O clădire dezafectată, subiect de discuții între șeful CJPC Covasna și CJ
În descrierea unui videoclip publicat pe contul său de Facebook, comisarul-șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna, Mircea Diacon, acuză Consiliul Județean (CJ) Covasna că nu ia nicio măsură în cazul unei clădiri dezafectate care se află pe strada Gábor Áron, numărul 1. În replică, vicepreședintele CJ Covasna, Henning László-János, spune că parte din clădire aparține chiar și de CJPC Covasna, aceasta având mai mulți coproprietari, deci, în această situație, nu doar instituția pe care o reprezintă este responsabilă de modernizarea clădirii.
În descrierea unui videoclip în care prezintă clădirea, publicat luni pe Facebook, Mircea Diacon susține că a făcut mai multe sesizări privind starea clădirii către CJ și Prefectura Covasna, însă nu s-au luat măsuri.
„Nu suntem în Afganistan, aceasta este intrarea în sediile a patru instituții din mun. Sfântu Gheorghe, clădire administrată de Consiliul Județean Covasna. Cu toate ca a fost sesizată conducerea Consiliului Județean și Instituția Prefectului Covasna, nu s-a luat nici o măsură, poate dacă va muri cineva se vor lua măsuri adecvate, tencuiala exterioară cade efectiv peste cei care intră la cele patru instituții (Metrologie, Protecția Consumatorilor, Salvamont și Direcția de Cultură)”, a scris Mircea Diacon pe Facebook.
Vicepreședintele CJ Covasna, Henning László-János, spune că instituția pe care o reprezintă nu are bază legală să intervină asupra întregii clădiri.
„Acolo și domnul Diacon este proprietar (n. red.: acesta fiind șef la CJPC Covasna), avem și noi o bucățică, are și Metrologia, au și cei de la Pensii, Loto-ul, Asociația Artiștilor Plastici. Deci acolo sunt mai mulți proprietari. Noi am făcut demersuri, că de sus chiar curgea apa. Noi putem să plătim numai cotă parte, vă dați seama, conform legislației. Am făcut demersuri către toți coproprietarii și unii pur și simplu nu ne-au răspuns. Deci să știți că este destul de delicat când ai coproprietari destul de mari care nu răspund. Atunci noi nu avem baza legală să intervenim. Încercăm să facem lucrurile minore”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, vicepreședintele CJ Covasna.
Mai mult, autoritățile ar fi încercat să cumpere întreaga clădire, însă demersul nu s-a concretizat.
„Am încercat să cumpărăm clădirea de la ceilalți, dar nu am reușit. Dacă ar fi în proprietatea noastră... Toți coproprietarii trebuie să își plătească cota parte”, a mai spus Henning László-János.
Totuși, șeful CJPC Covasna din județ susține că partea din clădire despre care a scris în postarea sa de pe Facebook aparține doar de CJ Covasna, deci ar trebui ca ei să ia măsuri.
„Partea din clădire care se dărâmă este de la fosta centrală termică. Este pe terenul Consiliului Județean. Trebuia demolată demult sau făcut ceva cu ea (...). Ceea ce încerc să vă explic este că partea care se dărâmă nu este a noastră. Este o clădire lipită, aia aparține Consiliului Județean. Ar trebui dânșii să ia măsuri. Eu le-am scris în fiecare an. Ei „ne aruncă pisica” că suntem și noi proprietari. Dar clădirea aia are două intrări, este vorba de acea centrală dezafectată. Sunt foarte vechi discuțiile acolo și mereu îmi „aruncă pisica” că sunt și eu proprietar acolo, de la Protecția Consumatorilor, și că trebuie să iau măsuri. Cum să iau eu măsuri dacă nu e terenul meu?”, a detaliat, într-o discuție telefonică, Mircea Diacon.
O altă clădire de pe strada Gábor Áron, numărul 14, urma să fie demolată, după cum anunțaseră autoritățile anul trecut. Între timp, se mai așteaptă o expertiză finală pentru a se decide dacă demolarea va avea loc sau nu, ne-a mai spus vicepreședintele CJ Covasna, Henning László-János.