ACTUALITATE 19 octombrie 2021

Nici diabetul nu l-a oprit să își atingă obiectivul: Everesting la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1122 vizualizări

Povestea tânărului care după un an de la prima încercare, și-a dus la capăt promisiunea  

O promisiune făcută în urmă cu un an, de a deveni prima persoană care suferă de diabet care reușește să ducă la capăt Everesting Challenge, a fost îndeplinită în vara acestui an. Vajna János din Sfântu Gheorghe și-a împărtășit luni povestea, gest prin care a dorit să transmită, de fapt, că nimic nu este imposibil în viață. Nici să pedalezi 17 ore, 300 de kilometri și peste 9.000 de metri altitudine, chiar dacă suferi de o boală care prin efort exagerat devine un real pericol. 

Totul a început în 2020, când alături de Fundația Comunitară Covasna, Vajna János anunța că va lua parte la o ediție specială a campaniei „Pedalează pentru un scop bun”. Acesta și-a asumat obiectivul de a parcurge cu bicicleta 8.848 de metri de diferență de nivel, echivalentul înălțimii muntelui Everest – provocare cunoscută între cicliștii de ultra-anduranță ca „Everesting Challenge”. Doar că Jani, cum îi spun apropiații, nu este sportiv de performanță. În plus, poate ceea ce face acest obiectiv și mai remarcabil, acesta suferă de diabet de la o vârstă fragedă. 

Dar ceea ce este și mai important, este că scopul bun asumat prin campania Fundației Comunitare nu a fost doar acela de a-i motiva pe cei care urmăresc evoluția lui Vajna János și de a le transmite mesajul că orice este posibil, nici doar promovarea stilului de viață sănătos, ci și strângerea sumei de 10.000 de lei pentru tinerii și copiii din județ care suferă de diabet. 

Dacă anul trecut s-a îndeplinit o parte din aceste scopuri, Everesting Challenge a rămas pentru tânărul covăsnean acum în vârstă de 22 de ani o promisiune, pentru că pe 8 august 2020 el a reușit să facă 29 de ture din cele 45 pe care și le-a propus să le parcurgă. În total, a mers atunci cu bicicleta, la Șugaș Băi, 234 de kilometri timp de 12 ore și 19 minute și a cumulat o diferență de nivel de 5.744 de metri. 

Promisiunea Everesting Challenge a îndeplinit-o acum, un an și un pic mai târziu, pe 21 august a.c., de această dată fără public, cu mai puțini susținători. 

Așa că, în final, bilanțul lui, un record, se pare că și mondial pentru o persoană care suferă de diabet, numără: 300 de kilometri parcurși, 9.166 de metri altitudine, în peste 27 de ore, dintre care 17 efectiv pe bicicletă și 10 ore pauză. A început la ora 5:00 și a doua zi, după ora 8:00 a putut să tragă linie. Au fost, în total, 256 de ture între strada Privighetorii și Vânătorilor. 

Provocarea nu a devenit mai ușoară de anul trecut, ci am devenit eu mai puternic și mai experimentat. (...) Le mulțumesc oamenilor care locuiesc în zonă pentru că m-au tolerat și nu m-au trimis acasă. Am ales acest drum și nu Șugaș Băi, în primul rând pentru că familia mea nu și-a asumat responsabilitatea și pentru că a fost mai convenabil din punct de vedere al locuinței. (...) A fost decizia mea ca, spre deosebire de anul trecut, să informez doar un număr mic de persoane că fac acest lucru. (...) Finalul a fost bun, nu a fost nimic special, dar călătoria pentru a ajunge acolo, pentru a realiza această dorință pe care am avut-o în suflet, a fost minunată”, a spus luni, într-o conferință de presă organizată la sediul Fundației Comunitare Covasna, Vajna János. 

Alături de acesta au fost familia, dar și prieteni, printre care i-a amintit pe Mihai Crișan și Csoma Imre și Dana, ultimii doi din Miercurea Ciuc – cunoscători ai provocării Everesting, dar și alți oameni care i-au stat alături. Prezența lor a fost crucială în unele momente, a mai spus Vajna János, precizând că au fost câteva momente când a fost pe punctul de a renunța, ca de exemplu când i s-a stricat  senzorul de măsurat glicemia, dar, pentru că a luptat, soluțiile au venit pe parcurs și a reușit să ducă la capăt misiunea. 

Este de menționat și că medicii nu i-au recomandat tânărului să facă un astfel de tip de efort intensiv, care îi poate, de altfel, pune viața în pericol, dar, spune el, a avut încredere în corpul său că va reuși. 

Mai sunt două persoane cu diabet în lume care au reușit Everestingul, însă ei au făcut această provocare virtual, într-o cameră, cu echipamente. Este singurul care, având această boală, a făcut-o în realitate. Este un rezultat remarcabil. E greu și pentru cineva care e foarte sportiv și cu toate condițiile, cu atât mai mult pentru cineva care are și diabet. (...) Este fantastic! (...) Este un exemplu, față de el însuși, dar și față de semenii lui, că totul se poate realiza, nu există piedică dacă ești determinat și vrei să faci ceva”, a spus și directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Ca obiective pentru viitor, Vajna János spune că și-a propus să îndeplinească din nou această provocare, dar alături de un anturaj mai mare, adică să mobilizeze, mai multe organizații și mai mulți oameni, într-un eveniment cu diverse activități care să promoveze Everestingul. 

Pasiunea pentru ciclism, pe care o împărtășește cu toată familia, este acum împărțită de Vajna János cu cea pentru antreprenoriat, pentru că de curând și-a deschis o firmă de video și design. 

Banii strânși anul trecut, cei peste 10.000 de lei, au fost utilizați de Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna pentru achiziționarea de senzori speciali pentru măsurarea a glicemiei.  

În 2017, alți doi cicliști, Răzvan Shuler și Eduard Aștilean, au pus Sfântu Gheorghe și Șugaș Băi pe harta exclusivistă a ciclismului de ultra-anduranță. Era atunci a treia locație din România unde s-a reușit Everesting-ul, celelalte două fiind la Predeal și lângă Ploiești.

Sursa foto: Observatorul de Covasna și  Vajna János

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.