ACTUALITATE 23 octombrie 2011

Noi feluri de mâncare în meniurile din Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 59 vizualizări

Asociaţia Restaurantelor a organizat un curs de perfecţionare pentru bucătari.

Meniurile de la restaurantele din oraş sunt cam aceleaşi. Se găseşte acelaşi fel de mâncare peste tot, iar proprietarii localurilor spun că este nevoie de o schimbare, de gusturi noi, care la prima vedere poate că nu vor prinde la public, dar cu timpul consumatorii din oraş se vor convinge că poate fi ceva bun şi în afară de friptura obişnuită cu garnitură de cartofi.

Curs pentru bucătari

Asociaţia Restaurantelor din Sfântu Gheorghe a organizat zilele acestea un curs de perfecţionare pentru bucătari. Astfel de cursuri sunt obligatorii la fiecare doi ani. Au participat patru-cinci persoane de la un număr total de zece astfel de unităţi. Aceştia au avut ocazia să încerce noi feluri de mâncare, din ingrediente sănătoase şi nu foarte scumpe, dar rareori folosite pe meleagurile noastre. Cursul a avut loc la Şcoala Berde Áron din Sfântu Gheorghe, iar o parte dintre cursanţi au fost odată elevii acestei şcoli. De asemenea, şi elevii de azi au fost incluşi, iar astfel şi aceştia au avut ocazia să fure unele secrete de la bucătarii cu experienţă.

Linia vegetariană trebuie întărită

Cei care au predat la acest curs sunt Balog-Siposné Szőcze Anikó şi Györe György, doi bucătari şi profesori la un colegiu de specialitate din Ungaria. Aceştia au spus că le-a făcut o plăcere deosebită să descopere că la noi ospitalitatea există, aşa cum ar trebui să fie pretutindeni, adăugând însă că bucătarii de aici au câteva obiceiuri rele, cum ar fi de exemplu faptul că pun roşia în mâncarea caldă fără să o cojească. „Sunt din ce în ce mai multe persoane care aleg să fie vegetarieni – spune Balog-Siposné Szőcze Anikó, tocmai de aceea consider că linia vegetariană trebuie întărită şi în meniurile din Sfântu Gheorghe. Printre felurile de mâncare pe care le-am pregătit cursanţilor se numără şi astfel de produse, cum ar fi de exemplu paste cu spanac şi usturoi. Sunt de părere că oaspeţii unui restaurant sunt întotdeauna deschişi către gusturi noi. Poate că le este frică să încerce ceva nou din prima, dar proprietarii pot servi aceste mâncăruri noi pe lângă comanda făcută de client. Puţin, să guste şi să îşi spună părerea. Astfel se poate efectua un sondaj rapid, fără prea mari bătăi de cap.”

Cursanţii au fost mulţumiţi

Profesoara Incze Anikó a declarat că experienţa acestui curs a fost una bună pentru cursanţi. Aceştia au avut prilejul de a ieşi puţin din cotidian, din bucătăria restaurantului unde lucrează şi să vadă dar să şi prepare altceva. „Din cele 120 de reţete noi învăţate, cu siguranţă se găseşte câte un preferat al fiecărui bucătar, un fel care va fi inclus în curând în meniurile din Sfântu Gheorghe”, ne-a spus Incze Anikó. Preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din Sfântu Gheorghe, Kovács István, a spus că astfel de cursuri vor fi organizate mai des de acum, pentru că este nevoie în continuu de o schimbare a meniurilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.