ACTUALITATE 17 septembrie 2013

Őrkő ar putea deveni atracție turistică

de Székely Emőke | 63 vizualizări

Primarul Antal Árpád crede că cu 10-15 milioane de euro acest cartier poate fi schimbat

Cea mai problematică zonă din Sfântu Gheorghe, cartierul Őrkő, populat de romi, ar putea deveni un fel de sat turistic, o atracție a orașului. Ideea îi aparține primarului Antal Árpád, care consideră că printr-o investiție majoră această zonă ar putea arăta altfel, și ar atrage și turiști.

„Ar fi nevoie de 10-15 milioane de euro pentru a schimba acest cartier. Am vrea să demolăm casele vechi și să construim altele, în stil tradițional țigănesc, iar pe oamenii de aici i-am trimite la cursuri de formare în meserii cu tradiție în comunitatea romă. Astfel aceștia ar avea ocazia să împletească în fața porții cât e ziua de lungă și să fie și plătiți pentru acest lucru” – a declarat Antal Árpád.

Suma necesară este mare, iar primarul spune că speră să obțină banii prin proiectul Ținutul Secuiesc – Capitala Europeană a Culturii. „Dacă nu reușim prin acest proiect, vom încerca prin altele, dar cert este că trebuie să rezolvăm cumva problema acestui cartier” – spune primarul.

Momentan tabloul din Őrkő este dezolant: case construite ilegal, de cele mai multe ori din chirpici, iar localnicii de aici trăiesc într-o sărăcie de nedescris, singurul venit fiind în majoritatea familiilor ajutorul social și alocația copiilor. Nu e de mirare că romii sunt dușmanii celor care locuiesc puțin mai jos de Őrkő, și care spun că au zilnic certuri cu aceștia, în special pentru că fură tot ce găsesc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.