ACTUALITATE 29 iulie 2011

Meniul zilei vs. gătit acasă

de Székely Emőke | 2041 vizualizări
Din ce în ce mai multe restaurante au în ofertă „meniul zilei”, semn că lumea preferă să ia masa în oraş decât să piardă vremea gătind acasă A lua prânzul în oraş sau a găti ceva în propria bucătărie? Aceasta este întrebarea la care am încercat să găsim răspuns, întorcând problema pe toate feţele. Cu siguranţă că rolul pe care îl are femeia în viaţa unei familii din zilele noastre nu se prea potriveşte cu ceea ce a fost odată, aşa se face că multe gospodine nu mai sunt gospodine, ci mai degrabă comandă ceva de la firmele de catering, sau iau prânzul undeva în oraş.

Din ce în ce mai multe restaurante au în ofertă „meniul zilei”, semn că lumea preferă să ia masa în oraş decât să piardă vremea gătind acasă

A lua prânzul în oraş sau a găti ceva în propria bucătărie? Aceasta este întrebarea la care am încercat să găsim răspuns, întorcând problema pe toate feţele. Cu siguranţă că rolul pe care îl are femeia în viaţa unei familii din zilele noastre nu se prea potriveşte cu ceea ce a fost odată, aşa se face că multe gospodine nu mai sunt gospodine, ci mai degrabă comandă ceva de la firmele de catering, sau iau prânzul undeva în oraş. Sunt şi excepţii, femei care reuşesc să îmbine cu succes toate segmentele vieţii de nevastă, mamă şi angajată, găsind timp şi pentru a găti familiei.

 

Meniul zilei - alternativa ieftină şi comodă

 

Aproape fiecare restaurant din oraş se pregăteşte să le ofere clienţilor meniul zilei. Astfel, se poate mânca o masă caldă, cu felul unu, doi şi desert (în unele locuri) la un preţ în jurul valorii de 12-15 lei. Reprezentanta unui astfel de restaurant ne-a spus că servesc în jur de 50 de astfel de meniuri în fiecare zi. „De obicei bărbaţii tineri sunt cei care preferă aceste meniuri - spune ea. Oamenii de afaceri sau bărbaţii care sunt angajaţi la companii mai mari, la bănci. Ei vin zilnic, în jurul prânzului, după care se întorc la serviciu. Avem şi câteva femei care tot aşa, iau prânzul la noi, dar şi ele par a lucra ori în posturi de conducere, ori au propriile lor afaceri. Cel puţin aşa arată..."

La o masă l-am întâlnit pe Marius, angajat la filiala unei companii de telefonie mobilă. L-am întrebat de ce alege meniul zilei şi cât de des vine la restaurant. „Câteodată lucrez şi 10-12 ore pe zi, aşa că am mare nevoie de o masă caldă. Nu stau în oraş, deci în timpul pauzei de masă nu am cum să ajung acasă pentru a lua prânzul. Astfel acasă gătim numai cina. Soţia mea lucrează la o altă companie, unde prânzul este livrat în fiecare zi de către o firmă de catering. În ceea ce priveşte preţul, mi se pare bun, cu preţul unui pachet de ţigări pot mânca bine”, spune Marius.

Annamaria ne-a spus că de obicei nu ia prânzul în oraş, dar atunci când nu are timp de gătit, nu ezită să comande undeva meniul zilei. „Sunt adepta prânzului cald - spune ea. Indiferent dacă este gătit acasă sau este luat în oraş, important e să nu sar peste prânz şi nici să nu mănânc un iaurt sau pâine cu salam la prânz.”

 

Unii iau meniul acasă, să fie pentru toţi

 

Ildiko, o tânără jurnalistă, spune că bucătăria este inamicul ei. „Nu gătesc acasă nimic - spune ea. Am obiceiul de a intra la restaurant şi de a comanda meniu pentru toată familia. Când ajung acasă, scot mâncarea din cutiile de unică folosinţă şi o pun frumos pe farfurie. Astfel, le dau membrilor familiei mele senzaţia că eu am fost cea care a reuşit să gătească acel prânz gustos.” Ea ne-a mai spus că pe lângă faptul că nu îi place să învârtă făcăleţul, consideră că a face de mâncare este o activitate care solicită prea mult timp, timp pe care ea îl petrece mai degrabă cu cei dragi.

 

La restaurant nu e ca la mama acasă...

 

Gustul meniului de la restaurant, fie el şi cel mai bun, nu atinge aromele din copilărie, acea savoare „ca la mama acasă”, atât de dragă tuturor. Acesta este unul dintre motivele invocate de cei ce preferă să gătească. Bianca, o mamă în vârstă de 37 de ani, ne-a spus că nu ar cumpăra meniul zilei pentru nimic în lume. „Nu am încredere în nimeni când vine vorba de gătit. Acasă eu ştiu din ce am făcut acea mâncare şi în ce condiţii” - spune ea, arătându-se sceptică atât în ceea ce priveşte ingredientele folosite, cât şi condiţiile de igienă din restaurante. „Pe de altă parte - spune Bianca -, mi se pare şi scump. Acasă gătesc prânzul din ce am prin frigider. Câteodată iese mai bun, alteori mâncăm mai modest, pentru că este mai ieftin.”

 

Preţul face diferenţa când e vorba de o familie întreagă

 

În cazul persoanelor singure, meniul zilei merită şi din punct de vedere financiar, pentru că de cele mai multe ori pentru un angajat tânăr, dornic să îşi clădească o carieră, este mai rentabil să mănânce în oraş. Nu pierde timpul la cumpărături, prin piaţă, nici acasă, învârtind ciorba în oală, scapă de mirosul de prăjit, nu se enervează dacă i se lipeşte ceva de tigaie, şi totuşi mănâncă bine şi sănătos. Când vine vorba însă de o familie cu mai mulţi membri, gătitul acasă este mai ieftin. Şi asta pentru că la o familie de patru persoane de exemplu, un prânz bine gândit costă mai puţin de 60 de lei. Şi asta pentru că legumele pentru o ciorbă nu costă mai mult de 15 lei, iar carnea pentru felul doi, încă pe atât.

Aşadar, ambele opţiuni au puncte pro şi contra, depinde de modul de viaţă al fiecăruia dintre noi. Ambele variante sunt bune atâta timp cât nu încălcăm una dintre regulile de aur ale nutriţioniştilor, şi anume aceea de a mânca de cel puţin trei ori pe zi.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.