ACTUALITATE 10 octombrie 2011

Ochelari cu personalitate, afacere pe măsură! [VIDEO]

de Székely Emőke | 676 vizualizări
Povestea de succes a Cristinei Mureșan. Cristina Mureșan este deja un mic ”brand” local. Când cineva îți vede rama cochetă de ochelari, nu e o reacție neobișnuită dacă cumva ești întrebat ”E de la Cristina?”.

Povestea de succes a Cristinei Mureșan.

Cristina Mureșan este deja un mic ”brand” local. Când cineva îți vede rama cochetă de ochelari, nu e o reacție neobișnuită dacă cumva ești întrebat ”E de la Cristina?”. Ochelarii de vedere sau de soare, lentilele de contact, precum și amabilitatea și excelenta atitudine față de client au ajuns să fie sinonime cu Cristina, ”vinovata” pentru alegerile în materie făcute de numeroși clienți din Sfântu-Gheorghe, dar și Brașov și Miercurea Ciuc. A visat să aibă un magazin propriu de optică în care să îşi poată da frâu liber imaginaţiei, unde designul interior să fie în ton cu aspirațiile ei, unde clienţii să intre şi să se simtă bine, să fie primiţi de o atmosferă caldă. A strâns banii, a investit mult timp, efort fizic şi psihic, iar acum îşi aşteaptă clienţii într-un magazin modern, frumos şi primitor. Pe Cristina Mureşan mulţi o cunosc de la cabinetul de oftalmologie şi magazinul de optică ale doctorului Cheresteş Ioan. Despre cum a pornit ea pe acest drum care i-a adus până la urmă o realitate la care visăm mulţi, şi anume de a-ţi vedea realizat ţelul primordial în viață, ne-a povestit deschis. În tot ceea ce a spus, am simţit optimism şi blândeţe, un cocktail perfect de bun simţ şi modernism, de femeie de succes şi ambiţie de fier. O poveste de succes pe care vă invităm să o cunoașteți!

- Când ai intrat în lumea opticii şi ce te-a determinat să urmezi această cale?

- Activez în acest domeniu de mai bine de 16 ani. La început am lucrat la un magazin de specialitate în Braşov, unde şeful de magazin de atunci a plecat în concediu prenatal, lăsând practic magazinul pe mâinile mele. Într-un timp relativ scurt, prin idei inovatoare, am reuşit să ridic încasările magazinului de două sau trei ori. Atunci am zis că dacă pot pentru altcineva, de ce să nu fac pentru mine? Salariile pe care le luam de acolo le păstram, din acestea mi-am luat aparatura de montaj. Aşa s-a născut prima parte a afacerii. Între timp am făcut şcoală de optică, de optometrie. Acum zece ani m-am asociat cu doctorul Cheresteş Ioan, care este un foarte bun profesionist, am învăţat foarte multe de la el, am ridicat afacerea împreună. Puţină lume ştie că eu de fapt am fost asociată acolo şi nu o simplă angajată. Nu au ştiut nici prietenii, pentru că eu consider că oamenii se comportă altfel atunci când nu ştiu că eşti şef.

- Care au fost motivele pentru care ai decis să pleci de la firma unde ai fost asociată mai mulți ani?

- Dacă eşti asociat cu cineva, nu poţi lua decizii de unul singur. Nu prea mi-am putut implementa ideile, designul interior al magazinului nu l-am putut crea aşa cum mi-am dorit. Sunt adepta unei atmosfere mai calde, cu pereţi coloraţi. Este opţiunea mea pur personală, un moft pe care mi l-am satisfăcut prin propria afacere. Mi-am dorit ca magazinul meu să nu fie un loc unde clientul vine cu gândul „trebuie să mă duc”, ci mai degrabă unul unde să se simtă bine. Să nu fie o povară pentru clienţi că trebuie să vină la optică. Pe vremea când lucram cu doctorul Cheresteş am zis că vreau şi mai mult. Am vrut să personalizez magazinul, să îi dau căldura şi pasiunea pe care o am pentru optică. Am vrut să îi transmit puțin din personalitatea mea.

- Cum a fost să pornești pe acest drum ca şi femeie? Ai întâmpinat obstacole?

- Nu consider că a fi femeie este un obstacol, poate chiar un avantaj. Au fost alte obstacole, date de sistem, dar nu se datorează faptului că sunt femeie. În sistemul de stat găseşti oameni care sunt slab informaţi, iar din această cauză birocraţia îţi dă de furcă. Dar cu răbdare şi perseverenţă am reuşit să trec de aceste obstacole.

- Magazinul funcţionează de câteva săptămâni. Ce reacţii ai de la clienţi, şi practic, cui se adresează acest magazin?

- Fiecare magazin îşi selectează clienţii prin marfă, prezentare, profesionalism. O parte dintre clienţii vechi au venit la mine, iar o parte au rămas la domnul Cheresteş. Este o alegere subiectivă, bazată pe simpatie. Până acum am avut reacţii pozitive. Gama de rame de ochelari dar şi de lentile pe care eu le ofer clienţilor este una foarte variată. Sunt pentru orice fel de buzunar şi pentru orice fel de gusturi. Am vândut şi rame de câteva mii de lei, dar şi de câteva zeci. Experienţa de zece ani de la celălalt magazin m-a învăţat să îmi dau seama ce este de calitate şi ce nu. Mă străduiesc să le ofer clienţilor marfă de calitate, dar şi servicii pe măsură. Am aparatură necesară, ofer consultaţii gratuite, consultanţă în alegerea produselor, toate pentru ca cei ce vin aici să fie mulţumiţi. Acele persoane care caută magazinul meu au auzit deja de mine şi vin din cauza atenţiei pe care le-am acordat-o, a respectului pentru banii pe care i-am primit sau a recomandărilor de la alți clienți.

- Dacă tot veni vorba de consultanţă, cum sunt clienţii din Sfântu Gheorghe, ţin cont de sfaturile pe care le dai sau îşi aleg singuri ochelarii?

- În această privinţă pot spune că sunt două categorii de clienţi. Unii intră pe uşă şi ştiu exact ce vor, alţii habar nu au. Trebuie să ai experienţă şi ceva cunoştinţe de psihologie pentru a putea recomanda un produs sau altul. După atâţia ani, eu numai mă uit la om şi ştiu ce să îi recomand. Văd dacă persoana respectivă ar purta de exemplu ramă de culoare stridentă sau una mai serioasă. De cele mai multe ori însă cei care îmi cer sfaturi ţin cont de ele şi astfel îşi aleg ochelarii.

- Cum crezi că a evoluat această piaţă în Sfântu Gheorghe? Sunt schimbări în standardele de calitate?

- La începutul anilor ’90 se importau foarte multe rame din Germania. Dar cum toate stocurile se epuizează odată, şi acestea s-au terminat. Au urmat importurile din China, iar calitatea acestora a lăsat de aşteptat. A fost perioada aceea în care toată lumea umbla cu ochelari cu ramă neagră, dreptunghiulară. Produsele foarte proaste din acel moment au supărat clienţii, aceştia dorindu-şi produse mai de calitate, confort, design plăcut. Evoluţia cererii a crescut odată cu evoluţia culturală, evoluţia în informaţie şi în modă.

- Care este trendul de acum în rândul tinerilor din Sfântu Gheorghe în materie de ochelari?

- În rândul tinerilor se caută acum rama clasică de tocilar, acea ramă neagră de plastic trapezoidală. În general tinerii îşi aleg ochelarii după personalitate. Persoanele mai timide vor o ramă mai discretă, persoanele care nu vor să iasă în evidenţă vor de asemenea ceva simplu. Cei mai îndrăzneţi, sau care vor să atragă atenția, aleg rame mai îndrăzneţe, colorate, care atrag privirile.

- Care au fost cele mai mari sacrificii pe care le-ai făcut pentru a avea magazinul şi ce le recomanzi acelor femei din Sfântu Gheorghe care posedă curajul necesar şi doresc să îşi pornească propria afacere?

- Au fost multe sacrificii şi de bani, şi de timp. E mult de investit financiar, psihic, fizic, dar satisfacţiile regenerează toate aceste pierderi. Am investit tot ce am avut pus deoparte, am mici împrumuturi, cu banii aceştia am rezolvat partea de design, iar aparatura este cumpărată în rate. Ca şi sfat, cel mai important lucru după părerea mea este ca femeile să îşi păstreze demnitatea necondiţionat. Pentru orice lucru îţi trebuie tărie, răbdare, dar trebuie să faci şi sacrificii. Este nevoie să faci şi compromisuri, câteodată cu tine însuţi, dar poţi realiza lucruri măreţe şi prin a-ţi păstra demnitatea. De asemenea este nevoie de şcoală în domeniul în care vrei să te dezvolţi, de multă muncă şi ambiţie. Nu este de neglijat nici factorul de risc, ai nevoie de mult curaj ca să porneşti o afacere pe timp de criză. Dacă îți place însă ceea ce faci și nu o faci doar pentru bani, ai toate șansele să ai succes. Chiar și la bani! J

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.