ACTUALITATE 4 august 2021

Neînțelegere între politicianul Miklós Zoltán și directorul AJOFM Covasna privind procentul angajaților cu venit minim în județ

de Mirela Cara Dragu | 2147 vizualizări

Deputatul UDMR, Miklós Zoltán, a transmis miercuri un comunicat de presă prin care califică drept „șocantă și înșelătoare” declarația directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, potrivit căreia 75% din angajații din județul Covasna câștigă salariu minim, realitatea fiind că, de fapt, procentul acestora ar fi de doar 28,19%. În replică, Kelemen Tibor spune că declarația sa are legătură exclusiv cu domeniul privat.

„La fel ca mulți alții, și eu am fost consternat de declarația domnului Kelemen Tibor publicată de Agerpres, preluată de presa locală și națională, conform căreia trei sferturi dintre angajații covăsneni câștigă salariu minim. Nu avem acces la datele utilizate de dl. director Kelemen, dar deja după prima lectură informația a părut nefondată. Salariul mediu net din județul Covasna fiind de 2.710 lei, dacă 75 la sută dintre angajați ar câștiga salariul minim, restul de 25 la sută ar trebui să primească 6.802 lei pe lună!         

Situația pieței muncii însă este mai complicată, întrucât, pe de o parte, există trei tipuri de salarii minime: 2.300 lei este salariul minim general brut, 2.350 lei este salariul minim brut pentru cei cu studii superioare și 3.000 lei este salariu minim brut pentru cei care lucrează în construcții, iar pe de altă parte, pentru a avea o imagine clară, este necesar să comparăm date gestionate de diferite instituții de stat.

Conform datelor REVISAL din acest an de la Ministerul Muncii, există un total de 5,5 milioane de contracte individuale de muncă în România, din care 1,58 milioane încheiate la salariul minim. Astfel, la nivel național, 28,73% din contractele de muncă sunt încheiate cu salariul minim. Potrivit aceleiași surse, în județul Covasna există 13.878 contracte de muncă încheiate cu salariu minim, din care 10.241 cu salariul minim general (2.300 lei brut), 1.684 cu salariul minim garantat pentru cei cu studii superioare (2.350 lei brut), iar la un număr de 1953 contracte se aplică salariul minim din construcții (3.000 lei).

Conform celor mai recente date furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, la nivelul jud. Covasna există un total de 49.229 de contracte de muncă cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă în sectoarele privat și public. Această cifră cuprinde și angajații punctelor de lucru ale diferitelor companii naționale (ex: bănci comerciale, lanțuri de magazine, stații de combustibil, companii de asigurări etc.). Concluzionăm astfel că doar o proporție de 28,19% din contractele de muncă înregistrate în județul Covasna sunt încheiate cu salariul minim pe economie. În lumina celor de mai sus, putem afirma că peste 70 la sută dintre angajații din județul Covasna câștigă peste salariul minim, situația județeană fiind chiar superioară celei naționale! Recunoștință antreprenorilor covăsneni, care fac posibil acest lucru!

Lucrăm zi de zi pentru creșterea nivelului de trai și creșterea salariului mediu și pentru diminuarea numărului de persoane remunerate cu salariul minim pe economie.

Fac apel la dl. Kelemen Tibor, director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna (AJOFM), să nu disemineze informații false în spațiul public, să nu înrăutățească atmosfera publică oricum deteriorată din cauza epidemiei, și să nu denigreze antreprenorii, care în pofida situației economice dificile continuă să protejeze locurile de muncă”, se arată în comunicatul de presă transmis de deputatul UDMR, Miklós Zoltán.

Comunicatul politicianului face referire la declarația făcută cu o săptămână în urmă de directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Covasna, Kelemen Tibor. Într-o conferință de presă, acesta a afirmat că aproximativ 75% dintre contribuabilii din județ, fără a-i lua în calcul pe cei din sistemul bugetar, sunt plătiți cu salariul minim pe economie. 

Contactat de Observatorul de Covasna pentru un punct de vedere privind afirmațiile deputatului UDMR, directorul AJOFM a precizat că informația transmisă către presă săptămâna trecută este corectă și rămâne valabilă. El a subliniat o dată în plus că procentul despre care a vorbit atunci se referă exclusiv la angajații din sectorul privat și nu include în nicio măsură salariile din sistemul bugetar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.