ACTUALITATE 13 august 2020

Vajna János a reușit să colecteze peste 10.000 de lei pentru echipamente destinate diabeticilor

de Daniela Luca | 1524 vizualizări

Tânărul va încerca să „cucerească Everestul” și anul viitor 

În urma acțiunii de sâmbătă, 8 august, la Șugaș Băi, ciclistul de 21 de ani din Sfântu Gheorghe, bolnav de diabet, a reușit să colecteze o sumă de peste 10.000 de lei pentru cei care suferă de aceeași boală. Deși nu a reușit să ducă până la capăt provocarea, numită Everesting, prin care și-a propus în 24 de ore să adune 8.848 de metri de diferență de nivel parcurși, echivalentul înălțimii muntelui Everest, Vajna János este mulțumit de rezultat și și-a propus să repete experiența și anul viitor. 

Au trecut câteva zile de la evenimentul de sâmbătă, iar Vajna János, cel care a încercat să realizeze una dintre cele mai dificile provocări din ciclism, numită Everesting, încă mai resimte o ușoară febră musculară. 

El a reușit să facă 29 de ture din cele 45 pe care și-a propus să le parcurgă pentru a-și atinge scopul. În total, a mers cu bicicleta 234 de kilometri timp de 12 ore și 19 minute și a cumulat o diferență de nivel de 5.744 de metri. 

Organizatorii evenimentului spun că viteza maximă pe care a atins-o la coborâre a fost de 70km/h. Ciclistul a precizat că este foarte determinat să încerce din nou. 

„Mereu am avut pe cineva lângă mine care să mă acompanieze, uneori chiar mai multe persoane. Au fost doar secțiuni în care am fost singur, dar niciodată nu m-am simțit singur. Sunt sigur că voi merge până la capăt și voi realiza Everestingul. Anul viitor încerc din nou. Dacă doamna doctor va fi de acord, voi merge și la Șugaș 24H, dar încă nu se știe dacă se va ține. Nu mă voi înscrie neapărat ca și concurent, ci pentru experiență”, a spus miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Vajna János. 

„Anul viitor ar trebui să fie mai pregătit. Fizic el se pregătește, are determinarea, dar și din punct de vedere glicemic ar trebui să fie mult mai echilibrat. Totuși cred că și pentru un om sănătos ar fi fost greu să facă ce a făcut el. E o mare performanță”, a spus și medicul diabetolog Sorbán Orsolya. 

Dobolyi László, președintele Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Covasna ne-a spus că în cadrul acțiunii a fost colectată o sumă de peste 10.000 de lei. Aceștia vor fi cheltuiți pentru un echipament de măsurare a glicemiei, iar după ce tânărul va obține altul printr-un program special, îl va dona unei alte persoane care va avea nevoie de el. 

„Suntem mândri de Jani pentru că ne-a arătat că se pot obține rezultate excepționale cu multă perseverență. De asemenea, el a atras atenția asupra diabetului, o boală care se întâlnește din ce în ce mai des în societatea noastră. Mulțumim tuturor care ne-au susținut prin donații. Suma din donații și sponsorizări este 10.060 de lei”, a precizat Dobolyi László.

Banii au fost donați atât de persoane fizice, cât și de firme. Iar dintre cei peste 10.000 de lei, 6.000 reprezintă contribuția Fundației Comunitare Covasna. 

Organizatorii precizează totodată că pe parcursul evenimentului au existat și dificultăți în ceea ce privește circulația. Unii șoferi mergeau cu o viteză mare, chiar dacă au fost rugați la intrare să fie mai atenți. 

„Asta este o experiență pentru anul viitor și acum știm că va trebui să procedăm altfel. Va trebui să încercăm să închidem acea porțiune de drum sau cel puțin să avem forțe de ordine care să dirijeze traficul”, spune directoarea Fundației Comunitare, Bereczki Kinga.

Această acțiune a fost o ediție specială a campaniei „Pedalează pentru un scop bun” a Fundației Comunitare Covasna. 

„Eu îi mulțumesc lui Jani pentru că am avut parte de această experiență și că am putut să văd atâta dăruire și atâția oameni care s-au strâns în jurul acțiunii. M-a convins și mi-a plăcut pentru că era o acțiune nu pentru el, ci pentru alții. Asta a făcut diferența. El și-a dorit să trimită un mesaj de încurajare că poți să îți înfrunți limitele dacă îți dorești ceva foarte mult și asta ne-a și demonstrat. I-am cunoscut familia și sunt oameni de excepție. Mi-a părut foarte bine să mă întâlnesc cu ei și cu toți oamenii care au venit. Au fost exemple mici pe care l-am văzut acolo pe durata evenimentului și care mi-au dat multă energie pozitivă”, a mai adăugat Bereczki Kinga.

Sursă foto: Toró Attila

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.