ACTUALITATE 10 octombrie 2011

Ministrul Elena Udrea cere o hartă clară. Nu avem cadastru făcut în nicio localitate din judeţ

de Székely Emőke | 101 vizualizări

Mai sunt doar câteva săptămâni până când Oficiul de Cadastru va intra în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, motiv pentru care l-am întrebat pe directorul Oficiului Judeţean pentru Cadastru, Felician Ursache, care este situaţia în judeţul Covasna în ceea ce priveşte acest domeniu. „Nu este nicio localitate în judeţul Covasna unde să fie făcut cadastrul” – a declarat el. „Stăm mai bine decât alte judeţe pentru că avem măcar carte funciară, lucru care lipseşte în totalitate în multe zone ale ţării, dar titlurile de proprietate şi cartea funciară sunt doar etape intermediare în procesul terminării cadastrului”, a completat Ursache.

Felician Ursache a spus că a discutat pe scurt cu ministrul Elena Udrea, care i-a spus că doreşte să vadă cadastrul făcut, dar nu a venit vorba şi de modalitatea de lucru, şi nici de personalul care urmează să îl facă. Felician Ursache crede că există două opţiuni. „Ori vom face cadastrul cu firme specializate şi persoane fizice autorizate, variantă care costă enorm, ori va trebui să demarăm această muncă noi, cu personalul propriu. În cazul acesta va trebui să facem angajări pentru că ne descurcăm la limită în actuala formulă de 28 de angajaţi”, spune Felician Ursache.

Carte funciară moştenită de la Imperiul Austro-Ungar

În ceea ce priveşte cartea funciară, Felician Ursache, a spus că aceasta există pe tot teritoriul judeţului, fiind o moştenire de la Imperiul Austro-Ungar. „Aceasta însă în multe cazuri nu este actualizată, fiind în forma iniţială din 1870-1890. O problemă mai gravă este în zona Buzaielor, unde există terenuri care deşi sunt intabulate, nu sunt pe numele proprietarilor actuali. În unele cazuri oamenii rezolvă această problemă prin judecătorie, dar procedura este mai greoaie. Faptul că nu s-a umblat la cartea funciară se datorează, după părerea mea, faptului că oamenii vor să scape de unele costuri, de aceea, deşi vând terenurile în cauză, uită de modificările din cartea funciară”, explică directorul Oficiului Judeţean de Cadastru.

Această situaţie nu prea clară în atâtea cazuri va fi rezolvată odată ce va fi făcut cadastrul. „Cadastrul va face curat peste tot. Vom avea o hartă curată, exactă” – afirmă Felician Ursache. Acest lucru însă va dura multă vreme, pentru că n condiţiile în care există carte funciară şi nu sunt probleme majore, cadastrul unei localităţi se face într-un an de zile, iar dacă zona respectivă este una cu probleme, numai clarificarea acestora necesită un timp îndelungat.

Între timp angajaţii de la Oficiul pentru Cadastru din judeţ verifică lucrările de intabulare făcute de alţii şi eliberează extrase de carte funciară. La acest ultim capitol Felician Ursache a declarat că în cele trei birouri din judeţ, de la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului, s-au înregistrat în luna septembrie peste 4.000 de cereri. „Acestea sunt de cele mai multe ori extrase de informare de care cetăţenii au nevoie chiar şi la furnizorul de cablu tv, dar am eliberat şi 614 extrase de autentificare, necesare în cazul tranzacţiilor imobiliare. Această cifră arată că deşi în ultimii doi ani de zile această piaţă a înregistrat o scădere, aceasta nu este în judeţul Covasna atât de accentuată ca la Bucureşti sau în Ilfov, de exemplu. Dacă la ei scăderea a fost de 50%, la noi această cifră este în jur de 25-30%”, a conchis Felician Ursache.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Baiazid, 26 octombrie 2011
Unde esti LISUCO ?????
Baiazid, 26 octombrie 2011
Panoran\mix de ce nu comentezi ? Eu ma intreb ce fel de harta ar dori madame Udrea ? Sau se refera la mielul cu un singur ochi. Poate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.