Nedeia Mocănească - spălată de ploaie
Peste 500 de persoane au îndurat ploaia de ieri de la Covasna pentru a lua parte la tradiţionala sărbătoare
În ciuda ploii persistente şi a noroiului adunat în câmp, peste 500 de persoane au participat ieri la Nedeia Mocănească de la Voineşti - Covasna. Marea majoritate a vizitatorilor au fost turişti aflaţi în concediu în staţiune. Aceştia au savurat fiecare moment al nunţii tradiţionale, dar nu au ezitat nici să guste din bucatele ce se găseau la tarabe. Şi aveau de unde alege: pastramă, tocană, iahnie, caş, urdă, tot ce se putea găsi la un astfel de eveniment. Desigur, n-a lipsit nici băutura, un păhărel de tărie fiind binevenit pentru oricine, mai ales din pricina vremii.
Într-un colţ separat de aglomeraţie s-au instalat crescătorii de oi, care şi-au adus mioarele la târg. Au venit ciobani din Voineşti, dar şi de mai departe, de la Zagon sau Mărtănuş.
Nedeia Mocănească a pornit din fața Bisericii din Voinești, cu un alai tradițional în costume naționale și de nuntași, alături de călăreți. Odată ajuns la Casa Nedeii, alaiul a asistat la nunta tradițională cu bărbieritul mirelui, hora miresei și obiceiuri de nuntă voineștene, pentru ca apoi voinicii satului să-și măsoare forțele în diverse competiții. După încheierea nunții tradiționale a urmat un program artistic susținut de formații de muzică populară din Covasna, Zăbala, Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Zagon și Vâlcele, Ansamblul Popular Nemuritorii din Buzău fiind principalul invitat al evenimentului.
Am întrebat câteva persoane ce înseamnă pentru ei această sărbătoare? Andreea Iacob, o turistă de la Cluj Napoca, ne-a spus că este pentru prima dată când a venit la Covasna şi a auzit de Nedeia Mocănească, aşa că a venit să vadă ce este ea de fapt. „Păcat că plouă, dacă era timp frumos, cu siguranţă era şi mai multă lume, dar şi aşa este frumos” - ne-a spus ea. Familia Pop este din Covasna, iar capul familiei, Liviu, spune că vin de fiecare dată la Nedeia Mocănească pentru ca şi copiii să vadă datinile străvechi. „Trebuie să avem grijă de tradiţii că încet-încet pierdem tot din valorile pe care le aveam. Din păcate multe nu se mai practică decât la festivaluri sau sărbători de acest fel.”
Cât despre vânzarea din târg... aceasta a mers destul de prost. Negustorii erau pătrunşi doar de frig, nu şi de mirosul unui câştig aşteptat. Cei ce au venit s-au uitat, după care au mers mai departe, fără a deschide buzunarele.