ACTUALITATE 4 martie 2013

Nouă primării din judeţ au fost somate să îndepărteze steagul secuiesc

de Monica Vrânceanu | 805 vizualizări

Este vorba despre primăriile Târgu Secuiesc, Baraolt, Cernat, Lemnia, Ojdula, Ghelinţa, Vârghiş, Arcuş şi Chichiş

steagul-secuiesc

Prefectura Covasna a somat nouă primării din  judeţ să îndepărteze steagurile secuieşti arborate pe clădiri, urmând ca în caz contrar să le acţioneze în instanţă.

Prefectul Dumitru Marinescu a declarat că a trimis un corp de control la mai multe primării covăsnene, iar în urma acţiunii nouă dintre acestea au fost somate să îndepărteze steagul secuiesc. Potrivit lui Marinescu, este vorba despre primăriile Târgu Secuiesc, Baraolt, Cernat, Lemnia, Ojdula, Ghelinţa, Vârghiş, Arcuş şi Chichiş.

Somaţia a fost transmisă în urmă cu câteva zile, iar primăriile au la dispoziţie o săptămână în care să se conformeze. Dacă nu o vor face, vom urma calea legii şi le vom acţiona în judecată, instanţa urmând să decidă ce trebuie făcut”, a spus Marinescu.

Prefectul a explicat că circulara nu a fost transmisă către Primăria Sfântu Gheorghe sau către Consiliul Judeţean Covasna, tocmai pentru că cele două instituţii au fost deja acţionate în instanţă ca urmare a arborării steagului secuiesc.

Prefectul a menţionat că somaţia a fost transmisă ţinându-se cont de condiţiile legale de arborare a steagurilor şi însemnelor, prevăzute în Legea 75 şi Hotărârea de Guvern 1157, referitoare la arborarea drapelului României.

Dumitru Marinescu a mai arătat că înainte de controlul Prefecturii, primăriile din judeţ fuseseră deja informate asupra prevederilor legale de arborare a drapelelor, printr-o circulară transmisă de fostul prefect Codrin Munteanu.

În context, prefectul Marinescu a mai spus că, după părerea sa, reprezentanţii comunităţii maghiare ar trebui să găsească un cadru legislativ clar referitor la arborarea steagului secuiesc, tocmai pentru a pune capăt disputelor pe această temă.

Legea spune că primăriile și instituțiile publice trebuie să arboreze drapelul României în mod obligatoriu. Drapelul Uniunii Europene și însemne ale unităților administrativ-teritoriale – care au fost adoptate legal, pot fi de asemenea postate. Legea este însă foarte clară atunci când vine vorba despre steagul României, drapelele altor țări putând fi arborate doar în ocazii speciale – cum ar fi vizitele cu caracter oficial.

Simbolurile minorităților naționale pot fi și acestea utilizate – inclusiv steagul secuiesc, dar doar cu ocazia unor adunări sau acțiuni specifice. În județul nostru, există însă insitutuții care au arborat drapelul secuiesc în spații publice – Consiliul Județean și Primăria Sfântu Gheorghe au făcut-o deja de mai mulți ani. De altfel, nu demult, chiar președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a îndemnat primarii să arboreze steagul secuiesc pe clădirile primăriilor.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 5 martie 2013
Daca sunt asa de grozavi,de ce nu legalizeaza acea fata de perna pe care ei o numesc drapel ?Dar lor le place sa fie victimizate sa urle apoi prin UE ce discriminati sunt ei.Cu ocazia asta si udmr ar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.