ACTUALITATE 20 aprilie 2012

Laptele din Covasna, cel mai bun din lume

de Székely Emőke | 405 vizualizări

Aşa spune președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din Covasna, Ötvös Mózes.

„Avem cel mai bun lapte, care ne scapă de boli” – este de părere președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din Covasna, Ötvös Mózes. Afirmația a făcut-o la întâlnirea Asociației cu fermierii din Zagon, întâlnire la care au participat peste 150 de agricultori, primari, specialişti de resort din judeţ (APIA, Direcţia Agricolă), precum şi reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi ai Consiliului Judeţean Covasna.

Fermierii au profitat de prezența oficialilor pentru a-și spune păsurile. Ötvös Mózes a spus că una dintre cele mai arzătoare probleme ale crescătorilor de bovine este prețul pe care procesatorii de lapte îl plătesc agricultorilor. „Nu avem cum să scădem preţul la lapte în condiţiile în care preţul creşte la toate materialele necesare, la combustibil etc. Noi avem interesul ca laptele să fie achiziţionat la un preţ la care crescătorii de bovine să nu moară de foame, cu atât mai mult cu cât laptele din judeţul Covasna este cel mai bun din lume, căci s-au mai văzut cazuri în care unii s-au îmbolnăvit consumând lapte din UE, dar acest lucru este exclus dacă cineva consumă numai lapte autohton” – a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, Ötvös Mózes.

Datorii mari către fermieri

Unele firme de colectare și procesare a laptelui au datorii mari către fermieri, iar prefectul județului Covasna le-a dat asigurări celor în cauză că a vorbit cu șefii acestor fabrici de produse lactate și a primit promisiuni că datoriile vor fi achitate în scurt timp.

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Angela Negoiţă, a spus că cel mai important lucru este credibilitatea. „Fiecare trebuie să aibă pe teren exact acelaşi lucru ce a declarat pe hârtie, cu atât mai mult cu cât judeţul Covasna va fi în programul de teledetecţie. Din satelit se va putea determina cu exactitate cultura de pe teren şi dacă aceasta nu coincide cu cele declarate pe hârtie vom avea de suferit. De asemenea, aveţi foarte mare grijă: cei care ardeţi miriştea veţi pierde finanţarea APIA – acestea sunt legile” - a spus Angela Negoiţă.

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a scos în evidenţă trei aspecte importante. În perioada 2014-2020 fondurile Uniunii Europene pentru agricultură rămân la acelaşi nivel ca şi înainte; se va separa în totalitate politica pentru producătorii mici şi mijlocii de cei mari; se vor limita fondurile pentru marii producători. În altă ordine de idei, Könczei Csaba a remarcat: „Cei care au contract pentru sfeclă trebuie să vizeze această cerere la Direcţia Agricolă până cel târziu 25 aprilie 2012, pentru a primi finanţare de la APIA”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.