ACTUALITATE 26 martie 2021

Natură din pădurea de la Comandău, transformată în artă de luat în orice casă

de Iulia Drăghici - Taraș | 3952 vizualizări

Cum s-a născut proiectul unui tânăr din Covasna, prin care face tablouri „3D”, cu elemente naturale  

Elemente naturale adunate din pădurile din zona Covasnei devin, prin creativitatea unui tânăr din oraș, tablouri bi și tridimensionale. Ideea i-a venit lui David Șerban datorită, dacă putem să spunem așa, pandemiei de COVID-19, care l-a determinat să trăiască un timp într-o cabană a familiei din Comandău. Cutreierând pădurea din zonă, a găsit, pe lângă liniște și  materie primă pentru a-și alimenta pasiunea, nou-descoperită, pentru artă. 

Dacă pentru unele persoane, pandemia a însemnat singurătate, disperare, pierderea locului de muncă, frică, negare, stres, au fost și altele pentru care perioada asta a avut un impact pozitiv. De pildă, în această categorie sunt cei care au aflat de pasiuni și talente pe care nu știau că le au, și-au dat timp să se cunoască și să trăiască și altfel, dincolo de tehnologie și isterie. Printre acești fericiți se numără și David Șerban din orașul Covasna, un tânăr în vârstă de 21 de ani. 

După ce a debutat pandemia, adică în urmă cu un an, s-a retras, pentru siguranța proprie și pentru liniște, timp de vreo două luni, la o cabană pe care familia sa o deține în Comandău. Pentru că tumultul vieții s-a cam oprit, a început să își dea timp pentru una din pasiunile sale: pădurea. În urmă cu câțiva ani a început și studiile la o facultate de silvicultură, însă și-a dat seama că nu asta își dorește să facă și anul trecut a renunțat. Înclinația spre artă i-a venit în ajutor și i-a arătat calea când a început să găsească și să adune diverse părți din natură cu forme interesante: conuri de brad, crenguțe, ciuperci de diferite forme, mușchi, licheni, mugurași, pietre și altele. Ca rășina pe care o folosește să le adune în tablouri cu diferite mesaje, așa s-a lipit de el și bucuria creației. 

Petreceam mult timp în pădure și mă gândeam cum aș putea să arăt și celorlalți ce frumoasă e. Mi-a plăcut rezultatul și am continuat. E o plăcere să-mi strâng materiale și să le combin, încercând să fac ceva frumos”, ne-a împărtășit acesta când ne-a căutat să ne povestească despre hobby-ul lui. 

Cum îți găsești inspirația?” l-am întrebat, în interviul pe care l-am avut ulterior, pe David, pentru că am observat în imaginile pe care ni le-a trimis și simboluri mai speciale, unele extraterestre. „Sunt pasionat de lucrurile mai puțin știute, de Univers, de complexitatea lui și de cât de puțin știm despre el”, a fost răspunsul lui. 

Lucrează cam 8 - 10 ore la un tablou, cu diferite pauze, de regăsit inspirație, dar și ca să lase timp elementelor naturale lăcuite sau picturilor să se usuce. Până acum a făcut în jur de 15 tablouri. 

Nu a studiat arta, s-ar putea să o facă în viitor acum că și-a găsit calea, dar ceea ce redă prin creațiile sale exprimă în sine un Univers de simboluri și mesaje. Când l-am întrebat pe tânărul nostru covăsnean ce crede că aduc lucrările lui nou în lumea artei, ne-a spus: „Încerc să arăt că se poate folosi orice pentru a crea. Lucrurile pe care le folosesc eu sunt pur și simplu de pe jos. Vreau să arăt și cât de complexă e pădurea. Găsești atât de multe lucruri. Eu folosesc mușchi, licheni, crengi, cranii de animale și chiar coarne de cerb”. 

Îmi dau voie să cred că dacă ați parcurs articolul până aici, poate vă întrebați și voi, cum m-am întrebat și eu: „Dar oare nu îi este frică să umble în pădure, când sunt atâtea animale sălbatice?”. Ne-a zis că nu. „Și părinții și prietenii îmi spun să am grijă, pentru că mă duc singur, tocmai ca să stau în liniște, să mă inspir. Chiar nu mi-e frică. Nu cred că animalele vor să ne facă rău și cred că le e mult mai frică de noi, decât nouă de ele. Natura mă liniștește. Când am o problemă și merg în pădure, mă simt cel puțin la fel de bine ca atunci când discut cu o persoană despre asta”, spune  tânărul. 

Și asta vrea să transmită și prin creațiile sale. 

Primele tablouri vândute la malul mării 

O parte dintre tablourile pe care le-a creat le-a și vândut. Unele în urma unor comenzi online, altele într-un periplu la malul mării, în vară. S-a așezat în zone de promenadă și a intrat în discuții cu străinii care se opreau să îi admire creațiile neobișnuite, iar astfel unii dintre ei i-au devenit clienți. Așa că tablourile din Covasna, cu elemente din pădurile din Comandău, au ajuns tocmai în Constanța și de acolo au plecat cine știe pe unde prin țară. 

„Am mers la mare cu un bagaj plin de conuri, de lucruri din pădure și le-am făcut acolo pe stradă, unde le și vindeam. Acolo am vândut prima dată. Luam pe ele cât voiau să îmi dea oamenii. Pe unele le-am dat și gratuit pentru că îmi bucura inima să văd că îi place cuiva ceea ce fac eu”, spune David. 

Pe cele pe care le vinde prin internet le livrează personal, pe cât posibil, pentru că sunt niște creații nu pretențioase, cât gingașe. 

Cele pe care le-am vândut pe internet, nu le-am trimis prin curier, că sunt destul de sensibile. Nu cred că aș găsi o modalitate să le trimit cu mașina. Așa că m-am dus personal la oameni. Așa am putut și să îi cunosc, să ne împrietenim”, spune acesta. 

David ne-a împărtășit și că el crede că publicul lui țintă, adică cei interesați de creațiile sale, sunt acele persoane care vor să își ducă în case bucăți de natură, care să le amintească mereu de origini, de fapt, de unde pleacă și unde vor ajunge. 

Eu de multe ori cred că ce trăim noi uneori nu e chiar viața noastră. Noi suntem simpli. Am uitat de unele chestii, de liniște, de natură și cred că mulți ne plafonăm în societate și uităm cine suntem din punct de vedere al existenței”, spune el. 

David s-a angajat recent într-o multinațională, pentru că are nevoie de bani, dar care, în definitiv, îi folosește și pentru a investi în pasiunea pe care va dori să o transforme într-o zi într-o afacere. „Chiar dacă majoritatea lucrurilor pe care le folosesc le găsesc în pădure, am nevoie de pânză, materiale de pictat și vreau să fac niște chestii mai mari, mai complexe. Am niște idei pe care vreau să le pun în practică și am nevoie de niște bănuți”, ne-a spus el. 

Printre planurile de viitor se regăsește crearea unui site prin care să își prezinte creațiile, să pună bazele unei afaceri, să călătorească și să își întâlnească personal clienții, dar și investească în aparate foto prin care să își surprindă cât mai bine tablourile. 

Tânărul artist, care vrea să devină un nomad creator de tablouri cu elemente naturale, poate fi întâlnit în prezent în online, pe pagina de Instagram „natural paintings.withresin”. 

David ne-a mai spus și că pentru el pandemia a venit ca o perioadă prin care a putut să își reseteze așteptările și prioritățile, aspecte care, în final l-au ajutat să ajungă mai aproape de cine este el cu adevărat: un artist. Acum în devenire. Pe viitor poate vom auzi de David Șerban și de creațiile lui la scară largă, cine știe? Până atunci ne vom bucura de „micul nostru secret” și anume că natura din Comandău este transformată în artă 3D, pe care oricine o poate lua acasă. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.