ACTUALITATE 7 august 2014

Nunta – tradiţie sau afacere?

de Székely Emőke | 848 vizualizări

Zeci de cupluri aleg să se căsătorească în această perioadă

Pentru că cele mai multe cupluri aleg să se căsătorească vara, suntem în plin sezon al nunților. Vremea e (în general) frumoasă, așadar mireasa nu va îngheța în rochie, este și perioada concediilor, flori sunt de toate felurile, așadar o nuntă ținută vara poate fi o adevărată poveste de neuitat. Cât costă însă toată distracția și ce spun cuplurile, mai merită să faci nuntă cu mulți invitați sau nu?

Multe de făcut

Am parcurs cu Anamaria, o tânără din Sfântu Gheorghe care urmează să se căsătorească în curând, lista „de făcut”. Tânăra spune că restaurantul l-au rezervat în urmă cu jumătate de an, dar de restul nu s-au ocupat prea detaliat încă. „Vom avea o nuntă destul de mare, în jur de 150-180 de invitați. Am comandat deja invitațiile, care ne-au costat 300 de lei. Am ales ceva simplu și de bun gust. Rochie nu am deocamdată, dar m-am uitat la câteva. Mi-o voi cumpăra, nu sunt adepta închirierii, sunt cam superstițioasă și nu vreau să îmi aducă ghinion. Nici aranjamentele nu le-am stabilit încă, știu doar bugetul, și anume 2.000 de lei pentru flori, lumânări, mai mult nu putem da. Rămâne de văzut cu ce ne alegem de banii aceștia” – spune tânăra. Tot ea ne-a mai spus că inițial a vrut să închirieze o limuzină pentru a merge la biserică şi la restaurant, dar s-a răzgândit pentru că i s-a părut prea scump. „Nu cred că merită să dai câteva sute de euro pe așa ceva. Mai bine mergem cu mașinile noastre” – spune ea. Anamaria ne-a spus că ea și viitorul soț au calculat că vor cheltui în jur de 25.000 de lei, dar speră că vor rămâne și cu ceva bani la urmă. „Mereu pot apărea cheltuieli neprevăzute, trebuie să socotim și acest lucru. Eu sper totuși să ne rămână bani măcar pentru o lună de miere de neuitat. Am socotit că banii ce îi vom primi vor fi în jur de 50.000 de lei, sper să nu mă înșel pentru că am mai auzit cum unii au ieșit până la urmă în minus. Noi suntem precauți, cheltuim doar pentru lucrurile absolut necesare, nu ne dorim o nuntă de lux” – spune viitoarea mireasă.

Rezervări din timp

Reprezentanta unui restaurant din Sfântu Gheorghe ne-a spus că nu mai au locuri libere de ceva vreme. „În această perioadă avem foarte multe evenimente, în special nunți. Rezervările s-au făcut chiar și de anul trecut, dar mulți au ales să facă rezervare cu ocazia târgului de nunți din primăvară. În ceea ce privește meniul, acesta este în general cel clasic, cu aperitiv, o ciorbă țărănească sau supă de pui, friptură de pui și de porc, garnitură de orez și cartofi, și desert. Foarte rar se întâmplă ca cineva să ceară mâncare specială, dar desigur că în cazul în care clientul solicită, putem prepara și meniuri speciale” – ne-a spus angajata. În ceea ce privește prețurile, acestea sunt în jur de 100 de lei pe persoană. Tot din timp trebuie rezervată și partea de muzică. Fie că vorbim de un DJ sau de o formație live, muzicanții trebuie contractați din timp. La fel se întâmplă și cu fotografii care în această perioadă au mult de lucru. Unul din ei ne-a spus că are agenda plină până la sfârșitul lunii septembrie. În ceea ce privește prețul, acesta depinde de ceea ce își doresc mirii, oferte sunt și pentru cei cu buget mai redus, acesta fiind în jur de 1.000 de lei, dar cei pretențioși pot scoate chiar dublu din buzunar pentru a avea imortalizate toate momentele din cea mai frumoasă zi din viața lor.

5 cununii într-o zi la Catedrală

Preotul ortodox Sebastian Pârvu ne-a spus că într-adevăr această perioadă din an este aglomerată din punct de vedere al cununiilor, și se întâmplă ca în unele sâmbete să fie programate 3 sau chiar și 5 cununii. „Cununia religioasă se poate oficia doar atunci când nu este post, așadar nu în fiecare sâmbătă oficiem cununii. În august, de exemplu, sunt doar două sâmbete când nu este post, în iunie la fel, am oficiat cununii când nu era post. Într-adevăr vara sunt mai multe cupluri care aleg să se căsătorească, unii preferă septembrie, apoi mai facem în octombrie după care iar e pauză pentru că intrăm în postul Crăciunului” – spune Sebastian Pârvu. Cifrele sunt doar cele de la Catedrala din centrul orașului, însă unii aleg de exemplu biserica din deal sau capela de lângă Jandarmerie. Mariana și Ciprian au ales această din urmă locație și ne-au spus că nu le-a părut rău. „Mi-au plăcut mereu lucrurile simple, de aceea am ales să ne cununăm la capelă. A fost o atmosferă plăcută, intimă, așa cum ar trebui să fie în opinia mea” – ne-a spus Ciprian.

În ceea ce privește importanța cununiei religioase, preotul Sebastian Pârvu spune că la noi experiența arată că cuplurile ajung mai devreme sau mai târziu în fața altarului. „După 2-3, sau chiar 7 ani de locuit împreună cuplurile tot ajung la biserică pentru a se cununa în fața lui Dumnezeu” – spune preotul.

Tradiții păstrate

Mai la insistența părinților, mai la dorința de a păstra tradiția, mirii aleg deseori să respecte anumite obiceiuri de nuntă. E drept, mai nou cele vechi se amestecă cu unele împrumutate de la străini. Așa se face că în multe cazuri mirii respectă datinile legate de pregătirea mirelui, a miresei, alaiul, hora, dar organizează și petreceri ale burlacilor și burlăcițelor unde nu e exclus să fie prezentate și numere de striptease feminin sau masculin, după caz. Imola, o tânără din Sfântu Gheorghe, spune că a organizat în urmă cu câteva săptămâni o petrecere de burlăcițe pentru prietena ei care s-a măritat. Pentru a fi cât mai departe de ochii cunoscuților, fetele au mers la Brașov la un bar unde și-au făcut de cap. „Nu prea vrem să spunem ce s-a întâmplat acolo, prefer să rămână o amintire frumoasă a găștii. Dar pot spune că am avut de toate și deși am plătit destul de mult, a meritat” – ne-a declarat tânăra.

În ceea ce privește partea tradițională, însuși prefectul Marius Popica ne-a spus că în zona Covasna sunt păstrate obiceiurile legate de cerutul miresei, alaiul și dansurile tradiționale și în nunțile obișnuite, nu doar la ocazii speciale. De aceeași părere este și preotul Sebastian Pârvu, care spune că în general tradițiile de nuntă se păstrează și la Sfântu Gheorghe.

Merită să faci nuntă!?

Cuplurile care s-au căsătorit recent spun că a meritat să facă nuntă pentru că pe lângă faptul că au rămas cu ceva bani, au avut parte și de o petrecere de pomină. Un cuplu din Sfântu Gheorghe care a avut nunta în primăvară ne-a spus că „a fost o afacere bună”, și asta pentru că toate cheltuielile legate de nuntă au fost suportate de părinți, așadar darurile le-au rămas în întregime lor. „Pot spune că am fost norocoși, părinții au fost cei care au achitat toate facturile, și așa noi am rămas cu 40.000 de lei. Am mai luat și un credit și ne-am cumpărat o casă și am plecat și în luna de miere. Eu cred că oricum îți rămân bani, chiar dacă tu trebuie să achiți totul. Eu spun că merită, dar nu strică să te pregătești din timp, să cauți oferte, să mergi la târguri și să alegi bine serviciile care îți vor fi oferite” – spune tânărul soț.

Tradiție sau afacere, nunta este unul dintre cele mai importante momente ale vieții. Cei care au îmbrăcat deja rochia de mireasă și costumul de mire spun că cel mai important e ca în această zi mirii să fie cei care se simt bine, pentru că este ziua lor, și îi îndeamnă pe cei care urmează să se căsătorească să planifice această zi în așa fel încât să fie perfectă în primul rând pentru ei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.