ACTUALITATE 11 aprilie 2017

O machetă pentru nevăzători va fi ridicată în centrul municipiului Sfântu Gheorghe

de Sever Ioan Miu | 1541 vizualizări

Organizație caritabilă Rotary Club Sfântu Gheorghe are în plan crearea unei machete a centrului orașului Sfântu Gheorghe. Destinată în primul rând nevăzătorilor, macheta va fi utilă și pentru grupurile de turiști care, astfel, vor putea descoperi principalele obiective turistice din municipiu.

Macheta a fost unul dintre proiectele pentru care s-au strâns bani printr-o tombolă, cu ocazia balului Rotary organizat weekendul trecut la Sfântu Gheorghe. „Nu întotdeauna conștientizăm că noi, văzătorii, percepem lumea exterioară și prin ochii noștri, dar nevăzătorilor le lipsește acest simț, acest dar de la Dumnezeu. Pentru aceasta, vă îndemn să sprijiniți acțiunea noastră, financiar or material, astfel ca prin macheta ce ne-o propunem s-o realizăm și s-o amplasăm în fața primăriei, și nevăzătorii să aibă posibilitatea să-și poată reprezenta în mintea lor clădirile din centrul orașului”, a declarat, în discursul de deschidere al balului, președintele de anul acesta al Rotary Club Sfântu Gheorghe, Martin Pieldner.

Astfel de machete există în orașe din toată Europa, inclusiv la Alba Iulia. Macheta de la Sfântu Gheorghe „va fi realizată din bronz, pe o placă tot din bronz, nu mai mare de 1,5/1,5 metri, pe un soclu de înălțimea de 90 de centimetri. Clădirile mai importante vor fi marcate, având înscrisuri în românește, ungurește și alfabetul Braille. Macheta va fi în aer liber, în fața Primăriei Municipiului, să fie sub observație permanentă, cu camere de supraveghere video, luminată”, spune inițiatorul proiectului, arhitectul și fostul președinte Rotary Club Németh Csaba Iosif, adăugând că macheta va fi destinată atât nevăzătorilor, cât și turiștilor. Crearea machetei presupune mai mulți pași, dintre care primul este modelarea pe calculator, în trei dimensiuni, a clădirilor, urmat de crearea unei machete din lut, la o scară de aproximativ 1:600. „De exemplu, Hotelul Bodoc va avea cam 15 cm pe machetă. Majoritatea clădirilor vor fi detaliate ca volumetrie, iar clădirile mai importante vor fi detaliate ca arhitectură”, explică Németh. Printre clădirile care se vor regăsi pe machetă se numără Catedrala ortodoxă, Biserica reformată din centru și magazinul Șugaș.

Pentru realizarea machetei, Rotary Club are nevoie să strângă cel puțin 10.000 de euro. „După definitivarea în proporție de 99% a proiectului, vom lansa pachete de sponsorizare prin presă. Va fi o deschidere oficială, unde sponsorii vor fi prezenți prin invitație, dacă doresc să participe, cu afișarea bannerelor lor”, spune Nemeth, adăugând că persoanele interesate să sprijine proiectul îl pot contacta la numărul de telefon 0744307852 și pe adresa de mail nemeth@planet.ro.

Sursa foto: drumliber.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.