ACTUALITATE 12 decembrie 2013

Oana Korda are planuri mari legate de… călcat

de Székely Emőke | 928 vizualizări

oana korda calc camasi decembrie 2013 - 1

Covăsneanca recrutează colege de călcat dintre femeile casnice din București

În septembrie anul trecut, Oana Korda, o tânără din Sfântu Gheorghe stabilită la București, ne vorbea pentru prima dată despre calccamasi.ro, un proiect ingenios prin care făcea bani din nepriceperea bărbaților. Pe atunci spunea că ideea va crește și se va face mare. A avut dreptate, pentru că proiectul va intra într-o nouă fază începând cu luna ianuarie, atunci când femei casnice sau pensionare din București vor avea ocazia să i se alăture Oanei și să câștige bani din călcat.

Doi ani de călcat

Calccamasi.ro a pornit în urmă cu doi ani, primul impuls venind din familia Oanei, ea fiind cea care îi călca cămășile fratelui ei. De aici succesul a fost la doar un pas distanță, iar proiectul a avut priză la public încă de la început. Fără să se gândească prea mult sau fără să facă vreun studiu de piaţă, Oana a pus un preţ şi printr-o postare pe Facebook a început să testeze reacţia bărbaţilor. „Mergea surprinzător de bine. Timp de mai bine de jumătate de an am avut constant fraţi, verişori, amici, prieteni de pe Facebook, necunoscuţi care aflaseră despre ce făceam, mă contactau şi îmi aduceau mormane de cămăşi. Abia un an mai târziu m-am apucat să dezvolt, împreună cu Anca, un business din această idee. Am făcut primul shooting foto cu cămăşi, am dat drumul la o pagină de Facebook, la un site, ne-am făcut cărţi de vizită şi… cam atât. Restul a venit de la sine. Atât clienţii, cât şi fetele care fac acum parte din echipă” – ne spune Oana.

O nouă etapă

După ce ideea a prins şi calccamasi.ro a crescut, Oana a decis să transforme acest proiect în business. Astfel că în ianuarie va lansa un serviciu de călcare clasică, prin care doamne trecute de 45 de ani să poată lucra și câștiga un ban. „Serviciul are și o latură socială pentru că știm cu toții cât de greu își găsesc un loc de muncă femeile de peste 45 de ani. Ideea e ca eu să le găsesc pe ele și să le pun în contact cu oamenii din București. Mi-am propus să fie câte o persoană în fiecare sector, să fim 6-7 femei care calcă. Am deja solicitări, doamnele mă caută. Pentru ele ar fi un venit în plus, fiind casnice sau pensionare. Nu le pot promite un salariu fix, vor câștiga după cât vor lucra, după câți clienți vor avea. Clienții vor merge la doamne, vor fi îndrumați prin hartă sau vor apela la serviciul de livrare. Asta teoretic, pentru că deocamdată nu avem mașină de livrare” – a declarat Oana Korda.

Are nevoie de o mașină

Pentru a putea cumpăra mașina necesară livrărilor, tânăra și-a înscris proiectul pe un site de crowdfunding. Esența acestui mod de a strânge bani este aceea că o companie ajută inițiatorul unui proiect să strângă fonduri de la oameni, de la mulțime, și nu de la firme. „Am făcut un clip pe care l-am încărcat pe platforma web we-are-here.ro și mi-am setat suma necesară achiziționării unei mașini, adică 6.500 de euro. Pentru ca proiectul meu să fie câștigător, trebuie să strângă 30% din suma necesară în termen de 30 de zile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci banii se vor întoarce la cei care i-au donat” – spune Oana. Ea mai are o săptămână la dispoziție pentru a strânge cei 30%, însă speră că acest lucru se va întâmpla. Spune că oamenii se implică în general în ultima parte a acestor 30 de zile, așadar se așteaptă la câteva comenzi mai mari în următoarele zile. Oana spune că nu vrea să apeleze la servicii de curierat pentru că acestor firme nu le pasă de cămășile clienților așa cum le pasă lor, iar hainele vor ajunge probabil șifonate la client.

Cum donezi?

Cei care doresc să susțină acest proiect, cumpără de fapt în avans niște servicii. De exemplu, se pot cumpăra vouchere, pachete de familie, servicii pentru o lună – toate pentru călcat, evident. Pentru cei cu posibilități materiale mai reduse există oferta de a cumpăra în avans dreptul de a participa la un workshop de călcat, ce va avea loc în luna februarie.

Nu doar cămăși

Dacă în urmă cu un an Oana spunea că ea și prietena ei calcă exclusiv cămăși, lucrurile se vor schimba din ianuarie. Calc Cămăși nu se va mai adresa doar bărbaților, astfel că pe lângă cămăși, îți vei putea călca și alte obiecte vestimentare clasice: tricouri, bluze, jeans, pantaloni sau lenjerie de pat. Practic tot ce se calcă. Iar treaba se va face, ca și acum, acasă la călcătorese. Oana spune că nu calcă la domiciliul clientului pentru a-i respecta intimitatea.

Calccamasi.ro – franciză

Oana spune că nu exclude ca afacerea ei să fie împrumutată și în alte orașe din țară. „Nu știu cât de rentabil ar fi o astfel de afacere în Sfântu Gheorghe, dar probabil ar merge în orașele mai mari, gen Timișoara sau Brașov. Calccamasi.ro poate fi preluat în sistem de franciză și de alții. Trebuie însă efectuat un studiu de piață, văzut cine ar fi potențialii clienți, de exemplu angajați ai marilor corporații sau funcționari bancari care se îmbracă elegant, dar care poate nu au timp de călcat” – explică Oana.

Cămăși fericite, oameni fericiți

Munca de calitate și pasiunea au făcut ca proiectul Oanei să se dezvolte și să ajungă la stadiul de business. Poate unii sunt interesați să afle dacă a călcat sau nu și cămășile unor celebrități. Ei bine, poate că da, însă ea spune că fiecare client este la fel de important și este tratat la fel, indiferent de câte cămăși aduce la călcat. Spune de asemenea că pentru ea este important ca fiecare client să simtă fericirea din cămașa pe care o poartă. Cei interesați de calccamasi.ro pot afla mai multe accesând pagina de facebook cu același nume sau pot vedea videoclipul proiectului de crowdfunding pe www.we-are-here.ro/p/calc-camasi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.