Mișcare pentru sănătatea inimii
Ziua Internaţională a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată la Sfântu Gheorghe
Zeci de sportivi, cardiaci sau simpli curioși au participat duminică la evenimentele organizate de Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe cu ocazia Zilei Internaţionale a Inimii. Pe lângă prezentările făcute de medici cardiologi despre riscurile la care ne expunem în cazul în care nu adoptăm un stil de viață sănătos, șirul de evenimente a cuprins și momente de mișcare, la care au participat zeci de sportivi.
Marș pentru inimă
Echipa de baschet Sepsi-SIC, cea de futsal FC Sepsi și zeci de copii de la grupul Z-Dance din cadrul clubului sportiv Sport-All au mărșăluit alături de câteva zeci de cardiaci sau curioși care s-au alăturat acestui eveniment. Scopul a fost acela de a atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă asupra inimii lipsa de mișcare şi stilul sedentar. Cu zâmbetul pe buze și baloane inscripționate cu Ziua Mondială a Inimii, sportivii și antrenorii lor au parcurs traseul bucuroși că astfel pot contribui și ei la atragerea atenției și la conștientizarea populației asupra importanței mișcării.
Managerul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”, András-Nagy Róbert, ne-a declarat că instituția pe care o conduce și-a propus să se concentreze în fiecare an asupra unor boli grave, des întâlnite și în rândul populației din județ, iar după acțiunile de succes cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei Împotriva Cancerului, Zilei Mondiale a Osteoporozei, acum a venit rândul Zilei Mondiale a Inimii. „Dorim să creăm o tradiție din acest eveniment. Până acum spitalul nu s-a ocupat de acest eveniment, dar ne-am propus să o facem de acum încolo pentru că eu consider că e timpul să punem accent pe bolile cardiologice, iar cea mai bună ocazie pentru a începe o astfel de tradiției este Ziua Mondială a Inimii” – a declarat András-Nagy Róbert. Acesta a mai spus că principalul mesaj al acestei prime ediții este importanța mișcării. „Le mulțumesc echipelor care au acceptat să ni se alăture, fiind vorba de sportivi de performanță care reprezintă o imagine care poate transmite un mesaj cu privire la importanța mișcării” – a spus managerul spitalului.
Mesaj din partea Consiliului Județean
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, nu a putut fi prezent la evenimentul de duminica, însă a salutat inițiativa prin consilierul județean Grüman Róbert. „Din 2010, când Spitalul Județean a ajuns pe mâini locale în subordinea Consiliului Județean, s-au schimbat multe atât la nivel de management, de dezvoltare, cât și la nivelul comunicării cu sfera civilă locală. Este foarte important să muncim pe plan de prevenire, și acest eveniment are acest scop, și cred că dacă reușim să educăm copiii, tinerii în spiritul sportului, dacă îi facem să se miște, atunci vom avea de câștigat. Echipele de baschet și de futsal sunt exemple pozitive în acest județ și le mulțumim pentru acest lucru” – a declarat consilierul județean Grüman Róbert.
Factorii de risc
Șefa secției de cardiologie a Spitalului Județean, dr. Cristina Puiac, a prezentat acei factori de risc care pot duce la apariția bolilor cardiace. Medicul a vorbit despre colesterol, fumat, hipertensiune, sedentarism, obezitate și a atras atenția asupra prevenirii, care este de fapt cel mai bun medicament.
„Speranța de viață a unui fumător este cu 20 de ani mai scurtă decât a unui nefumător. Aproape jumătate din bărbații care fumează vor muri din cauza unei boli cauzate de fumat. Fumatul crește riscul de infarct cu până la trei ori și crește riscul bolilor arteriale periferice cu cinci ori. De asta toate recomandările spun să ne lăsăm de fumat imediat și cei care nu fumează, să nu se apuce” – le-a recomandat medicul celor prezenți.
Măsurători gratuite
Pe parcursul evenimentelor din parc, Spitalul Județean a montat două corturi în care cei interesați au putut beneficia gratuit de măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei și a indicelui de masă corporală. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Nagy-Demeter István, a declarat că în jur de 400 de persoane au solicitat aceste măsurători gratuite. De asemenea a avut loc și o demonstrație de acordare a primului ajutor în cazul în care o persoană are nevoie de masaj cardiac. Importanța acestor manevre este extrem de mare pentru că, spun specialiștii, pot face diferența între viață și moarte.
Dans pentru inimă
Copiii de la Z-Dance, alături de profesoara Molnár Enikő, au prezentat un dans dinamic, care a fost pe placul mulțimii care s-a strâns între timp în parc. Profesoara ne-a spus că inițiativa celor de la Spitalul Județean i se pare una foarte bună. „Mi-a plăcut atât marșul din deschiderea evenimentului, cât și prezentarea doamnei doctor Puiac. M-am gândit că poate nu mulți știu aceste lucruri despre factorii de risc, și e bine să le cunoaștem. Cât despre faptul că au fost incluși și copiii, mi s-a părut o idee excelentă pentru că orice trebuie început la o vârstă fragedă, și cred că niciodată nu e prea devreme pentru a-i educa pe cei mici să adopte un stil de viață activ și sănătos” – a declarat profesoara Molnár Enikő.
Sfatul celor care au pățit-o
Membrii Asociației Bolnavilor Cardiaci au participat și ei la evenimentul organizat duminică. Majoritatea celor prezenți sunt persoane trecute de prima tinerețe, însă sfatul lor a fost acela de a nu neglija sfaturile medicilor și de a avea grijă de motorul vieții, inima. „Din moment ce ești cardiac, viața ți se schimbă. Nu mai ești același, și simți asta în fiecare zi. Prioritățile tale sunt tratamentul şi medicamentele pe care știi că dacă uiți să le iei, riști să mori. De aceea le recomand tuturor să nu neglijeze inima, să facă mișcare, să adopte un stil de viață cât mai sănătos pentru că o singură inimă avem, iar acest mușchi înseamnă de fapt viață. Având grijă de inimă, avem grijă de fapt de viața noastră” – ne-a declarat o pensionară care este cardiacă de mai bine de 20 de ani.
Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume bolile cardiovasculare. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an din cauza afecţiunilor cardiovasculare.
În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.