ACTUALITATE 23 noiembrie 2011

Maidanezii vor putea fi eutanasiaţi

de Székely Emőke | 102 vizualizări

Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, care permite inclusiv soluţia eutanasierii animalelor dacă autorităţile locale o consideră oportună, a trecut marţi de Camera Deputaţilor.

Controversata lege a eutanasierii câinilor vagabonzi a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor, cu 168 de voturi „pentru”, 111 voturi „împotrivă” şi 14 abţineri.

Legea prevede că animalele capturate pe stradă vor fi transportate la adăpost şi ţinute acolo timp de 30 zile, timp în care stăpânii le pot revendica sau cei dornici le pot adopta. Pe lângă asta, legea mai spune că Statul va contribui la construirea de noi adăposturi în fiecare judeţ, pentru ca animalele să poată fi găzduite în condiţii bune.

Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat marţi de deputaţi, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări.

L-am contactat pe directorul Adăpostului de Câini de la Câmpu Frumos, Horia Kraus, pentru a ne spune ce părere are despre legea nou-adoptată. „Sunt de acord cu eutanasierea câinilor în situaţii limită. Sunt cazuri în care pur şi simplu nu mai ai ce să îi faci câinelui, e bolnav, agresiv, deci nu ai cum să îl ajuţi. Cât despre descentralizarea acestei probleme, ar trebui să fim bucuroşi că autorităţile nu pot face asemenea demersuri singure. Trebuie să se asocieze cu organizaţii non profit, cu asociaţii, aşadar treaba e comună. La adăpostul pe care îl conduc am apelat şi până acum la legi morale, şi cred că acest lucru s-a văzut în munca noastră. Nu cred că la Sfântu Gheorghe se va decide eutanasierea tuturor câinilor maidanezi. Dacă acest lucru se va întâmpla, eu voi fi cel care va pune lacătul pe uşa adăpostului şi dau drumul la toţi căţeii” – a declarat Horia Kraus.

Numărul maidanezilor a scăzut considerabil în oraş, Kraus afirmând că din 1.000 de câini câţi au fost pe străzile din Sfântu Gheorghe în 2009, după estimări, acum sunt în jur de 300.

Medicul veterinar Nagy Annamária împărtăşeşte părerea lui Kraus, spunând că a fost nevoie de o astfel de lege, dar nu este de acord cu eutanasierea tuturor câinilor fără stăpân. „Şi această problemă poate fi tratată cu normalitate. Important e să nu cădem într-o extremă sau alta. Cu siguranţă nu vor fi eutanasiaţi toţi căţeii, dar nici nu putem păstra orice exemplar numai pentru că iubim animalele” – spune veterinarul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vasi, 23 noiembrie 2011
In sfarsit,eu voi vota pentru eutanasierea lor,desi in alte tari mai civilizate nu se asteapta 30 zile,doar vre-o 10-15 apoi le injecteaza in vena putin detergent de vase,care e ieftin pana la urma citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.