranilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1686 vizualizări

Unul dintre cele mai populare evenimente marca Invictus România, Ștafeta Veteranilor, a ajuns luni la prânz în Sfântu Gheorghe. Statuia Ostașului Român a fost locul de predare-primire al simbolului care arată, dincolo de toate, prețuirea față de militarii căzuți sau răniți în războaiele lumii. Acțiunea nu a fost una oarecare, ci s-a marcat după ce zeci de persoane au străbătut, alergând sau pedalând, ruta Brașov – Sfântu Gheorghe, respectiv cei 35 de kilometri dintre cele două localități. Momentul de la Sfântu Gheorghe a fost marcat prin prezența prefectului județului Covasna, dar și, printre altele, prin întâlnirea fiu-tată din familia militarilor Gaiță. 

O nouă ediție a Ștafetei Veteranilor - Invictus, a IX-a, este în plină desfășurare la nivel național. Luni, 10 octombrie, după mai bine de 35 de kilometri parcurși de grupul de alergători și bicicliști, femei și bărbați, care au pornit în misiune de la ora 8:30 din Brașov, bastonul simbolic a ajuns la Sfântu Gheorghe. Se întâmpla în jurul orei 12:00, într-o atmosferă energică, plină de bucurie și satisfacția încheierii cu succes a unei sarcini nu tocmai ușoare. 

Ștafeta a fost predată de reprezentantul grupului brașovean prefectului județului Covasna, Ráduly István, care la rândul lui a înmânat-o colonelului în rezervă Ioachim Grigorescu. 

Sunt sigur că ați alergat pentru un scop nobil. Eu aș spune că în viitor să alergăm pentru pace, că asta ne trebuie”, a spus, cu această ocazie, prefectul. 

Mai departe, ștafeta a fost oferită subofițerului în rezervă Gabriel Știucă-Lefcencu al Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, cel care a învățat din nou să meargă, după ce un accident l-a lăsat fără un picior. La acțiunea de marți, el va parcurge distanța Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc pe bicicletă. 

Ștafeta de la fiu la tată 

Din grupul care va duce ștafeta la Miercurea Ciuc, adică aproape 70 de kilometri, se estimează că vor face parte aproximativ 70 de persoane, majoritatea militari ai UM 01630 (Depozitul 92 Geniu) din Arcuş. 

Cred că e un mod de a-i onora pe cei care au avut de suferit de pe urma conflictelor de pe teatrele de operații și cred că este de datoria noastră, a militarilor, să nu-i uităm. Măcar atât putem face pentru ei, an de an, să ducem mai departe această ștafetă către Carei, ultimul teritoriu românesc eliberat în cel de-al Doilea Război Mondial”, ne-a spus coordonatorul evenimentului la nivel județean, comandantul Unității Militare (UM) 01630 (Depozitul 92 Geniu) din Arcuş, lt.col. Liviu Gaiță. 

Pentru acesta, evenimentul a fost cu atât mai emoționant și special cu cât în grupul care a venit de la Brașov s-a aflat și fiul său, student la Academia Forțelor Aeriene din Brașov, care a parcurs în alergare întreaga distanță. 

A fost o experiență foarte frumoasă. Mă așteptam să fie puțin mai grea, având în vedere că au fost aproximativ 35 de kilometri. Primii 10 kilometri mi s-au părut cei mai grei. Până la km 20 – 25 m-am descurcat destul de bine și pe final au început crampele și durerile de picioare, dar am reușit! Este o experiență de neuitat. Sunt sigur că o să îmi rămână în amintire această zi minunată”, ne-a spus Mihai Cristian Gaiță, student caporal în anul II la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, la specialitatea Controlor Trafic Aerian. 

Pompierii de la ISU Covasna, prezenți la eveniment 

Din grupul care a venit de la Brașov s-au numărat nu doar militari, ci și jandarmi și pompieri. De altfel, 13 pompieri care au luat parte la acțiune sunt de la ISU Covasna. 

Sunt mereu activ, alerg, joc fotbal, merg cu bicicleta. De la Brașov am plecat de la ora 8.30 și ușor, ușor am ajuns. A fost cam frig de dimineață, dar ne-am încălzit. (...) E pentru prima oară când particip la evenimentul ăsta, dar cred că oricine ar trebui să încerce, măcar o dată”, ne-a spus și pompierul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, Kányádi Sándor. 

Ștafeta Veteranilor este o acțiune organizată de Invictus România în contextul Zilei Armatei Române, celebrată la data de 25 octombrie. Activitățile au început în 5 octombrie, din București. Trei ștafete au plecat atunci pe tot atâtea tronsoane din țară, definite în funcție de una dintre culorile drapelului României. Județului Covasna, pentru că face parte din regiunea centru, i-a revenit culoarea galbenă. Toate cele trei ștafete se întâlnesc pe 25 octombrie la Carei. Traseul are în total 3.603 kilometri. 

Este un eveniment organizat în special în sprijinul veteranilor din teatrele de operații, care au venit cu afecțiuni medicale de acolo. Ne dorim astfel să atragem un semnal de alarmă în societate pentru sprijinirea acestor oameni care au nevoi speciale în momentul de față. O parte dintre colegii care participă la acest eveniment sunt chiar ei cu astfel de probleme de sănătate”, a declarat luni comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt.col. Dorin Neagu. 

Povestea ștafetei continuă, așadar, pentru că marți dimineața, de la ora 8:30, Statuia Ostașului Român din Sfântu Gheorghe devine punctul de plecare al echipei covăsnene. Destinația lor este sediul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gl. Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc. 

Anul trecut, evenimentul din județul Covasna a avut loc în 14 octombrie. Plecarea a avut loc de la unitatea militară a Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”. Au participat 23 de alergători care au dus, la acel moment, drapelul către Brașov. 

Reamintim și că Invictus România a luat ființă în 2014, la inițiativa unui grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri INVICTUS, sub patronajul prințului Harry al Marii Britanii. Scopul organizației este de promovare a valorilor militare și naționale, dar mai ales de sensibilizare a societății civile asupra recunoștinței care se cuvine veteranilor de război. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.