ACTUALITATE 3 noiembrie 2011

Munca la negru este aspru pedepsită

de Székely Emőke | 100 vizualizări

Cele mai drastice amenzi aplicate de către inspectorii ITM care au controlat relaţiile de muncă în ultima perioadă au fost pentru lipsa unei forme legale a muncii prestate de angajator. Mai pe înţelesul tuturor, s-au găsit 12 persoane fără contract de muncă, ceea ce a însumat pentru aceşti angajatori amenzi în valoare de 120.000 lei. Inspectorul şef pe relaţii de muncă din cadrul ITM, Liliana Balmuş, a declarat că în perioada august-octombrie s-au efectuat un număr de 189 de controale pe relaţii de muncă şi s-au aplicat 131 de sancţiuni. „Valoarea totală a amenzilor date în această perioadă a fost de 135.800 lei, din care s-au achitat doar 3.150 de lei, mulţi dintre angajatorii amendaţi considerând că amenda este prea mare şi au contestat-o în instanţă. Din totalul de 135.800 de lei doar 15.800 au fost pentru alte nereguli decât cele legate de lipsa contractelor de muncă”, a declarat Balmuş. Cele mai multe nereguli au fost constatate în comerţ şi construcţii.

Legea spune că inspectorii ITM pot amenda nu numai angajatorul, dar şi angajatul în cazul în care nu există contract de muncă, pe motiv că acesta a acceptat să muncească fără forme legale. Liliana Balmuş spune însă că inspectorii din Covasna nu amendează angajaţii, dată fiind situaţia economică a judeţului, unde din cauza lipsei locurilor de muncă angajatul acceptă orice, numai să poată lucra.

La ora actuală în judeţul Covasna sunt înregistrate 52.024 de contracte de muncă, majoritatea dintre ele fiind pe perioadă nedeterminată. Numărul persoanelor care lucrează efectiv este însă mai mic, pentru că sunt şi unii cu mai multe contracte de muncă valabile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
janos, 3 noiembrie 2011
ceva nu bate . in cv sunt 220 000 locuitori . din ei 52024 lucreaza , deci 1/4. pe tara sunt 4 milioane de angajati la 22 milioane populatie 1/5. cum se face ca somajul este mai mare decat pe tara citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.