ACTUALITATE 7 august 2011

Muncă în vacanţă

de Székely Emőke | 350 vizualizări
Sute de studenţi aleg să-şi petreacă vacanţele de vară lucrând în hotelurile şi barurile de pe plajele din Grecia La întrebarea: unde să ne petrecem concediul? răspunsul de cele mai multe ori este dat în funcţie de buget. Unii merg peste hotare, dat fiind şi faptul că agenţiile de turism scot pe piaţă oferte tentante, de multe ori sub preţurile de pe Valea Prahovei, spre exemplu, iar alţii spun că nicăieri nu este mai frumos decât în ţară, şi aleg ca destinaţie malul Mării Negre, staţiunile balneare sau cele montane. Oricum ar fi, ideea de a fi în

Sute de studenţi aleg să-şi petreacă vacanţele de vară lucrând în hotelurile şi barurile de pe plajele din Grecia

La întrebarea: unde să ne petrecem concediul? răspunsul de cele mai multe ori este dat în funcţie de buget. Unii merg peste hotare, dat fiind şi faptul că agenţiile de turism scot pe piaţă oferte tentante, de multe ori sub preţurile de pe Valea Prahovei, spre exemplu, iar alţii spun că nicăieri nu este mai frumos decât în ţară, şi aleg ca destinaţie malul Mării Negre, staţiunile balneare sau cele montane. Oricum ar fi, ideea de a fi în concediu presupune relaxare, zile fără telefoane şi internet, timp numai cu prietenii şi familia. Sunt însă unii care aleg să îmbine utilul cu plăcutul şi pleacă pentru câteva luni în ţări care trăiesc din turism, muncesc acolo în sezon, după care se întorc acasă bronzaţi şi cu buzunarele mai pline.

 

Exclusiv pentru studenţi

 

Dacă ne uităm pe site-ul unei firme de recrutare a forţei de muncă pentru străinătate, găsim foarte multe locuri de muncă exclusiv pentru studenţi. Durata acestor contracte este în general de trei luni, cât ţine vârful de sezon, iar destinaţia este de cele mai multe ori Grecia. Joburile sunt parcă trase la indigo: se caută ospătari şi barmani, se cere lucru de 8-10 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Cazarea şi masa sunt oferite de către angajator, iar salariul este undeva în jurul a 5-600 de euro. La asta se adaugă bacşişul, care în cele mai bune cazuri ajunge la încă 500 de euro, însă şi în locurile mai puţin frecventate sau cu turişti „mai săraci”, se adună 300 de euro, cât un salariu bun în Sfântu Gheorghe. Aşadar nici nu e de mirare că studenţii merg vara cu sutele pentru a lucra, distra şi aduna ceva bani până la începerea noului an universitar.

 

200 de euro pe săptămână

 

Krisztina este studentă în anul III la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca. Am aflat că este plecată în Grecia pentru muncă de sezon aşa că am contactat-o prin internet pentru a ne împărtăşi experienţa ei. Ne-a spus că în anii precedenţi a încercat să îşi găsească un loc de muncă pe timpul verii la Sfântu Gheorghe, dar fără succes, aşa că a decis să plece trei luni la greci. „Am luat această decizie împreună cu încă două prietene. Am obţinut slujba printr-o agenţie de recrutare, ne-am făcut bagajele şi am plecat. Când am ajuns în Grecia am fost destul de derutate, dar ne-am acomodat repede. Şi eu şi prietenele mele lucrăm la acelaşi angajator, aşa că şi timpul petrecut la locul de muncă este deseori distracţie.” Întrebată despre cum i se pare munca şi viaţa într-o ţară ce trăieşte din turism, dar are parte de multe turbulenţe politice în ultima perioadă, Krisztina ne-a spus că „în zonele cu turişti nu se simte nimic din ceea ce se întâmplă în centrul Atenei. Noi suntem pe insula Thasos, aici parcă nici nu a ajuns criza sau nemulţumirile cetăţenilor greci. Locul este plin cu turişti, iar grecii ştiu foarte bine că dacă turistul nu se va simţi în siguranţă, va ocoli această ţară, ceea ce ar fi dezastru naţional. Cât despre locul de muncă, acesta nu este foarte greu. Nu ne solicită psihic, doar câteodată, în zile cu aglomeraţie, este mai greu, dar faptul că pun în buzunar cel puţin 200 de euro pe săptămână, mă face să uit de oboseală. Pentru mine este ca şi o vacanţă foarte reuşită. Seara sau în ziua noastră liberă facem excursii, atunci noi suntem turiştii serviţi de alţi tineri veniţi ori din România, ori din alte ţări. Sunt locuri superbe care trebuie văzute, dar în niciun caz nu mi-aş fi permis o vacanţă în Grecia dacă nu era această oportunitate”.

 

O adevărată aventură

 

Am întrebat-o pe Krisztina ce sfaturi le-ar da celor ce se gândesc eventual să caute vara viitoare un astfel de loc de muncă de sezon. „Să nu stea prea mult pe gânduri. Aceste locuri de muncă pentru studenţi chiar sunt pentru studenţi. A veni aici înseamnă a te rupe un pic de cotidian, a încerca ceva nou, a aduna bani şi a te distra trei luni, lucru care acasă nu prea este posibil. Pentru mine şi prietenele mele această vară este o adevărată aventură şi nicio clipă nu ne-a părut rău că am venit. Este adevărat că am avut şi noroc, am nimerit la un angajator amabil, foarte deschis care ne-a ajutat când am avut de exemplu dificultăţi de comunicare. Am întâlnit şi câţiva studenţi care se plângeau de atitudinea angajatorului faţă de ei, dar eu nefiind în această situaţie, nu ştiu cum este. Tind să cred însă că depinde şi de atitudinea studentului. Noi suntem fericite şi bine dispuse tot timpul, lucru care se reflectă şi în relaţia cu alţii.”

 

„Experienţa vieţii mele”

 

Un alt tânăr, Zoltan, ne-a povestit că a fost în Grecia pentru trei luni vara trecută. El a lucrat ca şi ghid pentru turişti, aşadar situaţia lui a fost şi mai bună pentru că el a făcut excursii în fiecare zi, la propriu. „Am fost ghid de limba română şi maghiară - spune el. Pot spune că în trei luni de zile cât am stat în Grecia, am trăit experienţa vieţii mele. Am cutreierat locuri de vis, de la muntele Olimp la mănăstirile Meteora. Cu toate că şi anul trecut mijloacele de informare ale mass media prezentau o ţară în prag de colaps, eu, ca şi turiştii, de altfel, nu am simţit nimic. Pe durata şederii mele acolo în nicio zi nu am simţit că aş fi în pericol.” Întrebat dacă ar mai repeta experienţa, Zoltan a răspuns „categoric da. Am învăţat foarte multe despre viaţa şi cultura grecilor, dar şi despre cum ar trebui trataţi turiştii pentru ca ei să se întoarcă şi eventual să convingă şi pe alţii să viziteze acestă ţară. Este o chestiune de mentalitate şi de atitudine. Cu toate că le este greu din punct de vedere social şi politic, turistul nu are voie, în opinia lor, să simtă tensiunea. Tind să cred că avem multe de învăţat de la greci în ceea ce priveşte turismul.”

Aşadar, pentru studenţi, dar nu numai, în timpul sezonului de vară Grecia are porţile deschise. Fie că este vorba de dorinţa tinerilor de a pleca şi de a trăi experienţe noi, fie că vorbim de necesitatea câştigării unei sume de bani pentru taxa de şcolarizare sau pentru câteva luni de chirie, cei ce au fost acolo şi au muncit spun că merită. Cu toate că viaţa nu este roz nicăieri, tinerii studenţi au abilitatea de a o vedea aşa. Sumele de bani ce se pot câştiga în aceste locuri, cum este Grecia, se pot acumula în ţară foarte greu. Cât despre distracţie şi locuri de vizitat, studenţii vor avea ce le povesti colegilor în octombrie, atunci când sezonul de vară trece, contractele de muncă expiră, iar ei se întorc în sălile de curs ale facultăţilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.