ACTUALITATE 17 martie 2014

Liber la bani europeni pentru şcoli

de Monica Vrânceanu | 484 vizualizări

ADR Centru a lansat un nou apel de proiecte pentru reabilitarea școlilor cu finanțare nerambursabilă

Proiectele de reabilitare a şcolilor au o nouă şansă de finanţare, ca urmare a faptului că Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru anunţă existenţa a 18,85 milioane euro destinate finanţării proiectelor de reabilitare a unităţilor de învăţământ. Deschiderea finanţării vine ca urmare a realocării unor fonduri europene, iar proiectele se pot depune până pe 16 aprilie. Potrivit unui comunicat al ADR Centru, sunt eligibile proiectele în care solicitanţii, în calitate de autoritate contractantă, au încheiat deja un contract de lucrări pentru activitatea ce va face obiectul cererii de finanţare depuse în cadrul acestui apel de proiecte.

ADR subliniază că „prin contract de lucrări deja încheiat se înţelege un contract care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: achiziţia a fost lansată în SEAP după 1 ianuarie 2007, iar datele limită pentru finalizarea lucrărilor şi a ultimei plăţi către constructor să fie înainte de 31 decembrie 2015”.

Finanţarea o pot cere primăriile de oraşe, municipii şi comune, precum şi consiliile judeţene, fiind eligibile inclusiv parteneriatele dintre primării şi unităţile de învăţământ preuniversitar de stat ce îşi desfăşoară activitatea în imobile aflate în domeniul public al acestora.

Astfel, acest nou proiect oferă o şansă de finalizare a lucrărilor deja începute, iar în cazul în care proiectele depuse şi contractate pe acest nou apel nu acoperă întreaga sumă şi vor mai rămâne fonduri nerambursabile disponibile, vor intra la finanţare proiectele de pe lista de rezervă.

În prezent, în Regiunea Centru sunt 33 de şcoli ce se reabilitează cu fondurile alocate anterior, iar peste 10.000 de elevi beneficiază de noile clase de studiu şi echipamente.

Investițiile începute în domeniul Educației în județul Covasna au nevoie de aproximativ 40 de milioane de lei pentru a fi finalizate. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, în funcție de gradul de acoperire sau realizare, avem în judeţ școli unde gradul de realizare e între 50 și 80%, dar și unele pornite, realizate numai până la 12% – cazul școlii de la Baraolt. Potrivit unei liste a IŞJ, este nevoie de lucrări de amenajare exterioară, reparații capitale, extinderea unor corpuri și chiar construirea de la zero a unor instituții de învățământ. Astfel, la Baraolt se dorește un campus școlar, ceea ce se vrea și la Liceul Tehnologic Kós Károly din Sfântu Gheorghe; la Întorsura Buzăului e necesară extinderea Grădiniței cu Program Prelungit, la Vâlcele extinderea Școlii Romulus Cioflec, iar în orașul Covasna se impune construirea unei grădinițe cu program prelungit. Pentru toate acestea, inclusiv plata unor arierate – care nu se înscriu însă în obiectul proiectului, ar fi nevoie de 40 de milioane de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.