Locuitorii din Târgu Secuiesc construiesc un adăpost pentru câini
În jur de 50 de persoane au participat la „claca” organizată de Asociația pentru Protecția Animalelor „Benji”.
Problema câinilor vagabonzi din Târgu Secuiesc va fi rezolvată, se pare, prin munca locuitorilor orașului. Sâmbăta trecută în jur de 50 de persoane au participat la „claca” organizată de Asociația pentru Protecția Animalelor „Benji”.
12 iubitori de animale au făcut o asociație
La finele anului trecut 12 persoane din orașul breslelor au pus bazele unei asociații care are ca scop protecția animalelor, și în special a câinilor vagabonzi. Președintele Asociației pentru Protecția Animalelor „Benji” este Kovács Etele, cu care am stat de vorbă despre planurile pe care le au membrii asociației. „Strada este plină de câini fără stăpân, înfometați și bolnavi. Adesea auzim păreri despre ceea ce ar trebui făcut pentru a rezolva această problemă, dar puține sunt veștile care ne anunță că cineva a făcut ceva pentru rezolvarea acestei situații. Asociația Pentru Protecția Animalelor „Benji” vrea să rezolve această problemă în Târgu Secuiesc și împrejurimi. Ideea înființării unui adăpost pentru câini provine de la câțiva prieteni sufletiști ai animalelor” – spune Kovács Etele.
„Benji” va pune accent pe adopții
Potrivit planului, adăpostul ce se construiește în zona industrială din Târgu Secuiesc va avea 80 de locuri. Kovács Etele spune că terenul pe care se construiește adăpostul este destul de mare, unde încap mai mulți câini, dar scopul asociației nu este acela de a oferi un loc pe termen lung câinilor fără stăpân. „Vrem să punem accent pe adopții, așadar ne propunem ca acei câini care ajung la adăpost să stea aici doar pentru un scurt timp, după care să le găsim un stăpân” – a declarat Kovács. Deocamdată cei de la asociație răspund la apelurile de urgență și încearcă să găsească soluții pentru fiecare caz în parte.
De adăpost se va bucura toată lumea
În opinia președintelui Asociației, adăpostul va fi pe placul tuturor. El spune că este o necesitate pentru oraș, iar iubitorii de animale se bucură de existenţa lui, iar cei cărora le este frică de câini sau nu prea sunt prieteni cu animalele, de asemenea se vor bucura pentru că în sfârșit câinii vagabonzi nu vor mai fi pe stradă. Kovács Etele spune că drumul până la terminarea adăpostului este lung, dar a declarat că speră ca anul acesta să îl termine. „Sunt unele aspecte care nu țin de noi. Terenul trebuie intabulat și așteptăm autorizații. Ceea ce ține de noi, eu sper că vom termina anul acesta. Ne dorim ca pe lângă cuștile animalelor să avem și un cabinet veterinar, pentru ca animalele care ajung aici să fie consultate și tratate corespunzător. De fapt putem distinge trei etape separate ale construcției adăpostului. Prima fază, în care suntem acum, constă în îngrădirea teritoriului, după care urmează etapa care ține de infrastructură: apă, canal și construirea clădirii propriu-zise. În cea de a treia fază dorim să achiziționăm o mașină, să încheiem un contract cu un medic veterinar și să aranjăm imobilul, să cumpărăm mobilă, medicamente și alte materiale sanitare” – spune Kovács Etele.
Ajutor din partea Primăriei
Terenul pe care va fi amplasat adăpostul este a Primăriei Târgu Secuiesc. Cei de la „Benji” au primit acordul autorităților pentru folosirea acestuia, dar vor avea nevoie și de bani din bugetul local pentru costurile de funcționare. Într-un prim pas, autoritatea locală a alocat suma de 50.000 de lei pentru a contribui la costurile de construcție, dar cei de la Asociație speră ca Primăria îi va ajuta și în continuare. O altă sursă de venit vine din cotizația membrilor, de aceea Asociația dorește extinderea numărului de membri, iar cei care contribuie cu o sumă mai consistentă vor deveni automat membri de onoare ai Asociației.
Colaborare cu alte organizații de gen
Asociația „Romanian Animal Rescue” a contribuit la castrarea a 12.000 de câini din țară, iar cei de la Benji au luat legătura cu această organizație în speranța că procesul de castrare al câinilor va porni și în Târgu Secuiesc, pentru ca astfel numărul puilor să fie limitat. Președintele Asociației „Benji” spune că au luat legătura și cu cei de la organizația Worldwide Veterinary Services, de la care de asemenea au primit un semnal pozitiv, aceștia asigurându-i pe cei de la Târgu Secuiesc de sprijinul lor. SOS Dogs sau Adăpostul deja funcțional de la Câmpul Frumos sunt organizațiile locale cu care „Benji” va colabora, toate în vederea unei bune desfășurări a activității.
Sâmbătă, o nouă întâlnire
Pentru îngrădirea terenului este nevoie de 800 de metri de gard. Sâmbăta trecută voluntarii prezenți la clacă au reușit să monteze stâlpii de susținere pe o lungime de 500 de metri, iar sâmbăta aceasta urmează restul de 300 de metri, după care vor monta gardul din sârmă. Kovács Etele spune că localnicii din Târgu Secuiesc privesc pozitiv inițiativa lor, vin să ajute la construirea adăpostului, ceea ce este un semnal clar al faptului că problema câinilor vagabonzi este una acută în orașul breslelor, iar cei care locuiesc aici au înțeles într-un fel că schimbarea situației ține câte un pic de fiecare dintre ei.