STIREA ZILEI 28 iulie 2020

Dincolo de limite: un tânăr cu diabet din Sfântu Gheorghe va realiza o provocare dificilă

de Daniela Luca | 2282 vizualizări

În cadrul acțiunii, sportivul va colecta fonduri pentru tinerii și copiii din județ care suferă de aceeași boală 

Un ciclist în vârstă de 21 de ani din Sfântu Gheorghe, care suferă de diabet de la o vârstă fragedă, și-a propus să își îndeplinească luna viitoare cel mai mare vis al său. Tânărul Vajna János vrea să înfrunte cea mai dificilă provocare ciclistă și să devină astfel prima persoană cu diabet din Europa care va reușit să intre pe harta Everestingului. Astfel, pe data de 8 august, ciclistul va pedala 24 de ore la Șugaș Băi pentru a-și atinge țelul: 8.848 de metri de diferență de nivel parcurși, echivalentul înălțimii muntelui Everest. Această acțiune reprezintă o ediție specială a campaniei „Pedalează pentru un scop bun” a Fundației Comunitare Covasna și va avea și un scop nobil. 

Vajna János și-a propus cu ani în urmă să realizeze Everesting-ul, o provocare internațională în cadrul căreia poți urca orice deal sau munte din lume, pe jos sau pe bicicletă, într-o singură sesiune, astfel încât, la final, să aduni cel puțin 8.848 de metri, adică înălțimea celui mai înalt munte din lume, Everest. Acesta spune că a și reușit de câteva ori, însă niciodată în 24 de ore. 

Astfel, în cadrul ediției speciale a campaniei „Pedalează pentru un scop bun”, sâmbătă, 8 august, ciclistul va urca traseul dintre Izvorul Csaba și stațiunea Șugaș Băi de 45 ori consecutiv în 24 de ore, cu mici pauze. 

„Acest tânăr ne-a contactat cu o idee fantastică și cu un plan foarte ambițios, iar noi am zis „da” acestei inițiative, obiectivul fiind de a realiza un Everesting Challenge, ceea ce înseamnă o performanță deosebită în ciclism. (...) Noi am aflat recent că János are diabet de 16 ani. Am colaborat cu el până acum pentru că este talentat în prelucrarea materialelor video. El vrea să ne arate prin acest demers că poți să faci imposibilul atunci când crezi cu toată inima că vei reușit să o faci. Prin această acțiune totodată vrea să facă un bine Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Covasna care l-a îngrijit și i-a oferit sprijin. Astfel, pentru că este o acțiune nobilă, imediat am răspuns „da”. Este o ediție specială pentru că avem un singur ciclist și un singur obiectiv”, a spus luni, în cadrul unei conferințe de presă, directoarea Fundației Comunitare, Bereczki Kinga. 

Latura caritabilă a acțiunii

În semn de mulțumire, tânărul își dorește să strângă fonduri pentru Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna care l-a sprijinit de-a lungul anilor. Scopul este așadar colectarea unei sume de aproximativ 12.000 de lei pentru achiziționarea echipamentelor și accesoriilor pentru măsurarea glicemiei pentru copiii și tinerii din județ bolnavi de diabet.   

„Îl cunosc pe Jani de când s-a îmbolnăvit de diabet. (...) Mă bucur că este un exemplu de urmat pentru că întotdeauna spunem că și persoanele cu diabet pot duce o viață la fel ca semenii noștri. Acesta este motivul pentru care organizăm activitățile noastre și încercăm astfel să întărim acest gând în persoanele cu diabet, mai ales cei care devin diabetici la o vârstă foarte fragedă. Provocarea Everesting nu este una ușoară, dar sunt convins că perseverența lui Jani îl va ajuta să o realizeze și desigur îl vom ajuta și noi. Îi mulțumesc că și-a propus să realizeze acest lucru”, a spus și Dobolyi László, președintele Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna. 

Această Asociație a fost înființată în 2007 din dorința de a oferi informare și consiliere celor care suferă de diabet, iar pe parcursul a 13 ani de activitate sute de tineri și copii au beneficiat de sfaturile și ajutorul membrilor.  

Circulația nu va fi restricționată, însă cei care vor să urce spre Șugaș Băi sunt rugați să fie atenți 

Bereczki Kinga a precizat totodată că sprijinul oamenilor poate să se realizeze nu doar sub forma unor donații, ci și prin susținerea acțiunii. 

„Dat fiind că va fi sâmbătă, când este destul de aglomerat, avem și acest mesaj către oameni să țină cont de această acțiune. Ei pot să îl acompanieze pe Jani pe o porțiune de drum, dar ar fi bine să nu fie prea mulți, ca să nu fie o piedică pentru el și să nu fie prea aglomerat. Drumul nu va fi închis, dar cei care urcă cu bicicleta sau cu mașina vor fi atenționați cu privire la această acțiune. Totuși, ne-ar părea foarte bine dacă am vedea suportul oamenilor și din acest punct de vedere”, a adăugat Bereczki Kinga. 

Acțiunea va avea loc între orele 1:00 şi 24:00, iar la fața locului va fi prezentă și o echipă care îi va monitoriza constant nivelul de glicemie. 

Medicul diabetolog spune că ar fi binevenit un dispozitiv care să îi măsoare glicemia în timp real 

Tânărul ar trebui să aibă un echilibru glicemic atât înainte de provocare, cât și în timpul acesteia, conform medicul diabetolog Orsolya Sorbán. A fi nevoie de un senzor care să îi măsoare glicemia în timp real, spune aceasta. Ciclistul încă nu are un astfel de dispozitiv. 

„Pentru un diabetic este o provocare destul de mare. Atât fizic cât și psihic e mult mai greu decât pentru un om sănătos. Am încercat să îi dau sfaturi utile care să îi fie de ajutor. Încercăm să căutăm un sponsor pentru ca să putem asigura un senzor care să măsoare permanent glicemia. Dacă nu va avea senzor, va trebui la fiecare pauză să își ia glicemia, cam la două ore măcar, iar dacă ar avea, acest dispozitiv i-ar arăta glicemia în timp real și dă semnale dacă îi scade prea mult. Ar fi ideal dacă am reuși să obținem un astfel de senzor, că altfel ar trebui să facem mai multe înțepături și în acest caz și timpul este un factor care trebuie luat în calcul”, ne-a spus medicul diabetolog din Sfântu Gheorghe, Orsolya Sorbán.

Cum se pregătește ciclistul pentru Everesting 

Sportul a avut un impact major în viața tânărului ciclist. Mișcarea l-a ajutat să-și țină sub control boala. Acesta consideră că este important ca toată lumea să facă sport,  indiferent dacă suferă sau nu de vreo afecțiune.  

Tânărul spune că acum două săptămâni a pedalat timp de nouă ore la Șugaș Băi, adică a urcat și a coborât de 20 de ori. În urmă cu un an, acesta, împreună cu tatăl său, a realizat provocarea Everesting într-o perioadă de o săptămână. N-a fost ușor și cu siguranță nu va fi nici acum, când va trebui să facă același lucru în 24 de ore, doar că János este determinat și crede în propriile forțe. 

„Mă pregătesc în jur de 18 ore pe săptămână, dar această pregătire nu a început acum, ci cu ani în urmă. Mi-am propus să fac această provocare în cinci zile, apoi în trei zile, dar încet, încet mi-am propus să ajung la o zi, adică la 24 de ore. În luna noiembrie a anul trecut am suferit un accident cu bicicleta și mi-am rupt trei vertebre și mâna în două locuri. A fost nevoie de recuperare, dar acest lucru m-a motivat și mai mult să fac acest challenge și sunt pregătit sufletește și fizic. Normal că 24 de ore înainte de acțiune voi face o pauză și mă voi odihni”, ne-a spus Vajna János. 

Acesta a adăugat că dacă nu va reuși anul acesta să își îndeplinească țelul, o va face anul viitor, însă în niciun caz nu se va da bătut. Dacă va reuși însă, va deveni prima persoană cu diabet din Europa care a înfruntat această provocare dificilă. În prezent, în întreaga lume există doar o singură persoană cu diabet care a dus provocarea la bun sfârșit, spun organizatorii. 

„Eu cred că Jani va reuși să ducă până la final această provocare pentru că orice lucru făcut din inimă îți dă și forțele necesare pentru a-l duce la bun sfârșit”, a mai spus Bereczki Kinga.

Donațiile se pot face la fața locului, în ziua acțiunii sau la sediul Fundației Comunitare Covasna (HKA), pe strada Bisericii 1A, zilnic, între orele 10:00 și 16:00. Totodată, doritorii pot face transfer bancar la contul Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna, Banca Transilvania, sucursala Sfântu Gheorghe, RO79BTRL01501205D20206XX, fie prin contract de sponsorizare.

Sursă foto: Toró Attila, tekerj.hka.ro

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.