ACTUALITATE 7 martie 2014

Lemnarii din Har-Cov se unesc pentru a eficientiza această ramură

de Székely Emőke | 1057 vizualizări

Incubatorul de afaceri din Sfântu Gheorghe a fost gazda unei întâlniri între reprezentanții clusterelor de lemn din județele Covasna și Harghita, dar la care au participat și reprezentanții unor instituții care au într-o măsură mai mică sau mai mare legături cu industria lemnului. În urma discuțiilor, lemnarii au căzut de acord că doar uniți vor putea supraviețui și se vor putea dezvolta pe această piață dominată din ce în ce mai mult de firmele multinaționale.

Chinezii ne creează probleme

„Am ajuns la concluzia că trebuie să formăm un grup de acțiune comun, format din reprezentanți ai industriei lemnului din Covasna și Harghita, și să întocmim un document în acest sens. Vom întocmi o propunere legislativă care să stipuleze clar problema exportului de bușteni în China, pentru că aceasta este una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm. Chinezii exportă anual 400.000 mc de bușteni, așadar acest lemn pleacă din țară fără valoare adăugată” – a declarat președintele clusterului ProWood, Kádár Rezső. Acesta a menționat că propunerea legislativă prin care doresc limitarea exportului de bușteni va fi prezentată în parlament de senatorul Tánczos Barna, prezent și el la întâlnire.

Nu avem destui specialiști

O altă temă dezbătută a fost aceea a lipsei specialiștilor în domeniul prelucrării lemnului. Reprezentantul lemnarilor din zona Miercurea Ciuc, Pál Gábor, spune că meseriașii buni ori s-au pensionat, ori au plecat din țară, așadar firmelor de prelucrare a lemnului le este greu să găsească personal calificat. „O soluție ar fi școlile profesionale care să crească meseriași, însă și aici sunt probleme, mai ales din partea părinților, care dintr-un motiv sau altul nu vor pentru copiii lor o astfel de școală. Noi îi formăm, îi educăm, însă este o mare responsabilitate pentru că oricând se pot întâmpla accidente” – spune Pál Gábor.

Colaborare cu Schweighofer

Inevitabil s-a adus vorba și de firma austriacă Schweighofer, care va construi o fabrică de cherestea la Reci. Președintele ASIMCOV, Bagoly Miklós, spune că cei din industria lemnului din județele Covasna și Harghita vor trebui să trăiască alături de această firmă mamut. Acesta speră chiar într-o colaborare cu austriecii, spunând că aceștia și-au manifestat interesul de a se înscrie în clusterul ProWood.

„Problema este că nu putem concura cu austriecii în ceea ce privește prețul oferit pentru lemn. Schweighofer oferă chiar și 360 de lei pe metrul cub de lemn, pe când prețul corect este undeva la 150 de lei” – spune Pál Gábor, reprezentantul lemnarilor din Ciuc. Reprezentanta clusterului Régiófa din Odorheiu Secuiesc, Pál Zsuzsanna, a arătat că la Zetea, de exemplu, clienții locali au prioritate la cumpărarea lemnului, iar piața este liberă pentru toată lumea numai în cazul în care nicio firmă locală nu este interesată de materialul lemnos.

Cei care au fost prezenți joi la Sfântu Gheorghe spun că reprezintă în jur de 200 de firme din industria lemnului, care împreună au câteva mii de angajați.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.