ACTUALITATE Acum 1 zi, 22 ore

Ce trebuie să știi dacă îți faci buletin electronic: timpi de așteptare, proceduri și adeverință de domiciliu

de Ștefania Găvăneci | 743 vizualizări

Implementarea cărții electronice de identitate (CEI) continuă la nivel național, dar procesul nu este lipsit de provocări. Multe persoane semnalează timpi mari de așteptare sau dificultăți la eliberarea documentului. Pentru a clarifica situația, am trimis o solicitare oficială în baza Legii nr. 544/2001 către Serviciul Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Covasna (SPCJEP). Iată ce trebuie să știi dacă urmează să îți schimbi buletinul cu unul electronic.

Unde poți depune cererea în județul Covasna

Extinderea activității de emitere a CEI se face eșalonat. În județul Covasna, cererile pot fi depuse la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului, Barcani, Ghelința și Ojdula. 

Programările pentru obținerea cărții electronice de identitate se realizează exclusiv online, prin platforma națională disponibilă AICI.

Cât durează, de fapt, procesarea unei cereri

SPCJEP ne-a transmis că durata alocată, în prezent, pentru procesarea unei cereri este de aproximativ 30 de minute. Timpul de așteptare urmează să scadă treptat, „pe măsură ce sistemul se stabilizează și devine mai eficient”.

Totuși, în acest moment, nu există posibilitatea de a grăbi procedura, adică nu se pot face cărți de identitate în regim de urgență. 

Instituțiile locale nu pot, în acest moment, aplica proceduri de urgență sau introduce termene reduse, din cauza dificultăților existente la nivel național.”, se mai arată în răspunsul primit.

Probleme la înmânarea documentului

Dacă ai auzit că uneori apar probleme chiar și după ce buletinul e gata, nu ești singurul. Eliberarea efectivă a documentelor depinde și de Imprimeria Națională, unde sunt tipărite. În plus, întreaga gestionare a sistemului informatic și a procesului de eliberare a cărților electronice de identitate aparține Ministerului Afacerilor Interne (MA), prin Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP). Acest lucru limitează opțiunile autorităților locale.

E nevoie de adeverință de domiciliu?

Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de adeverința de domiciliu, cerută de unele instituții, deși informația este inclusă pe CEI. 

Răspunsul oficial clarifică faptul că adeverința nu este un document obligatoriu. Totuși, în caz de nevoie, cetățenii care doresc să o obțină o pot face online, direct de pe platforma oficială hub.mai.gov.ro , sau, alternativ, pot solicita varianta tipărită de la serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din localitatea de domiciliu.

Pe viitor, acest certificat nu va mai fi necesar deloc, întrucât instituțiile publice și private vor putea citi informațiile despre domiciliu direct de pe cartea electronică de identitate, odată ce își vor achiziționa și integra cititoare de carduri electronice în sistemele proprii”, ne-a transmis instituția.

Recomandări de luat în seamă pentru a nu avea neplăceri

  • Verifică din timp valabilitatea buletinului actual;

  • Programează-te din timp pentru reînnoire;

  • Ai răbdare: în prezent nu există posibilitatea de urgentare a eliberării.

Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întârzieri și vă adresăm rugămintea de a manifesta înțelegere, având în vedere amploarea procesului de implementare”, transmite Serviciul de Evidență a Persoanelor Covasna.

Reamintim faptul că buletinul eletronic se emite în termen de până la 30 de zile. După finalizarea documentului, solicitanții vor primi un SMS de notificare, însă reprezentanții Serviciului de Evidență a Persoanelor recomandă să aștepte încă 2-3 zile înainte de a merge să îl ridice, deoarece actele pot sosi cu întârziere la biroul de evidență a persoanelor unde actul a fost solicitat.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.335/2023, prima carte electronică de identitate este gratuită. Ulterior, costul pentru o nouă CEI este de 67 de lei. În cazul minorilor, documentul este gratuit dacă este solicitat cu până la 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Cartea de identitate simplă (CIS), care nu conține cip, are un cost de 38 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.