ACTUALITATE 14 ianuarie 2021

Nu se știe concret când începe etapa a II-a de vaccinare anti-COVID în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 898 vizualizări

Între 2.500 și 3.000 de persoane figurează în lista de așteptare de la DSP  

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ágoston László, a declarat miercuri, pentru Observatorul de Covasna, că deși au pornit pregătirile pentru debutul celei de-a doua etape de vaccinare anti-COVID în județul Covasna, nu se știe când va începe  propriu-zis acest pas, din cauza unor neclarități legislative, legate de plata angajaților din aceste centre. 

Ar trebui în 15 (n.red. ianuarie să înceapă). Încercăm să ne pregătim cât de mult e posibil, dar din păcate se vorbește despre o ordonanță care stabilește niște aspecte privind angajarea personalului care e vaccinator, finanțarea cheltuielilor la centrele de vaccinare, dar încă nu am văzut să fi apărut. (...) Nu știm încă în mod absolut cert cine va angaja personalul în cauză: noi ca DSP sau autoritățile locale. Noi încercăm să ne pregătim cu tot ce e posibil”, a spus directorul DSP Covasna. 

Acesta a precizat totodată că a trimis o adresă către cabinetele medicilor de familie și restul personalului medical din județ pentru înscrierea celor care doresc să intre în echipele de vaccinare. Informația este colectată de DSP într-o bază de date, iar în momentul în care se clarifică partea financiară, coordonatorii centrelor îi vor contacta pe doritori. 

Până acum, informațiile DSP Covasna arată că între 2.500 și 3.000 de persoane sunt vizate de a doua etapă de vaccinare, respectiv persoane din categoria de risc sau lucrători care activează în domenii cheie, covăsneni care până la această dată au confirmat că doresc să le fie administrat vaccinul anti-COVID-19. 

Totuși, aici nu sunt incluși angajații din învățământ, pentru că, potrivit inspectorului școlar general Kiss Imre, numai joi se va încheia sondajul care va fi transmis la Minister. 

La momentul de față nu este foarte clar nici cum se va derula partea de programări, după cum ne-a explicat directorul DSP. Se bănuiește că pentru persoanele aflate în categoria de risc, medicii de familie se vor ocupa de acest aspect, iar pentru lucrătorii din diverse domenii cheie, angajatorii. 

La site, urmează să i se dea drumul în data de 15. Nu știu cum o să fie exact”, a spus Ágoston László. 

Totuși, într-un comunicat de presă, Consiliul Județean Covasna a transmis miercuri că „programările se vor putea face începând din 15 ianuarie, ora 15:00, pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro sau la numărul de telefon: 021 414 44 67, dar și prin intermediul medicilor de familii, lucru recomandat pentru pacienții cu boli cronice”.

Recomandarea directorului DSP a fost ca, pe cât posibil, angajatorii să îi programeze pe oamenii care lucrează la aceeași firmă în intervale apropiate, pentru a se reuși o cât mai bună organizare, din perspectiva dozelor de vaccin. 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a prezentat la începutul săptămânii o hotărâre în care s-a adoptat un plan privind locațiile centrelor de vaccinare din județ, în total opt la număr. Câte două vor fi la Sfântu Gheorghe, Covasna și Întorsura Buzăului, iar câte unul la Baraolt și Târgu Secuiesc. 

În lipsa bugetului, nu a fost ușor să găsim fonduri pentru a achiziționa echipamentul necesar, dar am reușit să identificăm sursele financiare și deja totul este amenajat, centrul de vaccinare este echipat conform prevederilor legale. Mai mult, am renovat și partea de clădire unde se va desfășura această activitate”, a precizat, conform unui comunicat de presă al CJ Covasna, primarul din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor. Aici, centrul de vaccinare a fost amenajat în Sala Polivalentă „Kicsid Gábor” din Str. Stadionului.

În anexa hotărârii, publicată pe site-ul Prefecturii Covasna, se arată că cele două locații stabilite la Sfântu Gheorghe ar fi Sediul vechi al Direcţiei de Asistenţă Socială (4 puncte) - Str. Daliei, nr. 1 și Sala de sport din str. Vânătorilor, nr. 1 (6 puncte), pentru etapa a III-a, cu mențiunea că ar putea interveni modificări privind locaţia, însă Consiliul Județean notează în comunicatul de presă transmis miercuri că, de fapt, ar fi vorba despre locația din Str. Daliei, nr. 1 (fosta creșă) și clădirea ștrandului municipal, iar „la nevoie, în reședința de județ este pregătită și Sala sporturilor din str. Vânătorilor, unde se poate amenaja și al treilea centru”. 

Autoritățile au anunțat că „din data de 15 ianuarie a.c., va începe activitatea de vaccinare pentru categoriile de persoane din etapa a II-a, care se va derula concomitent cu vaccinarea categoriilor aflate în prima etapă”. În etapa a II-a este vizată populația cu grad ridicat de risc, dar și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale (instituții, transport, distribuție, mass-media etc.). 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.