ACTUALITATE 10 septembrie 2014

Meseria de pompier – misiune și stil de viață

de Székely Emőke | 3663 vizualizări

Plutonierul major Marius Vrabie și plutonierul Valentin Doboș ne-au vorbit despre viața între unitate și intervenții

Ziua de 13 septembrie este una de sărbătoare pentru pompieri, când cei care veghează asupra noastră își serbează ziua. Ca în fiecare an, vor avea loc diferite evenimente cu acest prilej și la Sfântu Gheorghe, precum și în județ. Pompierii sunt cunoscuți și nu prea de noi toți, ceea ce este într-un fel bine, pentru că, vorba aceea, e mai bine să nu ai de-a face cu ei. Cu ocazia Zilei Pompierilor ne-am propus „să tragem cu ochiul” în viața celor de la ISU „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, și am stat de vorbă cu doi dintre angajații Inspectoratului.

Alegeri făcute încă din copilărie

Marius Vrabie și Valentin Doboș sunt doi tineri angajați la ISU Covasna. Marius face parte din detașamentul de pompieri, pe când Valentin s-a reprofilat într-un fel după ce a fost inaugurat SMURD-ul din județ. Ambii spun că și-au ales această meserie pentru că le place, pentru că este un mixaj între ordine, disciplină, program bine stabilit și acel sentiment de a ajuta oamenii. Plutonierul major Marius Vrabie lucrează la Detașamentul de Pompieri de 10 ani, dar practică această meserie de 12 ani, pentru că a urmat cursurile unei școli de subofițeri. „Am ales această meserie pe de o parte pentru că mi-a plăcut, iar pe de altă parte pentru că am fost într-un fel influențat și de fratele meu, el este mai mare, lucrează tot aici, el terminase școala înaintea mea, și am zis să încerc și eu. De când eram mic copil mi-a plăcut viața aceasta mai periculoasă, chiar dacă nu prea bate, trebuie să fii foarte atent” – a declarat Marius Vrabie.

Plutonierul Valentin Doboș este încadrat la Detașamentul de pompieri din Sfântu Gheorghe din 2006, după ce a fost militar în termen tot aici. „Am revenit pentru că deja cunoșteam oamenii de aici și știam cu cine am de-a face, nu ca la un loc de muncă unde nu cunoști pe nimeni. De asemenea știam că este un loc disciplinat, unde se lucrează în condiții bune și unde toată lumea își dă interesul pentru ca activitatea desfășurată să fie de cea mai bună calitate. Pentru noi este deja un stil de viață, și fiecare misiune este o provocare la care încercăm să răspundem cât mai bine posibil” – spune Valentin Doboș.

Intervenții memorabile

Așa cum se întâmplă probabil în orice meserie, și pompierii au momente, intervenții memorabile, care îi marchează într-un fel sau altul. Marius își aduce aminte de un incendiu din 2005, ba mai mult, știe și data exactă a producerii acestuia, 13 martie. „A fost acel incendiu de la blocul Mamut de pe Aleea Muzelor, când a ars un apartament la etajul 9. După ce am urcat, am constatat că de fapt erau două apartamente lipite unul de altul, am reușit atunci să salvăm locatarii, și ceea ce a avut un impact mai deosebit asupra mea a fost faptul că la acea intervenție un militar s-a rănit. E drept, nu foarte grav, dar m-a afectat. Plus de asta a fost o intervenție solicitantă din punct de vedere fizic” – a declarat Marius Vrabie.

Valentin Doboș lucrează momentan la SMURD, după ce în urmă cu doi ani și jumătate a trecut pe partea aceasta a ISU. „Meseria de bază tot pompier e, însă acum sunt pe echipajul SMURD. Îmi amintesc de prima intervenție din 2006, a fost un incendiu la Ilieni, unde am găsit două persoane carbonizate. Pe partea de SMURD o intervenție mai specială a fost accidentul feroviar de la Chilieni, când un tren a spulberat un tractor care transporta muncitori. Atunci a fost o intervenție solicitantă și fizic, din cauza căldurii, dar mai mult psihic, pentru că a fost un adevărat masacru” – povestește Valentin Doboș. Cei doi știu însă că după orice intervenție trebuie să își revină repede pentru că nu se știe când se dă din nou alarma și trebuie să meargă la o altă locație, într-o altă misiune care poate fi la fel de grea și solicitantă.

O zi din viaţa unui pompier

Paramedicul SMURD Valentin Doboș ne-a descris cum arată o zi obișnuită din viața unui pompier. Acesta lucrează 24 de ore, după care este liber 48. Ziua de lucru începe dimineața cu instructaj, pregătire teoretică, practică, iar când se dă alarma, trebuie să fii pregătit să pleci. La SMURD, de exemplu, se pleacă instantaneu, iar echipajul află detalii fiind deja pe drum. „Trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere. Avem multe antrenamente fizice, alergări, antrenamente în sală, haltere, urcări pe scări etc. Pregătirea fizică nu o facem de dragul de a face ceva, este chiar o bază, și avem testări, unde trebuie să atingem anumite bareme. De asemenea trebuie să fim la curent cu modificările legislative, așadar avem și pregătire teoretică, la fel și instructaj practic, pentru a cunoaște fiecare element al autospecialelor și al echipamentului pe care îl avem la dispoziție” – povestește Valentin. Acesta a mai spus că intervențiile sunt mai grele noaptea, însă s-au obișnuit, niciun echipaj SMURD nu a avut probleme, așadar își fac treaba. Cât despre oboseală… Valentin spune degajat că după cele 24 de ore de muncă au timp să se odihnească, așadar nu au probleme în acest sens.

Alergare pompieri septembrie 2014 - 2

Sport cât e ziua de lungă

Anul acesta ISU Covasna a organizat un eveniment inedit, și anume Ziua de Mișcare a Pompierilor Covăsneni. Cu această ocazie angajații ISU au alergat, au mers cu bicicleta, cu rolele și skateboard-ul 24 de ore fără oprire. Startul s-a dat miercuri dimineață la ora 9, și fiecare pompier a avut programul stabilit, știa la ce oră aleargă sau se dă cu bicicleta. Marius Vrabie spune că evenimentul este unul pe placul lui, pentru că a fi pompier înseamnă să te menții mereu în formă, chiar dacă nu dobori recorduri olimpice. Plus de asta Ziua de Mișcare s-a desfășurat într-o atmosferă plăcut, cu muzică, voie bună, a fost un eveniment pe placul celor prezenți. Angajații ISU s-au comportat ca o adevărată familie, s-au motivat, s-au încurajat între ei și s-au felicitat când au terminat cursele mai puțin obișnuite.

În zilele următoare vor fi organizate evenimente dedicate pompierilor, și fiind ziua lor, le spunem La mulți ani!, și le mulțumim pentru că atunci când avem nevoie, ei sunt prompți și gata să ne salveze bunurile, casele și chiar viața.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Jo, 10 septembrie 2014
As vrea sa aduc niste mici corecturi articolului: 1. si Valentin lucreaza tot in cadrul detasamentului, SMURD-ul fiind o structura a acestuia. 2. Nu in orice meserie ai parte de interventii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.