ACTUALITATE 20 noiembrie 2019

Localul transformat în sufragerie pentru părinți și copii

de Iulia Drăghici - Taraș | 15626 vizualizări

Cafeneaua a fost deschisă în Sfântu Gheorghe de o familie româno-franceză 

Copiii și părinții din Sfântu Gheorghe, au, începând din septembrie, un spațiu dedicat lor, unde își pot petrece timpul împreună și unde pot desfășura activități diverse - creative, umanitare sau chiar științifice. Localul, care arată ca o mare sufragerie, primitoare și colorată, se numește Labirint, se află pe strada Ciucului și este o investiție realizată cu fonduri europene de doi tineri recent mutați în județul Covasna. 

Cele două canapele, câteva mese din lemn și scaunele alăturate, un bar azuriu, geamurile mari, muzica ambientală, uriașele creioane colorate de pe un perete și copacul din fire de ață de pe celălalt, florile uscate de câmp, mica bucătărie pentru copii, soba de teracotă, trambulina pentru micuții plini de energie și parchetul retro maroniu. Toate aceste detalii alcătuiesc localul Labirint, acest spațiu apărut ca o noutate în peisajul cafenelelor din Sfântu Gheorghe. Ineditul constă în ceea ce oferă „meniul”, și nu ne referim la mâncare sau băutură, ci programele care au loc aici, în mod constat, încă de la deschidere. 

Există mai multe metode de a petrece timp liber și venind aici poți să descoperi alte fațade până și ale familiei tale, ca de exemplu cum reacționezi în anumite situații, în timpul unui concert, în timpul unui atelier, când ieși cu prietenii. Cred că putem aduce un plus în modul în care oamenii își petrec timpul liber”, ne-a spus Claudia Epure, tânăra în vârstă de 30 de ani, antreprenoarea din spatele cafenelei Labirint, pe care am întâlnit-o marți chiar la locația despre care vă vorbim. 

Ideea care stă la baza conceptului are influențe franțuzești, dar este adaptată pentru piața din Sfântu Gheorghe, ne-a explicat proprietara spațiului. 

Eu am locuit în Franța la un moment dat și acolo am văzut o ludotecă, adică un fel de bibliotecă, dar nu erau cărți, ci jucării. Acolo puteau să vină părinții cu copiii și să se joace. Era, așa, ca un spațiu de comunitate. Am zis să nu creăm exact același lucru ca acolo, dar am păstrat ideea aceasta de comunitate, un loc unde să vină oamenii, și români și secui, să se joace și să interacționeze. Eu am o fetiță de trei ani și m-am gândit și la mămicile noi, care poate doresc să aibă un loc unde să se întâlnească cu alte mămici și să discute, să nu se simtă singure, pentru că la început e foarte greu”, ne-a spus Claudia. 

Cafeneaua – tip sufragerie care promovează maternitatea 

Aceasta a mai spus că în conceptul cafenelei stă la bază și mișcarea mondială de promovare a maternității, în sensul că prin acțiunile derulate aici se transmite mesajul că viața socială și profesională a mamelor nu trebuie să aibă de suferit din cauza aducerii pe lume a unui copil.

Mi se pare că e mișcare peste tot în lume, aceea de a nu mai separa maternitatea, adică să nu fie o chestie închisă în cutie. Sunt miniștri sau președinți care alăptează în timp ce țin discursuri. Mergem înspre partea de a înțelege că, într-adevăr, copiii creează haos (râde), dar există soluții de a ne adapta”, ne-a mai explicat Claudia Epure. 

În ceea ce privește numele localului – Labirint, nici acesta nu este întâmplător, ci se referă, în mare parte, la creierul uman, care este asemenea unui labirint, dar nu numai. 

Numele l-am ales după ce am văzut acest spațiu. În spate avem un loc destul de mare și intri dintr-o cameră în alta și pare ca un labirint. Am zis, oricum, că e un nume care e cumva cu tentă infantilă. Și creierul nostru e ca un labirint și noi vrem să ne bazăm și pe partea de educație, adică să avem activități care să îi ajute pe copii să învețe și logic, și să se orienteze și vrem să avem cât mai multe cursuri, pe mai multe teme, inclusiv educație și atunci am simțit că „Labirint” le înglobează pe toate”, ne-a dezvăluit tânăra antreprenoare. 

De la concerte, la baby painting sau ateliere de știință 

Labirint găzduiește o gamă variată de evenimente, de la concerte, la zile de naștere, botezuri, evenimente private, dar și ateliere de pictat alături de copii mici, începând de la 10 luni, dar și mai mari, sesiuni tematice de fotografii, acțiuni umanitare, ateliere de știință, iar lista este în continuă dezvoltare pentru că proprietarii și partenerii acestora nu duc lipsă de idei. 

Cea mai populară activitate de până acum s-au dovedit a fi zilele de naștere, dar și un concert live, de jazz, la care au luat parte părinții și copiii. 

Zilele de naștere merg destul de bine, dar evenimentul care a adunat cel mai mult public a fost un concert, cu Luiza Zan și Jazzpar Trio. A fost extraordinar! Copiii s-au jucat într-o parte, Luiza a cântat în cealaltă, iar părinții au putut asculta muzică și să socializeze”, a spus Claudia. 

O activitate deosebită este „Baby club”, unde mămicile sau tăticii, pot participa alături de cei mai mici ai lor la ateliere de pictură. Acestea sunt coordonate de un partener al cafenelei, artista Gizella Kovács, care își propune să scoată la suprafață creativitatea copiilor, dar și să le dezvolte capacitatea de concentrare. 

E preconcepția asta că cei mici nu se concentrează, dar ei fac asta în felul lor. Mai ales la pictură, modul în care Gizella coordonează aceste întâlniri se bazează pe libertate: îi lasă să își aleagă cu ce pensule vor picta, ce culoare aleg, cum pun pe pânză culorile. Și când ei simt libertatea asta mi se pare că se concentrează și mai mult. (...) Ideea este că trebuie să îi lăsăm pe copii să facă cum simt ei și să nu îi criticăm. Așa au ieșit niște picturi extraordinare”, ne-a spus proprietara. 

La aceste acțiuni, unde pot lua parte părinți cu copii mai mari de 10 luni, plata se face pe principiul „lăsați suma pe ca o considerați corectă” – o idee care a funcționat foarte bine în cele trei ediții de „baby painting” de până acum, potrivit Claudiei. 

Au fost sume corecte. Cred că oamenii respectă artistul. E foarte greu să pui un preț, mai ales pe artă. Noi am zis că ne e foarte greu să stabilim un tarif și ne-am dorit ca oamenii să nu se sperie de costuri. Scopul nostru nu e neapărat să facem bani, ci să fie corect pentru toată lumea”, a punctat proprietara. 

La finalul atelierului, care durează câte două ore, părinții pot lua acasă lucrarea creată alături de micuți. 

Pe de altă parte, o altă activitate interesantă este numită „Practică, nu teorie! STEM cu Lego” și se derulează în parteneriat cu echipa Young Engineers din Brașov. Este vorba despre un atelier de știință și robotică pentru copiii cu vârste între 7 și 10 ani. 

Copiii pot să învețe lucruri foarte interesante prin joacă. E foarte impresionant”, ne-a mai explicat Claudia.

Seria evenimentelor din decembrie – fotografii de Crăciun și venirea lui Moș Nicolae 

În seria evenimentelor speciale pregătite pentru luna decembrie se numără mult-iubita și așteptata vizită a lui Moș Nicolae, dar și petreceri tematice. 

Totodată, într-un colț al cafenelei este în curs de amenajare un decor (cu sprijinul partenerilor de la Mozaik) pentru fotografii pe tematica sărbătorilor de iarnă. 

Cadrele vor fi imortalizate de un fotograf profesionist, Bedő Andor. Prețul ajunge la 15 lei pe fotografie și pachetul include minimum 5 fotografii, dar nu există limită superioară din acest punct de vedere.  

Acțiunile umanitare, un segment important  

Un alt segment important de activități derulat în cafeneaua Labirint este legată de caritate. Un astfel de eveniment a avut loc recent, la final de octombrie. Atunci, oamenii binevoitori au putut dona haine groase, pături și alimente neperisabile. Toate acestea au ajuns în comunitatea din Hetea. 

Activitatea va avea o continuare în data de 3 decembrie, când aici se va marca „Giving Tuesday” (din engl. marțea în care se dăruiește), un eveniment cu impact mondial. Atunci, Labirint va aduna cărți pentru copii, pe care, ulterior, le va dona micuților din comunități încercate, care derulează programe de tip „școală după școală”, dar nu numai. 

Eu am studiat sociologia și am lucrat foarte mult în asistență socială în România. Am lucrat câteva luni, printr-un proiect european de voluntariat cu refugiați în Polonia. În București am lucrat cu oameni ai străzii și mi se pare foarte important să încercăm să facem cât putem pentru oameni, indiferent de etnie, de clasă socială și să încercăm să lăsăm prejudecățile”, ne-a explicat Claudia Epure. 

De la idee la realitate printr-o finanțare europeană 

La baza cafenelei „Labirint” stă un proiect european, prin programul Diaspora Restart, pentru care Claudia a câștigat o finanțare de 40.000 de euro. 

Pentru proiectele europene e bine să ai și tu bani puși deoparte. La mine a fost o finanțare de 40.000 de euro, dar nu e suficient. Totuși, e un plus dacă știi ce vrei să faci și unde te duci. Am fost 60 de proiecte câștigătoare și foarte mulți dintre ei se descurcă foarte bine”, ne-a dezvăluit proprietara, care ne-a vorbit puțin și ce a determinat-o să vină cu familia tocmai la Sfântu Gheorghe.  

Din Arad până la Sfântu Gheorghe, cu opriri în București, dar și Franța sau Polonia 

Claudia și soțul ei francez Boris s-au mutat la Sfântu Gheorghe în septembrie anul trecut, împreună cu fetița lor, în vârstă acum de trei ani. Au venit în reședința județului Covasna pentru că și-au dorit să locuiască într-un orășel din România, departe de agitația urbană. Iar aici au găsit tot ce căutau. 

De fapt, tânăra antreprenoare este originară din Arad. A locuit o vreme la București, iar printr-un proiect european și peste hotare, în Polonia. Destinul a dus-o și în Franța, dar mereu și-a dorit să revină acasă, în România. 

Am locuit în Franța o perioadă și am vrut să ne mutăm în România, dar am dorit să fie într-o zonă mai frumoasă, de munte. Am căutat pe lângă Brașov și am ajuns aici. Îmi doresc foarte mult integrare, activități educative, vreau și distracție într-un mod simpatic pentru toată lumea. Părinții cred că sunt foarte stresați în ziua de azi și cred că au nevoie de un loc în care să se simtă mai bine. Unde am locuit în Franța mă simțeam destul de singură, dar ludoteca unde mergeam cu fetița m-a ajutat să cunosc oameni și mi-a picat foarte bine. Și atunci mă gândeam că un astfel de loc ar putea fi un plus pentru mai mulți oameni”, ne-a mai împărtășit aceasta. 

Motivația de a reveni în România, după ce a trăit  o perioadă în străinătate a fost dată de dorința de a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși, ne-a spus Claudia, care prin deschiderea acestui local a dovedit că nu se dă în lături de la provocările birocratice pe care țara noastră le așterne în fața tuturor celor care încearcă să facă ceva de folos societății. 

Eu tot timpul am fost foarte legată de România și mi-a plăcut foarte mult aici. Îmi doresc foarte mult să sprijin România. Adică mi se pare că da, sunt multe lucruri care nu merg și da, e bătaie de cap, mai ales după ce am locuit în Franța și am văzut că acolo lucrurile merg mult mai ușor, dar, în același timp, mi se pare că pentru mine viața e mult mai ușoară decât pentru alți oameni în România, fiindcă am studii și posibilități, și atunci am zis «haide să mă întorc eu și să fac eu ce pot să fie mai bine»”, ne-a mai spus proprietara Labirintului. 

Claudia spune că, în ciuda faptului că nu vorbește maghiară și că e de puțin timp la Sfântu Gheorghe, ea și familia ei s-au adaptat foarte bine la Sfântu Gheorghe, unde apreciază cel mai mult faptul că oamenii încă știu adevărata valoare a comunității. 

Mi se pare că aici e o comunitate foarte strânsă. Oamenii sunt muncitori și le place să fie împreună. De exemplu, eu nu am văzut în niciun oraș din România atât de mulți tineri și copii cum văd aici. Aici, tinerii se  întorc fiindcă le place. Mi se pare că e o legătură. E o cultură puțin diferită de ceea ce sunt obișnuită, dar e foarte interesant și mie tot timpul mi-a plăcut să cunosc lucruri diferite”, ne-a mai spus tânăra antreprenoare. 

Despre Labirint ar fi multe de spus, însă vă lăsăm să descoperiți pe propria piele ce surprize, acțiuni și minuni se pun la cale aici. Iar cea mai sigură cale, pe lângă informarea de la fața locului, care se poate face de marți până duminică, între orele 10:00 și 20:00, direct la locația din strada Ciucului, nr. 21, este pagina de Facebook „Labirint” (@labirint21). 

Sursă foto: Observatorul de Covasna și Facebook/ Labirint. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.