Ferma lui Müller Zoltán din Bixad – o poveste de succes cu bani europeni
Fermierul covăsnean îi îndeamnă pe tineri să învețe meserie în străinătate, apoi să își construiască viitorul acasă
De la două vaci a ajuns să aibă 115. Pune însă accent pe calitatea genetică a animalelor, motiv pentru care se ocupă personal de inseminare. Fermierul Müller Zoltán din Bixad spune că nu i-a fost ușor, dar prin dorință, muncă și curaj a reușit să își construiască o fermă de vaci la Bixad. Cu bani europeni și-a cumpărat utilaje, motiv pentru care la fermă are doar trei angajați.
A furat meserie de la elvețieni
Müller Zoltán avea în gospodăria proprie două vaci. Și-a dorit însă mai mult, și a plecat în 2000 în Elveția la muncă. A stat acolo șase luni, timp în care a încercat să fure meseria, să vadă cum cresc elvețienii vacile, să vadă cum reușesc ei să își facă un rost din această activitate. „Tocmai mă însurasem când am plecat în Elveția. Acolo am învățat foarte multe, acolo am văzut ce înseamnă de fapt să faci agricultură altfel. Cum e să ai program strict, să crești animalele în așa fel încât să dea cât mai mult lapte, cum să ai cel mai bun material genetic” – explică Müller Zoltán. Apoi s-a întors acasă și a început să pună bazele propriei ferme.
Dotări din bani europeni
Nu s-a speriat să scrie un proiect european, deși spune că birocrația este mare. „Omul uită toate alergăturile și toți nervii după ce termină un proiect, mai ales dacă este și câștigător. Nu a mers totul ca pe roate, a fost nevoie de multă alergătură, plus, la momentul scrierii proiectului cursul euro a fost de 3 lei și ceva, iar când a venit vorba să iau banii, un euro era deja peste 4 lei. Dar tot a fost bine pentru că nu a trebuit să achit eu întreaga sumă. Am depus un proiect în 2008, acum s-a terminat. Am aplicat pentru utilaje, am cumpărat un tractor, mașină de hrănit și alte mașini care automatizează de fapt ferma. Astfel munca ne-a fost ușurată, și este și conformă cu toate normele în vigoare. Am fost declarat eligibil la proiect și pentru că am ferma la capătul satului. Prima dată m-am gândit să o construiesc lângă casă, și bine că nu am făcut așa pentru că picam la proiect” – spune el.
Studii în domeniu
Müller Zoltán a terminat școala de tehnician veterinar, dar spune că cele mai multe lucruri le-a învățat pe parcurs, prin practică. „Am în total 115 animale, din care 50 sunt vaci, restul viței. Până am ajuns la 10 capete, am tot cumpărat, dar am avut un principiu pe care l-am respectat: am cumpărat viței a căror structură genetică o cunoșteam deja, care provin din inseminări făcute de mine” – povestește fermierul. Spune că are contract cu un medic veterinar, dar că acesta intervine doar în cazul în care e nevoie de intervenție mai serioasă, în rest el este cel care rezolvă problemele veterinare din gospodărie.
Muncește întreaga familie
În familia Müller ambii soți lucrează de toate. Soția este cea care se ocupă de contabilitate și acte, dar la nevoie ajută la orice. Mai mult, cei doi soți au doi copii – o fetiță și un băiat, iar băiatul, elev în clasa a cincea, se implică în munca părinților și pare a avea dorința de a continua ceea ce fac părinții lui acum. O zi din viața familiei este de fapt muncă de dimineața până seara, dar nimeni nu se plânge, fiind un lucru pe care și l-au asumat. „Din primăvară și până toamna muncim de dimineața până seara, iarna însă ne mai odihnim, pentru că avem mai puțin de lucru” – spune Müller Zoltán.
Munca nu e pe placul tinerilor?
Fermierul din Bixad este de părere că sunt din ce în ce mai puțini tineri atrași de agricultură. „Cei care spun că nu se poate, sunt oameni care nu vor să muncească. Sunt din ce în ce mai puțini tineri care iubesc animalele, și această activitate. Este o problemă nu numai la noi – am umblat prin Austria, Germania, Ungaria, peste tot e așa. Agricultura, animalele nu mai sunt o atracție pentru tineri. Mulți spun că este o muncă prea grea, dar eu sunt de părere că trebuie să începi de undeva, apoi să profiți de oportunitățile care apar” – spune Muller. Acesta a adăugat că îi îndeamnă pe tineri ca înainte de a începe construirea unei ferme, să meargă câteva luni în străinătate, să vadă dacă este sau nu domeniul care li se potrivește, pentru ca apoi să facă treabă ca la carte acasă.
Planuri noi
Müller Zoltán spune că va mai încerca să acceseze bani europeni. Ar avea nevoie de un tractor mai mare, mai performant pentru a obține rezultate și mai bune. „În urmă cu 4 ani am avut tot atâtea vaci de lapte ca și acum, însă cantitatea de lapte colectat zilnic a fost mai mică. Succesul se datorează atât tehnologiei, cât și materialului genetic. Dacă în urmă cu 4 ani am avut 600 de litri de lapte zilnic, acum am 1.000, așadar se vede diferența. Cred că cel mai important e să iubești ceea ce faci, să muncești cu plăcere și cu pricepere. Cât despre banii europeni… îi sfătuiesc pe cei care au dubii să aibă încredere în aceste oportunităţi, să acceseze acești bani pentru că merită tot efortul” – a concluzionat fermierul.
Müller Zoltán are contract cu Covalact, așadar cei 1.000 de litri de lapte colectat zilnic ajung la această fabrică, apoi pe mesele noastre ale tuturor.