ACTUALITATE 24 iunie 2022

„Legea ursului” a fost completată; autoritățile covăsnene susțin că modificarea este binevenită

de Iulia Drăghici - Taraș | 1037 vizualizări

Legislația care permite intervențiile împotriva urșilor periculoși a fost modificată de Camera Deputaților. Astfel, se va putea acționa pentru prevenirea şi combaterea atacurilor asupra persoanelor şi bunurilor și în extravilanul localităților, nu doar în intravilan. Autoritățile covăsnene spun că măsura era necesară. 

Că modificarea este una bună o susține și deputatul UDMR Könczei Csaba, fostul director al Direcției Agricole Covasna. 

Ca să dau un singur exemplu: dacă un fermier a fost atacat de un urs în propriul lan de porumb nu a fost posibilă o intervenție rapidă pentru rezolvarea problemei. Ca urmare a votului de astăzi, acest lucru se va schimba: acum este posibil ca ursul să fie alungat, relocat sau, dacă nu există altă soluție, ursul agresiv să fie împușcat sau eutanasiat. Subliniez faptul că cifrele susțin această decizie, o decizie care nu a fost adoptată cu ușurință, dar siguranța oamenilor trebuie să fie o prioritate”, a transmis deputatul, printr-un comunicat de presă. 

Acesta a precizat și că motivele de îngrijorare ale organizațiilor de mediu, cum că modificările aduse anul trecut legislației, privind intervențiile rapide în caz de necesitate, vor produce abuzuri, nu s-au concretizat. 

Nu cred că ONG-urile care protejează urșii au intenții rele. Cunoscând țara, existau motive de îngrijorare că vor fi abuzuri cu noua lege. Privind statisticile trebuie să spun că autoritățile au fost foarte prudente în fiecare caz și nu există nicio suspiciune asupra unui măcel al urșilor. În ultimul an, 201 urși au fost alungați din apropierea localităților, 29 de urși au fost relocați și doar 15 urși care au atacat oameni au primit cale verde pentru împușcare, iar un urs a fost eutanasiat. Începând din 2018, în parcurs de 4 ani, au fost raportate un total de 6.694 de cazuri de daune cauzate de urși, numărul real ar putea să fie chiar dublu, având în vedere că în Ținutul Secuiesc, ca și în alte părți ale țării, despăgubirile stagnează de ani, mulți oameni nu au depus cereri de despăgubire. Suma totală înregistrată despre care vorbim în ceea ce privește daunele este de aproape 15,5 milioane de lei și nici nu îndrăznesc să estimez suma reală. Dacă ne uităm la numărul de reclamații, media națională este de peste 18 pe zi”, a explicat Könczei Csaba, potrivit aceleiași surse. 

Deputatul a declarat, conform comunicatului de presă, că soluționarea pagubelor provocate de animalele sălbatice rămâne o problemă care trebuie abordată cu prioritate. În ceea ce privește siguranța personală, Könczei consideră că pe viitor ar trebui să se modifice atât legea vânătorii, cât și codul penal, întrucât, în prezent, uciderea unui urs pentru protejarea propriei vieți este considerată un act penal. Această lege trebuie modificată în așa fel încât să excludă posibilitatea abuzurilor.

De părere că cea mai recentă modificare a legii intervențiilor în cazul urșilor este una bună este și directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu. Acesta spune că și în județ au fost înregistrate cazuri de atacuri asupra animalelor aflate la stâne sau la păscut, pe câmp, și proprietarii au avut de suferit din această cauză. 

Atacuri recente au fost înregistrate la Turia și Barcani, iar cazul de la Arcuș, unde în zona unității militare ar fi aproximativ 10 urși, este în vederea autorităților. 

Camera Deputaţilor a decis miercuri, 22 iunie, să admită în parte cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la proiectul referitor la intervenţia asupra exemplarelor de urs pentru prevenirea şi combaterea atacurilor asupra persoanelor şi bunurilor, parlamentarii păstrând prevederea potrivit căreia intervenţia se va face şi în extravilanul localităţilor, nu doar în intravilan, relatează Agerpres, citată de G4Media. 

„Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, a fost adoptat iniţial de Parlament în 15 decembrie 2021, iar şeful statului a solicitat reexaminarea lui.

Preşedintele a cerut reexaminarea proiectului pentru a se rediscuta interpretarea stării de necesitate în care se va interveni asupra exemplarelor de urs, precum şi pentru regândirea extinderii în extravilan a intervenţiei imediate.

Deputaţii au păstrat intervenţia asupra urşilor în extravilanul localităţilor. În schimb, faţă de forma adoptată iniţial de Parlament, parlamentarii au eliminat prevederea potrivit căreia, «prin excepţie, se regăseşte în situaţia stării de necesitate persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane»”, arată aceleași surse. 

Camera Deputaţilor este for decizional. 

Sursa foto: arhivă/Facebook/ Tanczos Barna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.