SOCIAL 29 iulie 2021

Kelemen Tibor, AJOFM Covasna: peste 75% dintre angajații din județul Covasna trăiesc cu salariul minim

de Iulia Drăghici - Taraș | 2618 vizualizări

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a spus miercuri, într-o conferință de presă, că aproximativ 75% dintre contribuabilii din județ, fără a-i lua în calcul pe cei din sistemul bugetar, sunt plătiți cu salariul minim pe economie. 

Peste 75% dintre angajații din județul Covasna sunt la această valoare. (n.red. a salariului minim). Când afirmăm acest lucru, ne raportăm la declarațiile D112, pe care fiecare angajator trebuie să le depună. Noi colectăm de la ANAF aceste cifre și pe baza acestor cifre, raportat la aproape 40.000 de angajați care sunt evidențiați de ANAF în sistemul nostru, deci mai puțin cei care nu au același tip de contributivitate – Interne, Armată, pe ei nu îi vedem, din acest punct de vedere este o cifră aproximativă. Deci cam 75% sunt în această situație”, a spus Kelemen Tibor. 

Cauzele pentru care mulți dintre covăsneni sunt plătiți cu salarii mici rezultă, în principiu, din faptul că oamenii acceptă aceste condiții, mai spune directorul AJOFM.  

„În mare măsură, decizia aparține angajatorului. (...) Situația este îngrijorătoare față de județele care sunt limitrofe, în condițiile în care avem informații de tipul că (...) există diferență între aceeași societate, care are și activitate în Covasna, dar și în Brașov, cu altă grilă de salarizare. Dar nu putem să ne implicăm. Nici Inspecția Muncii nu poate. Nimeni, pentru că este decizia angajatorului, care la rândul lui își organizează activitatea. Dar atâta timp cât piața acceptă, atâta timp cât angajările curg, iar fluctuația de personal nu aș putea să spun că este foarte, foarte mare, (...) funcționează. Oamenii se duc și au nevoie de un loc de muncă”, a declarat acesta. 

Raportat la starea de dinaintea pandemiei, situația este similară, mai spune directorul AJOFM. 

Totuși, în județ sunt și locuri de muncă bine plătite, a mai menționat acesta, și nu neapărat în sistemul bugetar, cu salarii chiar și de 1000 de euro, ca de pildă în rândul specialiștilor în construcții, pentru angajații din poziții cheie, de conducere. 

În conferința de presă de miercuri s-a vorbit și despre faptul că rata șomajului în județ este de 4,64%, în ușoară scădere. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.